Η κόρη μου είναι 5 μηνών. Μέχρι τώρα την άφηνα στο ρηλάξ, στην κούνια και στο πάρκο όχι όμως παραπάνω από όσο ήθελε και μετά παίζαμε ή την είχα αγκαλιά.
Την περίοδο των Χριστουγέννων που ήταν και ο μπαμπάς της συνέχεια σπίτι η μικρή έμαθε στην αγκαλιά και τώρα δεν της αρέσει καθόλου να κάθεται κάτω ούτε όταν είναι κοντά μου.Εχθές την άφησα να κλάψει γιατί δεν μπορούσα άλλο, έκλαψε ώσπου πνιγόταν και τη σήκωνα. Το βράδυ έψαξα στο διαδίκτυο πως να την ¨ξεμάθω¨ από την αγκαλιά. Τραγικό; Φυσικά (και ευτυχώς) το μόνο που βρήκα ήταν άρθρα υπέρ της αγκαλιάς.
Σήμερα από το πρωί την έχω πάνω μου και κλαίω από τις τύψεις για το τι της προκάλεσα. Ελπίζω αυτές οι 2-3 φορές που έγινε αυτό να μην της προκάλεσαν κάτι κακό και θέλω να ρωτήσω πως να χειριστώ το θέμα της ανταπόκρισης, για να μην περάσω και στο άλλο άκρο της “υπερ-ανταπόκρισης”.
Ίσως η ερώτηση μου είναι χαζή αλλά επειδή λόγω έλλειψης ενημέρωσης έχω κάνει αρκετά λάθη, δεν θέλω να κάνω και άλλα.
Σοφία Σ., Ίλιον, Αττική
Αγαπητή Σοφία,
η “υπερανταπόκριση” δεν υπάρχει σαν έννοια. Υπάρχει μόνο γονεϊκός δεσμός και αποτελεσματικότητα.
Επίσης, θα ήθελα να σας καθησυχάσω, δεν έχετε προκαλέσει κάτι κακό στο μωρό σας, μόνο επειδή την αφήσατε να κλαίει μία μέρα…
Αναρωτιόμουν, γιατί άραγε να θέλετε να την “ξεμάθετε” από την αγκαλιά; Αυτό θα ήταν κάτι το εντελώς αφύσικο για ένα βρέφος – κάπως σαν να μου λέγατε ότι θα θέλατε να “ξεμάθετε” κάποιον από το να τρώει!
Κάποια πράγματα που έρχονται από πολύ μακριά, από τη δική μας παιδική ηλικία ίσως, μας κάνουν να “φοβόμαστε” την επαφή με το μωρό μας, την αγκαλιά, το να είμαστε διαρκώς διαθέσιμοι…
Διάφορες λαθεμένες πεποιθήσεις που ακούγονται πιθανώς γύρω μας, “άστο να μάθει μόνο του, να σκληραγωγηθεί” (!). Τίποτα καλό δε θα βγει από ένα βρέφος που κλαίει μόνο του απαρηγόρητο (τουλάχιστον όχι για το ίδιο το παιδί).
Θα ήθελα να προσπαθήσω, έστω από εδώ, να σας διαβεβαιώσω, ότι κάνετε μόνο καλό στο μωρό σας όταν ανταποκρίνεστε στο κλάμα του και στην ανάγκη του για επαφή. Αυτή η ανάγκη είναι τόσο σημαντική γι αυτό, όσο ακριβώς η ανάγκη του για τροφή. Θα το αφήνατε λοιπόν ποτέ νηστικό;
Καλή σας συνέχεια και καλή δύναμη
Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό“
Σχετικά άρθρα:
- O δυτικός τρόπος γονεικής φροντίδας μπορεί να εμποδίζει την ψυχοκινητική ανάπτυξη
- Η απόγνωση ενός μωρού
- Πάρτε τα μωρά αγκαλιά!
- Μητρική αγκαλιά
- Το μωρό κλαίει για αγκαλιά… Τί κάνουμε;
- “Το σπάνιο δώρο” Κική Δημουλά
Μητρικός Θηλασμός Fun page |
Υποστηρικτική Oμάδα Μητρικού Θηλασμού “Απανταχού θηλάζουσες“ |
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια
Επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com | Βιογραφικό