Ο μακροχρόνιος θηλασμός αυξάνει τα ποσοστά προστασίας της γυναίκας από τον καρκίνο των ωοθηκών |
Σύμφωνα με πρόσφατη αυστραλιανή έρευνα, που δημοσιεύθηκε στην «American Journal of Clinical Nutrition» ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών μιας γυναίκας κατά τα δυο τρίτα περίπου. Μάλιστα, όσο μεγαλύτερη είναι η περίοδος θηλασμού, τόσο μεγαλύτερη είναι και η προστασία έναντι της ασθένειας.
Αυστραλοί επιστήμονες μελέτησαν 493 γυναίκες οι οποίες είχαν διαγνωστεί με καρκίνο των ωοθηκών και 472 υγιείς γυναίκες ίδιας ηλικίας. Κάθε γυναίκα ερωτήθηκε για το πόσα παιδιά είχε και για πόσο χρονικό διάστημα είχε θηλάσει το καθένα από αυτά.
Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν ξεκάθαρα, δείχνοντας ότι οι γυναίκες που είχαν θηλάσει για τουλάχιστον 13 μήνες είχαν 63% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν όγκο στις ωοθήκες, σε σχέση με αυτές που είχαν θηλάσει λιγότερο από 7 μήνες.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, όσο περισσότερα παιδιά είχε μια γυναίκα και για όσο μεγαλύτερο συνολικό χρονικό διάστημα τα είχε θηλάζει, τόσο μεγαλύτερη ήταν και η προστασία της. Χαρακτηριστικά αναφέρουν πως μητέρες με τρία παιδιά που είχαν θηλάσει συνολικά 31 μήνες ή και περισσότερο, μείωναν τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών κατά 91% συγκριτικά με εκείνες που είχαν θηλάσει λιγότερο από δέκα μήνες.
Τα συμπεράσματα της έρευνας ενισχύουν την άποψη για τα οφέλη του θηλασμού, που έχουν ήδη τεκμηριωθεί σε προηγούμενες έρευνες, όσον αφορά λόγου χάρη την προστασία που παρέχει από τον καρκίνο του μαστού.
Ο επικεφαλής της έρευνας εξηγεί πως αυτή η μείωση των πιθανοτήτων οφείλεται στο ότι ο θηλασμός καθυστερεί την ωορρηξία «Κατά την ωορρηξία, τα ωάρια ελευθερώνονται, αυξάνονται τα οιστρογόνα και δημιουργείται μια βλέννη “φιλική προς το σπέρμα” προκειμένου να επιτευχθεί η γονιμοποίηση. Πιστεύουμε ότι η αύξηση του αριθμού ωοθηλακιορρηξίας αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης μεταλλαγμένων κυττάρων που προκαλούν τον καρκίνο»
Καρκίνος ωοθηκών. Ο «σιωπηλός δολοφόνος»
Ο καρκίνος στις ωοθήκες είναι η αιτία για το 5% των θανάτων από καρκίνο στις γυναίκες. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας- είναι η τέταρτη συχνότερη αιτία θνητότητας από καρκίνο (μετά τους καρκίνους του μαστού, του παχέος εντέρου και του πνεύμονα).
Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι αρκετά συχνή νεοπλασία, λιγότερο όμως συχνός από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και τον καρκίνο του ενδομητρίου- αν και περισσότερο φονικός, μάλιστα λέγεται και «σιωπηλός δολοφόνος», αφού τα βασικά συμπτώματα, όπως π.χ. ο τυμπανισμός, πολλές φορές περνούν απαρατήρητα, με αποτέλεσμα η ασθένεια να διαγιγνώσκεται όταν είναι ήδη σε προχωρημένο στάδιο.
Το προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, με κυριότερο το στάδιο της νόσου, γι’ αυτό η έγκαιρη διάγνωση είναι εξαιρετικά σημαντική! Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία για τον Καρκίνο (ΑCS)- οι γυναίκες που διαγιγνώσκονται στα αρχικά στάδια της νόσου έχουν πενταετή επιβίωση σχεδόν κατά 93%, δλδ πάνω από 70% ενώ σε προχωρημένο στάδιο είναι γύρω στο 30%. Μόνο, όμως, στο 20% των περιπτώσεων καρκίνου των ωοθηκών σήμερα γίνεται έγκαιρη διάγνωση.
Εάν έχετε, λοιπόν, οποιοδήποτε ύποπτο σύμπτωμα, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε αμέσως με τον γιατρό σας. Μην παραμελείτε συμπτώματα στην περιοχή της κοιλιάς – όπως φούσκωμα ή αίσθημα πίεσης- και μην ξεχνάτε το ετήσιο κολπικό υπερηχογράφημα στον γυναικολόγο σας. Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου των ωοθηκών σώζει τις εννέα στις δέκα ασθενείς.
Σχετικά άρθρα
Συντακτική ομάδα mitrikosthilasmos.com