Ινοαδενώματα και θηλασμός

Απαντά ο Παναγιώτης Χριστόπουλος
Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος MD, MSc, PhD, IFEPAG
Ειδικός Γυναικολόγος Παίδων Εφήβων
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
www.παιδογυναικολογος.gr

Γέννησα πριν από 2 μήνες και αν και προσπάθησα μαζί με τις μαίες για 4 μέρες να θηλάσω δεν τα κατάφερα. Στο τέλος το παιδί μου τραυμάτισε τις θηλές και με το θήλαστρο μόνο αίμα κατέβαζα ενώ το στήθος μου είχε τετραπλασιαστεί σε μέγεθος. Ήταν πραγματικά τρομακτικό.

Μπορεί να φταίει το γεγονός ότι έχω πάνω από 40 ινοαδενώματα σε κάθε μαστό και άλλες τόσες κύστες ή κάναμε κάτι λάθος; έχω ελπίδες σε επόμενη γέννα;

Σοφία Π.

16/11/2012

Ο αριθμός των ινοαδενωμάτων που αναφέρεται είναι μεγάλος και δεν ξέρω αν είναι σχήμα λόγου ή πραγματικότητα. Σε κάθε περίπτωση, δεν έχω εξετάσει το μαστό σας και δεν μπορώ να δώσω ακριβή απάντηση.

Σε γενικές γραμμές, δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία σχετικά με το θηλασμό και τα ιναδενωμάτα. Η παρουσία ινοαδενωμάτων δεν είναι αντένδειξη για το θηλασμό. Μπορεί ο μαστός να είναι περισσότερο επώδυνος κατά τη γαλουχία ή μπορεί τα ινοαδενώματα να πιέζουν τις γαλακτοφόρες οδούς και να μην επιτρέπουν να περάσει το γάλα προς τη θηλή σας.

Όσο για τον τραυματισμό των θηλών, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο η σωστή τοποθέτηση του μωρού στο στήθος. Σε επίπεδο πρόληψης, υπάρχουν τρόποι για να προστατέψουμε τη θηλή ή ακόμα και αν έχουν ήδη δημιουργηθεί ραγάδες μπορούμε να βοηθήσουμε, είτε με φυσικά είτε με παραφαρμακευτικά προϊόντα, ανάλογα με την αιτία.

Δεδομένου ότι ο θηλασμός δεν εξαρτάται μόνο από τη μητέρα, αλλά και από το πως ανταποκρίνεται το μωρό, σαφώς υπάρχουν ελπίδες σε επόμενη γέννα.

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *