Το παιδί έχει αλλεργία. Να κόψω το θηλασμό;

Το παιδί έχει αλλεργία. Να κόψω το θηλασμό;

Απαντά η Λίλα Μπίμπη
Παιδίατρος, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC
www.paidiatros-info.gr

Καλησπέρα,
θα ήθελα τη βοήθεια σας.

Ο μικρός μου είχε ίκτερο, τον θηλάζω μέχρι τώρα αποκλειστικά και είχε μέχρι 3 μηνών ίκτερο και χαμηλό αιματοκρίτη 26,6 6/7/12. Έφυγε ο ίκτερος, ο αιματοκρίτης 29. Άρχισε να παίρνει σίδηρο 3,5 μηνών, στον 4 εμφάνισε αλλεργία στο γάλα αγελάδας, σταματάει το σίδηρο, διακόπτω τα γαλακτερά. Είχε αίμα, ίνες στα κακά του και πόνο, εξάνθημα στο μάγουλο και σπυράκια στον ποπό.

Είναι κάπως καλύτερα. Μετά τον πείραζε και το μοσχάρι και το αυγό και το ψάρι και το αρνί και το κάρυ, το χοιρινό και συνεχίζουμε. Μέχρι τώρα εγώ τρώω κοτόπουλο, λαδερά φακή, φρούτα, λαχανικά, χταπόδι, καλαμάρι, αμύγδαλα, παστέλι, ηλιόσπορους, μέλι, αυτά κυρίως.

Μετά από 1μηνα που κόψαμε το σίδηρο γιατί ερέθιζε το έντερο και χρωμάτιζε τα κακά και δεν έβλεπα τις Ίνες, ο αιματοκρίτης ενώ είχε ανέβει με τις σταγόνες στο 34 τώρα έπεσε στο 29 καθαρά χωρίς τις σταγόνες. Σίδηρος 30, φερριτίνη 6, coombs αρνητικά. Καλλιέργεια και γενικές ούρων κοπράνων αρνητικές. Πυοσφαίρια τώρα μη μετρήσιμα.

Τώρα το παιδί είναι 5 μηνών. Τί να κάνω; θα πάρει σίδηρο και από τα κακά δεν θα ξέρω τι τον πειράζει γιατί θα χρωματίζονται. Πρέπει να πάρει, να κόψω το θηλασμό; Με το υποαλλεργικό θα παίρνει και σίδηρο και δεν θα ανησυχώ με τις αλλεργίες που ακόμα κανείς δεν μπορεί να μου πει σε πόσες τροφές είναι αλλεργικός.

Δεν θέλω να σταματήσω αλλά δεν γίνεται αλλιώς, τώρα είμαι σε αδιέξοδο και το παιδί και έχει αναιμία και έχει την αλλεργία 1 μέρα οκ μετά πάλι αίμα, ελάχιστο μεν, άλλοτε ίνες, άλλοτε σαν χνουδάκια. Βάρος βάζει.

Έκοψα πολλές τροφες εκτός το γάλα, δεν με πειραζει αλλα δεν τρώει και το μωρό σωστά. Παίρνω σίδηρο και ασβέστιο κάθε μερα. Αν αρχίσει το σίδηρο έχασα τον έλεγχο με τα κακά θα χρωματιστούν και θα ερεθίζεται και το έντερο του που σας είπα όλα φαίνεται να τον πειράζουν και ανησυχω γιατί αυτό το πρόβλημα πάει καιρό τώρα και φοβάμαι μην δημιουργηθεί πρόβλημα στο έντερο του μωρού τόσο καιρό αυτή η κατάσταση.

Αυτά. Ελπίζω να σας ενημέρωσα σωστά. Απλά απογοητεύτηκα λίγο πως έτυχαν όλα μαζί. Μπορώ να κάνω τα πάντα για το παιδί αλλα τώρα ειμαι σε αδιεξοδο.

Περιμένω την απάντησή σας
Σας ευχαριστώ πολύ

Βαρβάρα Π., Καστοριά

12/11/2012

Αγαπητή Βαρβάρα,
Όσον αφορά τις τροφικές αλλεργίες και το θηλασμό, δεν συστήνουμε διακοπή του μητρικού θηλασμού (ίσα ίσα που μπορεί να δράσει προστατευτικά και να αποτρέψει περαιτέρω αλλεργίες) αλλά αυστηρή δίαιτα της μητέρας με αποφυγή των αλλεργιογόνων τροφών.

Προσοχή σε αλλεργιογόνα κρυμμένα μέσα σε μπισκότα, ψωμιά, κέικ, τσουρέκια, αλλαντικά, έτοιμα σνακ, φάρμακα, πολυβιταμινούχα σκευάσματα κλπ. Διαβάζουμε προσεκτικά τις ετικέτες από τα τρόφιμα, δεν πρέπει να περιέχουν ούτε ίχνη από τα αλλεργιογόνα που αναφέρω παρακάτω.

Περιμένουμε 3-4 εβδομάδες μετά τον αποκλεισμό κάποιας τροφής από το διαιτολόγιό μας για να δούμε πλήρη υποχώρηση των συμπτωμάτων στο βρέφος. Θέλει επομένως σταθερότητα στη διατροφή και όχι σπασμωδικές κινήσεις. Αποκλείουμε τις τροφές μία μία από το διαιτολόγιο και όχι όλες μαζί για να ξέρουμε τι είναι αυτό που πείραξε το μωρό. Αν δούμε κάποιο σημάδι αλλεργίας ανατρέχουμε στις προηγούμενες 4-5 μέρες και καταγράφουμε τι φάγαμε.

Τα συχνότερο αλλεργιογόνο στα βρέφη είναι το αγελαδινό γάλα και οι επιμέρους πρωτεΐνες του (επίσης αποφεύγεις και γάλα πρόβειο, κατσικίσιο, σόγιας), ακολουθούν το αυγό, οι ξηροί καρποί , η σόγια, η γλουτένη, ψάρι, θαλασσινά, μοσχάρι, εσπεριδοειδή, μπανάνα, σοκολάτα.

Αναφορικά με την αναιμία αν και δεν έχεις γράψει όλους τους δείκτες της γενικής αίματος, αυτό που βλέπω είναι αιματοκρίτης στα κατώτερα φυσιολογικά επίπεδα και φεριτίνη (δείκτης αποθηκών σιδήρου στο σώμα) χαμηλή. Το μωρό χρειάζεται να πάρει σίδηρο και το ότι χρωματίζει τα κακά του δεν είναι λόγος να μην του δώσεις. Γίνεται μικροσκοπικός έλεγχος των κοπράνων για αιμοσφαιρίνη και η εξέταση αυτή με τις καινούριες μεθόδους δεν επηρεάζεται από τη λήψη σιδήρου. Τον ερεθισμό του εντέρου δεν θα το απέδιδα στο σίδηρο αλλά στις τροφικές αλλεργίες .

Το στοιχειακό γάλα το συστήνουμε μόνο σε εξαιρετικά σοβαρές περιπτώσεις αναιμίας και υποαλβουμιναιμίας.

Η περιγραφή των συμπτωμάτων του βρέφους σου ταιριάζει με αλλεργική πρωκτοκολίτιδα. Τη συναντάμε όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια.

Θεωρώ πολύ σημαντικό το μωρό σου να το παρακολουθεί παιδογαστρεντερολόγος ή παιδοαλλεργιολόγος ώστε να αντιμετωπίζονται συστηματικά και με συγκεκριμένα πρωτόκολλα όσα ζητήματα προκύπτουν.

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

Διαβάστε επίσης:

1 Σχόλιο

  1. Ο γιος μου ειναι 6 μηνων. Απο 3 μηνων εμφανισε αλλεργια στο αγελαδινο γαλα . Η αλλεργια συνεχισε στην σογια στην γλουτενη (σιταρι) στην ντοματα στα αβγα . Κατ επεκταση στο μοσχαρι , στο κοτοπουλο στα αλλαντικα. Θηλαζω ακομα . ΤΡΩΩ ΜΟΝΟ ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΑΡΟΥΛΙ ΠΑΤΑΤΑ ΚΑΡΟΤΟ ΡΥΖΙ ΚΑΙ ΠΙΝΩ ΔΥΟ ΠΟΤΗΡΙΑ 210 ML ΥΠΟΑΛΛΕΡΓΙΚΟ ΒΡΕΦΙΚΟ ΓΑΛΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ .Ξεκίνησε και παλι να περνει βαρος και σταματησε το αιμα στα κακα του και οι βλεννες που είχε εμφανισει . Εκλαιγα συνεχεια γιατι να το περναει αυτο το παιδι μου κ φοβομουνα μηπως ειχε κατι αλλο. Σταματησε κ η ατοπικη δερματιτιδα σε συνδιασμο όμως με τα καταλληλα προιοντα καθαρισμου. ΜΗΝ ΤΑ ΠΑΡΑΤΑΣ ΤΟΣΟ ΕΥΚΟΛΑ ΜΑΝΑ ΕΙΣΑΙ !ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΔΩΡΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΟΥ…. ΟΛΑ ΘΑ ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ!ΜΗΝ ΑΝΥΣΗΧΕΙΣ!! Σκεψου εχασα ολα τα κιλα της εγκυμοσυνης ευκολα … αλλιως τετοια διαιτα δεν θα κανα ΠΟΤΕ! Λιζα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *