Έχω καθυστέρηση αλλά το τεστ βγήκε αρνητικό

Απαντά ο Παναγιώτης Χριστόπουλος
Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος MD, MSc, PhD, IFEPAG
Ειδικός Γυναικολόγος Παίδων Εφήβων
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
www.παιδογυναικολογος.gr

Είμαι 28 ετών, έχω σταθερό κύκλο 28-29 ημέρες, η τελευταία περίοδος μου ήταν 6 Δεκεμβρίου και έχω 3 μέρες καθυστέρηση, σήμερα έκανα τεστ και βγήκε αρνητικό.

Μπορεί να έγινε λάθος; τί να κάνω;
Ιωάννα Κ. Πειραιάς

09/01/2013

Όταν μια γυναίκα με σεξουαλική δραστηριότητα και σταθερό κύκλο έχει καθυστέρηση, το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι να επιβεβαιώσουμε ή αποκλείσουμε την πιθανότητα εγκυμοσύνης.

Στις ημέρες μας, η ύπαρξη και χρήση των τεστ κύησης που βρίσκονται στα φαρμακεία, μας έχει βοηθήσει πολύ. Είναι μια σχετικά καλή λύση για να έχουμε μια πρώτη εικόνα της κατάστασης.

Όσο όμως και αν έχει βελτιωθεί η ποιότητα και η διαγνωστική ακρίβεια των τεστ, δεν έχουν ακόμα καταφέρει να φτάσουν την αξιοπιστία της εξέτασης χορειακής γοναδοτροπίνης στο αίμα. Σε κάποιες περιπτώσεις βλέπουμε ψευδή αποτελέσματα, αλλά ευτυχώς όχι σε μεγάλη συχνότητα.

Αν αποκλειστεί η εγκυμοσύνη, τότε μπορεί να ευθύνονται διάφοροι άλλοι παράγοντες και καταστάσεις, όπως μια κύστη στην ωοθήκη, μια παροδική ή σταθερή ορμονική διαταραχή,
αλλά ακόμα και το άγχος ή μια αλλαγή σε κάποιες καθημερινές συνήθειες (πχ ύπνος).

Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι η γυναίκα , χωρίς πανικό, να συμβουλεύεται κάποιον ειδικό.

1 Σχόλιο

  1. Καλημέρα εχω 3 μέρες καθηστεριση μπορώ να κάνω τεστ εγκυμοσύνης κ φυσικά είχα κ ελεύθερη επαφή όλο το μήνα. Με έχει πιάσει ένας μικρός πανικός θέλω πολύ να είμαι έγκυος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *