Το μωρό μου γεννήθηκε πρόωρο στις 30 εβδ. και με χαμηλό βάρος. Έμεινε περίπου 2,5 μήνες σε θερμοκοιτίδα όπου έτρωγε με μητρικό γάλα και εδώ και 2 μήνες που βρίσκεται στο σπίτι τρέφεται με αντλημένο μητρικό γάλα.
Σήμερα είναι 4,5 μηνών. Οι γιατροί από την αρχή μου είπαν ότι είναι πολύ μικρό για να θηλάσει στα 1800 γρ. που ζύγιζε στο εξιτήριο, αλλά από το βάρος των 2500 γρ. και μέχρι σήμερα που είναι 3400 γρ. ξεκίνησα τις προσπάθειες θηλασμού απ’ ευθείας χωρίς επιτυχία.Ενώ θέλει να θηλάσει και ψάχνει το στήθος μου έξω από τα ρούχα όταν το κρατάω αγκαλιά όταν του δίνω τη θηλή αμέσως κλαίει και φωνάζει, σχεδόν ουρλιάζει και αρνείται να τη θηλάσει. Ωστόσο μέσα σε όλες αυτές τις προσπάθειες που κρατάνε τώρα 2 μήνες, σε 2 περιπτώσεις πήρε τη θηλή χωρίς πρόβλημα και θήλασε κανονικά για αρκετή ώρα σαν να ήταν άλλο παιδί.
Δεν κατάλαβα να έκανα τίποτα διαφορετικό σε εκείνες τις περιπτώσεις ώστε να το επαναλάβω και να τα καταφέρουμε. Απευθύνθηκα σε μαία η οποία ήρθε στο σπίτι και με βοήθησε. Τότε το μωρό θήλασε αν και όχι εύκολα, αλλά αυτό δεν επαναλήφθηκε. Κάθε φορά, κλάματα, φωνές και αναστάτωση και για τους δυό μας.
Καταλαβαίνω ότι θέλει να θηλάσει γιατί όταν το πέτυχε έβλεπα ότι ηρέμησε πολύ και το απολάμβανε, αλλά κάτι το αποτρέπει από τον θηλασμό. Δοκίμασα να του προσφέρω το στήθος σε στιγμές που δεν είναι ιδιαίτερα πεινασμένο γιατί σκέφτηκα ότι μπορεί να προτιμάει το μπιμπερό για να φάει πιο γρήγορα και πιο εύκολα, αλλά και πάλι είχαμε τα ίδια.
Δοκίμασα να το κρατάω αγκαλίτσα σε επαφή με το δέρμα μου σε άσχετες ώρες για να εξοικειωθεί με την επαφή, αλλά και πάλι τίποτα. Πρόσεξα να πλένομαι με φυσιολογικό ορό και άοσμο υγρό για την πιθανότητα να το απωθεί κάποια μυρωδιά, αλλά και πάλι τίποτα.
Άρχισα να αποδέχομαι ότι τουλάχιστον είμαι τυχερή που κατάφερα να τραφεί με μητρικό γάλα τόσο διάστημα που το είχε μεγάλη ανάγκη για την επιβίωσή του, αλλά ξέρω ότι ο θηλασμός δεν είναι μόνο το γάλα, είναι πολλά άλλα πράγματα που τα χάνουμε και πέρα από αυτό ανησυχώ μήπως με την αντλία το γάλα σταματήσει γιατί παρουσιάσει φθίνουσα ποσότητα μέρα με τη μέρα και θέλω όσο γίνεται να το βοηθήσω να προσεγγίσει την ανάπτυξη των τελειόμηνων μωρών.
Ευαγγελία Σ. Θεσσαλονίκη
Καλήμερα.
Χρειάζομαι κάποιες διευκρινήσεις:
Κάνετε διπλή ή μονή άντληση; δηλαδή αντλείτε ταυτόχρονα και τους δυο μαστούς; για ποιο λόγο αντλείτε τόση ώρα; ρέει γάλα από το μαστό για 45 λεπτά; πλένατε πάντα το στήθος πριν δοκιμάσετε να θηλάσετε το μωρό; το μωρό ξυπνάει τη νύχτα, αν ναι πόσες φορές; πόσους ύπνους κάνει κατά τη διάρκεια της ημέρας; δέχεται να θηλάσει όταν κοιμάται;
Ευχαριστώ
Αγαπητή κα Καλοπίση γεια σας.
Ευχαρίστως σας δίνω τις διευκρινήσεις που ζητάτε. Αν μπορέσετε να βοηθήσετε θα είναι πολύ σπουδαίο για μας και για αυτό το υπέροχο μωράκι που έδωσε τόσο αγώνα για να ζήσει.Κάνω μονή άντληση. Δοκίμασα στην αρχή διπλή αλλά προτίμησα τελικά την μονή.
Η άντληση διαρκεί από 20 έως 30 λεπτά σε κάθε στήθος. Στην αρχή η ροή είναι άφθονη και καταλήγει να βγαίνει σταγόνα-σταγόνα. Σταματάω όταν νιώσω το στήθος ελαφρύ και όταν οι σταγόνες πέφτουν αραιά.
Πάντα πλένω το στήθος πριν θηλάσει το μωρό, αλλά φροντίζω να το ξεπλύνω πολύ-πολύ καλά. Κάνω ντους το πρωί και μετά στις άλλες πλύσεις μέσα στη μέρα χρησιμοποιώ νερό και φυσιολογικό ορό ή χαμομήλι και αφήνω να περάσουν 30-45 λεπτά από το πλύσιμο πριν βάλω το μωρό στο στήθος.
Το μωρό ξυπνάει 2 φορές τη νύχτα στις 2 και στις 5. Την ημέρα μετά από τα γεύματα κοιμάται τουλάχιστον για μία-μιάμιση ώρα. Δεν έχω δοκιμάσει να τη βάλω να θηλάσει όταν κοιμάται γιατί φοβάμαι ότι θα ταραχτεί από την αποτυχία και μετά θα χάσει τον ύπνο της και έτσι δεν ξέρω αν θα το πετυχαίναμε ενώ κοιμάται.
Και σήμερα δοκιμάσαμε 2 φορές και πάλι είχαμε φωνές και κλάματα σπαρακτικά. Προσπαθούσα να την ενθαρρύνω, αλλά τίποτα. Τη φέρνω πάνω στο στήθος της βάζω τη θηλή στο στόμα και τραβάει πίσω το κεφαλάκι της, τη βγάζει και φωνάζει κλαίγοντας.
Είμαι απελπισμένη και οι δικοί μου μου λένε να τα παρατήσω και όσο έχω γάλα με την αντλία να το τρώει με το μπιμπερό, αλλά να σταματήσω τις προσπάθειες για να μην αναστατώνεται το μωρό. Κι εγώ στενοχωριέμαι πολύ που το βλέπει έτσι να σπαράζει και δεν θέλω να το πιέσω περισσότερο. Δυό μήνες τώρα δεν το πετύχαμε.
Ευχαριστώ
Ευαγγελία
Αγαπητή Ευαγγελία,
Συγχαρητήρια για την επιμονή σας και το κουράγιο σας, προσφέρετε ένα πολύ μεγάλο δώρο στο παιδί σας που ταλαιπωρήθηκε τόσο τους πρώτους μήνες της ζωής του. Το μητρικό γάλα θα βοηθήσει πολύ την σωματική και νοητική ανάπτυξη της κόρης σας.
Είναι υπέροχο που έχετε την επιθυμία να θηλάσετε τη μικρή, απλά να θυμάστε ότι θα χρειαστείτε υπομονή και χρόνο χωρίς άγχος. Είμαι σίγουρη ότι της προσφέρετε απεριόριστα την αγκαλιά σας οπότε το μωρό σας καλύπτεται και συναισθηματικά ακόμη κι αν δε θηλάζει.
Δυστυχώς τα πρόωρα νεογνά που νοσηλεύονται για μεγάλο διάστημα στη μονάδα βιώνουν αρκετές άσχημες εμπειρίες και επώδυνες διαδικασίες οι οποίες είναι όμως απαραίτητες για την επιβίωση και την ανάπτυξή τους. Στις διαδικασίες αυτές συμπεριλαμβάνεται και η συχνή εισαγωγή σωλήνων στο στόμα του μωρού (αναπνευστήρας, καθετήρας σίτισης), η οποία όσο ήπια και αν γίνεται αποτελεί μια δυσάρεστη και τρομακτική εμπειρία για τα μικρά νεογνά.
Τα περισσότερα παιδιά που βίωσαν τέτοιες εμπειρίες αντιδρούν αργότερα πολύ έντονα στην προσπάθεια εισαγωγής αντικειμένων στο στόμα ακόμη κι αν πρόκειται για το μαστό της μητέρας τους. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να αφήσετε το μωρό να ενδιαφερθεί για το στήθος και να θηλάσει με δική του επιθυμία χωρίς καμία πίεση από εσάς.
Για να καταφέρετε η κόρη σας να θελήσει να θηλάσει θα πρέπει πρώτα να πάψετε να πλένετε το στήθος πριν το γεύμα. Η θηλαία άλως εκκρίνει μια οσμή που μοιάζει με την οσμή του αμνιακού υγρού. Η οσμή αυτή βοηθά τα μωρά να αναζητήσουν το μαστό και να θηλάσουν.
Προσπαθήστε να περάσετε πολύ χρόνο με την κόρη σας σε επαφή δέρμα με δέρμα χωρίς όμως να προσπαθείτε να εισάγετε το μαστό στο στόμα της. Θα σας βοηθήσει πολύ αν ξαπλώσετε μαζί της στο κρεβάτι και την τοποθετήσετε μπρούμυτα επάνω σας (αναζητήστε τη θέση αυτή ως biological nurturing). Μιλήστε της, χαϊδέψτε την και αφήστε την να έρθει μόνη της στο στήθος. Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία καθημερινά.
Προσπαθήστε να περνάτε χρόνο μαζί της κρατώντας την στην αγκαλιά σας, περπατώντας μέσα στο σπίτι και φροντίζοντας να έχετε γυμνό το στήθος. Μην την τοποθετείτε μπροστά στο στήθος. Περιμένετε με πολλή υπομονή να γείρει εκείνη προς το μαστό. Μιλήστε για αυτά που βλέπετε, παίξτε μπροστά στον καθρέφτη, χορέψτε.
Αν δείτε πως της αρέσει να αγγίζει, να μαλάσσει ή να παίζει με το στήθος μην την αποθαρρύνεται, θα βρίσκεστε ένα βήμα πιο κοντά στο στόχο σας.
Φροντίστε όταν επιχειρείτε να την προσεγγίσετε να μην έχουν προηγηθεί στρεσογόνες διαδικασίες (π.χ. άλλαγμα πάνας). Είναι καλό να είναι ήρεμη και χορτάτη. Αν βλέπετε ότι οι προσπάθειες σας την ταράζουν μην ακολουθείτε τις παραπάνω διαδικασίες προσέγγισης για 1-2 μέρες και ξαναπροσπαθήστε αργότερα με πιο ήπιους χειρισμούς.
Φροντίστε όταν της προσφέρετε το μπιμπερό να την τοποθετείτε στη γυμνή αγκαλιά σας έχοντας το προσωπάκι της κοντά στο στήθος σας. Αργότερα και εφόσον το παιδί δείξει ενδιαφέρον για το στήθος, προσπαθήστε να προσφέρετε το μαστό τη στιγμή που την ταΐζετε με το μπιμπερό.
Προσπαθήστε να την κρατάτε στην αγκαλιά σας κοιμισμένη μπροστά στο στήθος σας. Μην την πιέσετε να θηλάσει απλά αφήστε την να το μυρίζει. Αργότερα αν ξεκινήσει να ενδιαφέρεται για θηλασμό τα νυχτερινά γεύματα θα είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να θηλάζει χωρίς αντιρρήσεις.
Μιλήστε στην κόρη σας για την επιθυμία σας να θηλάσει. Πείτε της γιατί το θέλετε τόσο πολύ, πως είναι ένα όνειρο σας όλους αυτούς τους μήνες και εξηγήστε της πόσο πολύ θα σας βοηθήσει. Τα μωρά καταλαβαίνουν πολύ περισσότερα από αυτά που νομίζουμε.
Τέλος, σχετικά με τις αντλήσεις σας θεωρώ ότι η παραγωγή σας βρίσκεται σε πολύ καλά επίπεδα. Σίγουρα η διπλή άντληση θα σας γλίτωνε από πολύ χρόνο και θα σας βοηθούσε να αντλείτε περισσότερο γάλα, αλλά αν δεν την προτιμάτε συνεχίστε έτσι. Αν θεωρείτε πως η παραγωγή σας μειώνεται συνεχίστε την άντληση για 5 λεπτά ακόμη από τη στιγμή που σταματά η ροή ή χρησιμοποιείστε κάποιο γαλακταγωγό τσάι.
Καλή επιτυχία και εύχομαι να τα καταφέρετε.
Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό“
Σχετικά άρθρα:
- Πώς μπορώ να της μάθω το στήθος;
- Μασάζ στήθους για γυναίκες που θηλάζουν (τεχνική Marmet)
- Μαλάξεις στήθους κατά το θηλασμό
Μητρικός Θηλασμός Fun page |
Υποστηρικτική Oμάδα Μητρικού Θηλασμού “Απανταχού θηλάζουσες“ |
Μαία, IBCLC
Επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com | Βιογραφικό