Προβληματίζομαι! Έχουν δίκιο πως δεν έχω αρκετό γάλα;

Προβληματίζομαι! Έχουν δίκιο πως δεν έχω αρκετό γάλα;

Απαντά η Ειρήνη Παφίτη-Δημητρίου
Παιδίατρος MB ChB MRCPCH
Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Καλημέρα. Συγχαρητήρια για τη δουλειά που κάνετε και την υποστήριξη που προσφέρετε.

Γέννησα πριν 4 μήνες με καισαρική ένα αγοράκι βάρους 4,050kg. Από την πρώτη στιγμή τον θήλασα χωρίς κανένα πρόβλημα. Το βάρος του στους 4 μήνες ζωής του είναι 7kg. Στην τελευταία μας επίσκεψη στον παιδίατρο, ο γιατρός μου είπε ότι το μωρό πήρε μόνο 300gr αντί για 500gr ενώ τους προηγούμενους μήνες έπαιρνε 0,500gr. Οι κενώσεις του είναι 1-2 στις 3 μέρες.

Ξεκίνησα τη δουλειά πριν 3 εβδομάδες οπότε έβγαζα το γάλα με θήλαστρο σε ικανοποιητικές ποσότητες, από 150 έως 180gr. Το μωρό το κρατάει η μητέρα μου οπότε δεν με αγχώνει η φύλαξη του. Επιπλέον η δουλειά είναι δική μας και η μετάβαση στο σπίτι είναι εύκολη σε περίπτωση που το μωρό “με ζητήσει”.

Όταν ο γιατρός μου είπε να ξεκινήσω συμπλήρωμα τουλάχιστον 2 γεύματα, ασυνείδητα νομίζω ότι μειώθηκε η παραγωγή γάλακτος μου, όταν το αντλώ συνέχεια κοιτάζω πόσα γραμμάρια έβγαλα. Δεν θέλω να του ξεκινήσω συμπλήρωμα εκτός αν πραγματικά χρειαστεί.

Πριν γεννήσω πήγαινα σε κέντρο φροντίδας εγκύου. Έχω μια επαφή με μαία αλλά και αυτή μου λέει ότι το μωρό μεγάλωσε οπότε μοιραία θα χρειαστεί κάποια στιγμή να του δώσω συμπλήρωμα, από την άλλη έχω και τη μητέρα μου η οποία υποστηρίζει ότι το μωρό πεινάει για αυτό και γκρινιάζει.

Τα απογεύματα που είμαι στο σπίτι και το μωρό είναι συνέχεια μαζί μου και τρώει όποτε θελήσει δεν γκρινιάζει καθόλου.

Με έχει προβληματίσει το όλο θέμα και δεν ξέρω μήπως παίζει και αυτό ρόλο ή είναι στο μυαλό μου ότι δεν έχω γάλα, αλλά από την άλλη σκέφτομαι ότι αν δεν υπήρχε η προοπτική της χρήσης ξένου γάλακτος αναγκαστικά όλες θα θηλάζαμε μέχρι το μωρό να ξεκινούσε στερεές τροφές.

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας
Παρασκευή M., Αλεξανδρούπολη

09/11/2012

Αγαπητή Παρασκευή,
Σίγουρα τα βρέφη, ειδικά όταν μεγαλώνουν πολύ γρήγορα στην αρχή, θα έχουν σε κάποια  φάση επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης η οποία είναι φυσιολογική και δεν σημαίνει ότι δεν έχεις γάλα κλπ.

Πραγματικά δεν υπάρχει κανένας λόγος να καταστρέψεις αυτή την υπέροχη εμπειρία θηλασμού δίνοντας κάτι ξένο.

Αν θέλεις να είναι πιο εύκολες οι αντλήσεις να βγάζεις πιο συχνά και να χρησιμοποιήσεις τις πληροφορίες για επαναγαλακτισμό για να αυξήσεις το γάλα σου.

Το μωρό σου δεν χρειάζεται συμπλήρωμα αλλά χρειάζεται να το βάζεις συχνά στο στήθος και να τρώει. Αν χρειάζεται κάτι περισσότερον τότε να πάρει το γάλα σου που έχεις βγάλει.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *