Θηλασμός και επιστροφή στη δουλειά 20 μέρες μετά τη γέννα

Θηλασμός και επιστροφή στη δουλειά 20 μέρες μετά τη γέννα

Απαντά η Ειρήνη Παφίτη-Δημητρίου
Παιδίατρος MB ChB MRCPCH
Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Καλησπέρα. Έχω διαβάσει πάρα πολλά άρθρα σας όμως θα ήθελα αν μπορέσετε να μου απαντήσετε και σε προσωπικό επίπεδο.

Λοιπόν έχω μία κορούλα 40 ημερών, η οποία θηλάζει σε όλα της τα γεύματα εκτός από το νυχτερινό στο οποίο της χορηγώ συμπλήρωμα, από την επιστροφή μας κιόλας από το μαιευτήριο,
μιας και μάλλον κουράζεται μετά την 3ωρη περίπου παραμονή της στο στήθος μου. Κατέληξα σε αυτό επειδή ήταν ακατόρθωτο να κοιμηθεί στο κρεβάτι της, παρόλο που κοιμόταν στο στήθος μου.

Το πρόβλημά μου είναι το εξής: περίπου στις 30 μέρες λοχείας μου αναγκάστηκα, λόγω ευθυνών της θέσης μου, να επιστρέψω στη δουλειά μου. Όχι βέβαια 8ωρο αλλά σχεδόν 4-5 ώρες. Στις ώρες αυτές το μωρό μου χρειάζεται περίπου 2 γεύματα, τα οποία της δίνει ο σύζυγός μου με μπουκάλι και είναι γάλα το οποίο έχω αντλήσει εγώ με θήλαστρο. Η άντληση μου παίρνει περίπου μισή ώρα για να βγάλω 120 γραμ και από τα δύο στήθη μαζί. Από το ένα μόνο είναι σχεδόν απίστευτο να βγάλω τόσα.

Το μωρό μου μέχρι και σήμερα, που έτρωγε όλη μέρα από το στήθος μου, έβαλε 1.300 γραμ. και αγχώνομαι για το αν θα εξακολουθήσει να παίρνει τόσο καλό βάρος αφού σε καθημερινή βάσει πλέον θα τρέφεται στα δύο της γεύματα με το μπουκάλι. Θα έχει μέσα στο γάλα αυτό το παχύ γάλα, με τα πολλά λιπαρά και τις θερμίδες που σίγουρα έτρωγε το μωρό μου όταν ήταν κρεμασμένο όλη την ημέρα στο στήθος μου;

Επίσης παρατηρώ ότι είναι πολύ πιο ήσυχη και κοιμάται τη μέρα γεγονός που όταν ήμουν τα πρωινά στο σπίτι ήταν πολύ δύσκολο να συμβεί, γιατί κοιμόταν μόνο στο στήθος μου. Να σχετίζεται και αυτό άραγε με το μπουκάλι ή της λείπω και έχει πέσει σε κατάθλιψη. Θεέ μου οι τύψεις που νιώθω επειδή την αφήνω μου τρώνε τα σωθικά.

Νατάσα Μ., Αθήνα

22/01/2013

Αγαπητή Νατάσα
Μπράβο σου για τη συνέχιση της άντλησης και του θηλασμού.

Όταν ένα μωρό πίνει από το μπουκάλι το μητρικό γάλα σίγουρα μπορεί να παίρνει σε μικρό χρονικό διάστημα και χωρίς ιδιαίτερο κόπο μεγαλύτερη ποσότητα γάλακτος και να κοιμάται περισσότερο.

Όντως με το θήλαστρο δεν αδειάζει πάντα καλά το στήθος και για αυτό το λόγο συνίσταται όταν βγάζεις γάλα να αφήνεις το θήλαστρο και πέντε με δέκα λεπτά να αντλεί χωρίς να βγαίνει γάλα για να αυξήσεις την διέγερση και να διατηρήσεις την ποσότητα.

Μπορείς επίσης να κάνεις μαλάξεις στο μαστό κατά τη διάρκεια της άντλησης για να αυξήσεις την ποσότητα αλλά και την ποιότητα του γάλακτος που αντλείς. Ακόμη μπορείς να βάζεις το μωρό να θηλάζει μετά την άντληση για να παίρνει το λιπαρό γάλα.

Πολύ συχνά τα βρέφη όταν απουσιάζει η μαμά τους μπορεί να κοιμούνται καλά αλλά όταν επιστρέφει δεν ξεκολλάνε από πάνω της αναζητώντας τροφή και αγκαλιά. Δες το σαν ο χρόνος που έχετε για να τα ξανά πείτε μετά την απουσία της μέρας και άσε το μωρό να κοιμηθεί και πάνω σου αν χρειάζεται. Αυτό θα βοηθήσει και στο δεσμό σας αλλά και στη διατήρηση της γαλουχίας.

Το γάλα που βγάζεις σίγουρα είναι καλύτερο από το οποιοδήποτε ξένο γάλα. Το να κοιμάται στο στήθος αλλά όχι στο κρεβάτι δεν είναι απαραίτητα λόγος για ξένο γάλα. Δοκίμασε να βγάζεις γάλα πριν φύγεις για δουλειά και όταν επιστρέφεις και ίσως να μπορέσεις να καλύψεις και το βραδινό γεύμα που δίνεις ξένο.

Καλή επιτυχία

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

Σχετικά άρθρα:

Μητρικός Θηλασμός
Fun page
Υποστηρικτική Oμάδα Μητρικού Θηλασμού
Απανταχού θηλάζουσες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *