Γνωρίζετε τί είναι οι “Ομάδες Παιχνιδιού”;

Γνωρίζετε τί είναι οι “Ομάδες Παιχνιδιού”;

Από την πρώτη στιγμή της γέννησης ενός παιδιού το παιχνίδι είναι απαραίτητο για την υγιή ψυχική και σωματική του ανάπτυξη. Οι ομάδες παιχνιδιού είναι ο τέλειος τρόπος για να προσφέρουμε στα παιδιά μας την ευκαιρία να μάθουν και να αναπτυχθούν μέσα από το παιχνίδι!


Στις ομάδες παιχνιδιού οι ενήλικες παραμένουν μαζί με τα παιδιά και συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία του παιχνιδιού! Οι ομάδες παιχνιδιού μπορούν να πραγματοποιηθούν σε οποιοδήποτε χώρο που πληρεί τις προϋποθέσεις ασφαλείας και μπορεί να φιλοξενήσει γονείς και παιδιά όπως δήμοι, πάρκα, παιχνιδότοποι, πολιτιστικά κέντρα, ειδικές αίθουσες, νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμούς, αίθουσες εκκλησίας, ακόμα και στο σπίτι κάποιου!

Πρόσφατα δημιουργήθηκε στην Αθήνα η Αστική μη κερδοσκοπική εταιρία “Ομάδες Παιχνιδιού Ελλάδος (Playgroup Hellas)” με σκοπό την προώθηση και ανάπτυξη του θεσμού των playgroups όπως αυτά λειτουργούν με μεγάλη επιτυχία στο εξωτερικό προσαρμοσμένα στις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες της Ελλάδας.

Με τη δημιουργία ομάδων παιχνιδιού σε διάφορες περιοχές της Αττικής αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας στόχος είναι τα παιδιά και οι γονείς να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους αλλά και με άλλα μέλη της κοινωνίας, να μάθουν μέσα από το παιχνίδι, να δραστηριοποιηθούν σε θέματα πολιτισμού και περιβάλλοντος και να έχουν ίσες ευκαιρίες στην δημιουργική απασχόληση και τη ολόπλευρη καλλιέργεια τόσο τη σωματική όσο και τη πνευματική.

Μέσα από προγράμματα και δράσεις για γονείς και παιδιά όπως καλλιτεχνικά εργαστήρια, δημιουργική απασχόληση, ομάδες γονέων-παιδιών, ομιλίες, επισκέψεις σε πολιτιστικούς χώρους, εκδρομές και πολύ παιχνίδι, δημιουργήσαμε μια νέα για τα Ελληνικά δεδομένα δομή απόλυτα φιλική προς τα παιδιά η οποία στηρίζεται στον εθελοντισμό και την αλληλεγγύη των ενηλίκων” αναφέρει η πρόεδρος της Playgroup Hellas Ασπασία Σκουφίδη (μητέρα δυο παιδιών).

Οι ομάδες παιχνιδιού βοηθούν τα παιδιά όλων των ηλικιών!

Κανένα παιδί δεν είναι πολύ μικρό για μια ομάδα παιχνιδιού. Όλα τα παιδιά από 0-7 ετών, συμπεριλαμβανομένων και των μωρών, αγαπούν νέες εμπειρίες και μπορούν να επωφεληθούν από την ανάπτυξη των αισθήσεών τους μέσω των δραστηριοτήτων στην ομάδα.
  • Στα μωρά που προσφέρονται εμπειρίες παιχνιδιού και ανάπτυξης των αισθήσεων τους.
  • Τα μικρά παιδιά εξασκούνται να χρησιμοποιούν τα χέρια τους, να λύνουν προβλήματα και να υπακούουν σε κανόνες.
  • Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας εξασκούν τις κοινωνικές του δεξιότητες – μια σημαντική προετοιμασία για το νηπιαγωγείο και το σχολείο.
  • Τα παιδιά της πρωτοσχολικής ηλικίας αναπτύσσουν ενδιαφέροντα και εξωσχολικές δραστηριότητες αναβιώνοντας το θεσμό του παιχνιδιού στη γειτονιά.

Πλεονεκτήματα για τα παιδιά!

Μέσα σε μια ομάδα παιχνιδιού τα παιδιά βρίσκουν την ευκαιρία…

  • Να αλληλεπιδράσουν με άλλους ενήλικες και παιδιά σε ένα ασφαλές περιβάλλον
  • Να κάνουν νέους φίλους
  • Να απολαμβάνουν νέες εμπειρίες
  • Να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση
  • Να αναπτυχθούν σωματικά, κοινωνικά, συναισθηματικά και διανοητικά
  • Να αναπτύξουν τις κοινωνικές τους δεξιότητές της συνεργασίας, της αλληλοβοήθειας και της ανταλλαγής
  • Να εξασκήσουν τη λεκτική και μη λεκτική επικοινωνία μέσω της επαφής τους με άλλα παιδιά και ενήλικες
  • Να αποκτήσουν καλύτερο έλεγχο του σώματος και των αισθήσεών τους
  • Να μάθουν να αναγνωρίζουν τα χρώματα, τα σχήματα, τα μεγέθη, τις υφές, τη ποσότητα και άλλες βασικές έννοιες
  • Να επεκτείνουν τις γνώσεις τους σε ένα κοινωνικό περιβάλλον

10 λόγοι για τους οποίους οι ομάδες παιχνιδιού αρέσουν στους γονείς!

  1. Είναι μια ευκαιρία για να βγείτε από το σπίτι, να συναντήσετε άλλους γονείς ενώ ταυτόχρονα τα παιδιά σας διασκεδάζουν, παίζοντας και αλληλεπιδρώντας
  2. Υπάρχουν ομάδες παιχνιδιού για όλους, για παιδιά προσχολικής ηλικίας, για αγγλόφωνους, για μπαμπάδες, για γιαγιάδες και παππούδες, για παιδιά με ειδικές ανάγκες, για μωρά που θηλάζουν και πολλά άλλα
  3. Είναι μια ευκαιρία για ανταλλαγή ιδεών για παιχνίδι, εμπειριών,συμβουλών, συνταγών, βιβλίων και όχι μόνο!
  4. Προσφέροντας εθελοντική εργασία και βοήθεια την μέρα της βάρδιά σας στην ομάδα εξασφαλίζεται αντίστοιχα προνόμια για εσάς την επομένη
  5. Υπάρχει πάντα μέσα στην ημέρα ζωγραφική, κατασκευές και τρέξιμο – πράγματα που δεν είναι πάντα εύκολο να κάνετε στο σπίτι.
  6. Είναι έξω από το σπίτι σας – μια ειδική έξοδο για διασκέδαση που όλοι περνάνε καλά αλλά δεν κοστίζει πολλά χρήματα – περίπου το ίδιο με ένα φλιτζάνι καφέ!
  7. Μπορείτε να κάνετε φίλους και να πάρετε μέρος σε ένα δίκτυο υποστήριξης που θα μπορούσε να διαρκέσει μια ζωή.
  8. Τα παιδιά σας παίζουν σε έναν ασφαλή χώρο, με τη παρουσία εξειδικευμένου προσωπικού και να αποκτούν εμπιστοσύνη σε ένα άτομο εκτός της μαμάς.
  9. Το παιδί σας θα αγαπήσει το γεγονός ότι τα παιχνίδια και τα βιβλία στο playgroup είναι διαφορετικά από του σπιτιού και συνεχώς αλλάζουν – μπορεί όμως να τα δανειστεί κιόλας!
  10. Θα υπάρχει πάντα ένα playgroup κοντά σας – αλλά αν δεν μπορείτε να βρείτε αυτό που σας ταιριάζει, μπορούμε να σας βοηθήσουμε να ξεκινήσετε ένα νέο.

Περισσότερες πληροφορίες για τις ομάδες παιχνιδιού Playgroup Hellas μπορείτε να βρείτε:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *