Με ποιο χέρι γράφει;

Με ποιο χέρι γράφει;

Πριν χρόνια, οι γονείς και οι δάσκαλοι όταν έβλεπαν ένα παιδί να γράφει με το αριστερό χέρι το πίεζαν, το μάλωναν και το ανάγκαζαν να γίνει δεξιόχειρας. Είναι όμως, αυτό σωστό;

Γράφει η:
Σοφία Μ. Κουλούρη
Εργοθεραπεύτρια S.I.
www.anaptixipaidiou.com

Πλευρίωση (lateralization)

Πλευρίωση, είναι η κυριαρχία της μίας πλευράς του σώματος έναντι της άλλης (δεξί χέρι – δεξί πόδι – δεξί μάτι – δεξί αυτί, αριστερό χέρι- αριστερό πόδι- αριστερό μάτι – αριστερό αυτί).

Όλοι οι άνθρωποι αναπτύσσουν μία σαφή προτίμηση της μίας πλευράς στο σώμα τους, ενώ υπάρχει μία μικρή εξαίρεση ανθρώπων που χρησιμοποιούν με επιτυχία και χωρίς δυσκολίες και τις δύο πλευρές του σώματος, ενώ υπάρχει και το φαινόμενο της μικτής πλευρίωσης, όπου δεν βλέπουμε προτίμηση για το ομώνυμο χέρι – πόδι – μάτι – αυτί αλλά για συνδυασμό (πχ δεξί χέρι – αριστερό πόδι- δεξί μάτι- δεξί αυτί).

Η πλευρίωση σχετίζεται με το ποιο από τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου έχει αποκτήσει λειτουργική υπεροχή. Αν το ισχυρότερο είναι το αριστερό ημισφαίριο τότε το άτομο αυτό θα είναι δεξιόχειρας, ενώ αν υπερισχύει το δεξί , θα είναι αριστερόχειρας.

Είναι, λοιπόν, εύλογο το συμπέρασμα ότι αν κάποιο παιδάκι είναι αριστερόχειρας και πιέζεται από το περιβάλλον να το αλλάξει ώστε να συμβαδίζει με την πλειοψηφία, τότε αυξάνεται η πιθανότητα να αποκτήσει ψυχοκινητικά προβλήματα (όπως πχ τραυλισμός, εσωστρέφεια, επιθετικότητα, ανασφάλεια, αδιαφορία κτλ).

Συνήθως, στην ηλικία των 2-3 ετών, στην οποία τα παιδιά γίνονται πιο επιδέξια, δείχνουν να κατασταλάζουν στην προτίμησή τους για την κυρίαρχη πλευρά του σώματος, οπότε και εδραιώνεται η πλευρίωση. Σε πολλά παιδάκια, όμως, αυτό συμβαίνει στην ηλικία των 5-6 ετών όταν αρχίζουν να γράφουν.


Διαβάστε ακόμη: 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *