Θηλασμός και επέμβαση θυρεοειδούς

Απαντά ο Στέλιος Ι. Γρηγοράκης
Ενδοκρινολόγος MD, Phd, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
www.familywellness.gr

Γεια σας.
Όταν ήμουν στον όγδοο μήνα της εγκυμοσύνης μου, διεγνώστη ότι έχω έναν όζο τεσσάρων εκατοστών στον αριστερό λοβό του θυρεοειδούς μου. Ο γιατρός μου συνέστησε να τον αφαιρέσω.

Το μωράκι μου είναι τώρα 6,5 μηνών και τον θηλάζω πρωί και βράδυ, αφού έχουμε βάλει κρέμα, χορτόσουπα και φρούτα στη διατροφή του. Ξένο γάλα δεν έχει πιει ποτέ, αφού το δικό μου είναι υπεραρκετό.

Ο παιδίατρος λέει ότι είναι ικανοποιημένος με το χρονικό διάστημα που έχω θηλάσει και αν θέλω μπορώ να σταματήσω. Βεβαίως ούτε εγώ είμαι έτοιμη να διακόψω αλλά ούτε και ο μπέμπης μου. Ωστόσο, η επέμβαση πια πρέπει να γίνει γιατί πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος να χειροτερέψει η κατάσταση του θυρεοειδούς.

Θα ήθελα να σας ρωτήσω, πώς γίνεται να μη διακόψω τον θηλασμό αλλά να κάνω την επέμβαση; Την ημέρα της επέμβασης και την επομένη πώς θα τραφεί το μωρό μου; Το γάλα που θα έχω θα πρέπει να το αφαιρέσω με θήλαστρο και να το πετάξω; Μετά την επέμβαση πότε θα είναι ασφαλές να ξαναθηλάσω; Και αν η επέμβαση προκαλέσει σοκ στον οργανισμό μου και μου κοπεί το γάλα, δεν θα προκαλέσει προβλήματα στο παιδί μου που θα αναγκαστεί να απογαλακτιστεί τόσο απότομα;

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Με εκτίμηση,

Μαρίνα Σ., Κόκκινος Μύλος

16/01/2013

Κατ΄αρχήν, γιατί θα πρέπει να χειρουργηθείτε άμεσα; Έχετε κάνει παρακέντηση του όζου που δείχνει υποψία κακοήθειας; Αν δεν έχετε κάνει, είναι σωστό να κάνετε, ακόμη και τώρα (αν ο όζος είναι βέβαια ψυχρός – αυτό πιστεύω ότι το γνωρίζετε). Αν η παρακέντηση είναι αρνητική για κακοήθεια, ενδεχομένως και τότε να χρειάζεται να γίνει θυρεοειδεκτομή (λόγω του μεγέθους του όζου), αλλά σε καμιά περίπτωση δεν είναι τόσο άμεση.

Αν παρ’ όλα αυτά αποφασίσετε να προχωρήσετε σε επέμβαση ενώ θηλάζετε, για όλες τις σχετικές ερωτήσεις συμβουλευτείτε μια πιστοποιημένη σύμβουλο γαλουχίας (IBCLC).

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

Διαβάστε επίσης:
Μητρικός Θηλασμός
Fun page
Υποστηρικτική Oμάδα Μητρικού Θηλασμού
Απανταχού θηλάζουσες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *