Δημιουργεί ο θηλασμός παχύσαρκα μωρά;

Παιδίατρος, Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
Το μωρό μου είναι 8 μηνών, 75 εκ., 11 κιλά και τον θήλαζα αποκλειστικά έως ότου αρχίσαμε τις στερεές τροφές κατά τον 5ο μήνα. Έκτοτε και σταδιακά έκοψα τους θηλασμούς που αντικαταστάθηκαν με τις τροφές, σύμφωνα με τη συμβουλή της παιδιάτρου μου, γιατί κατά την άποψή της δεν πρέπει ένα “βαρύ” παιδί σαν και το δικό μου να διπλοτρώει.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι για να κοιμηθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας θέλει απεγνωσμένα στήθος και ακόμα και μετά από σχεδόν 3 μήνες κοιμάται κλαίγοντας χωρίς αυτό.

Νιώθω ότι έχω προδώσει το παιδί μου και δεν αντέχω άλλο να το βλέπω να κλαίει. Ανησυχώ όμως και για το βάρος του και δεν θα ήθελα να γίνει παχύσαρκο, αν και δεν υπάρχει τέτοια προδιάθεση στην οικογένεια.

Ποια είναι η γνώμη σας;
Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας.
Αντιγόνη Τ., Αθήνα

05/02/2013

Aγαπητή φίλη,
δυστυχώς πέσατε θύμα λανθασμένων συμβουλών!

Όχι, δε δημιουργεί ο θηλασμός παχύσαρκα μωρά και ενήλικες, αντίθετα είναι ένα από τα μέτρα πρόληψης κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Επίσης πρέπει να γνωρίζετε ότι με τον θηλασμό δεν αυξάνεται ο αριθμός αλλά μόνο το μέγεθος των λιποκυττάρων. Το αντίθετο συμβαίνει στη διατροφή με ξένο γάλα.

Θα σας πρότεινα να πάρετε αγκαλιά το πλασματάκι σας και να συνεχίσετε από το σημείο που είχατε σταματήσει πριν τρεις μήνες. Πιστέψτε με, με αυτό το τρόπο κάνετε ότι καλύτερο για να μπουν οι σωστές βάσεις κατά της παχυσαρκίας που είναι η επιδημία του αιώνα.

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *