Στασιμότητα βάρους με αποκλειστικό θηλασμό

Στασιμότητα βάρους με αποκλειστικό θηλασμό

Απαντά η Ειρήνη Παφίτη-Δημητρίου
Παιδίατρος MB ChB MRCPCH
Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Η 3,5 μηνών μπέμπα μου δεν παίρνει το επιθυμητό βάρος των 25-30 γραμμαρίων την ημέρα εδώ και περίπου 1 μήνα θηλάζοντας αποκλειστικά.

Μετά το πρώτο εμβόλιο (pentavac) που έκανε 2 μηνών και το οποίο την αναστάτωσε πολύ παρουσίασε ανορεξίαγια περίπου 10 ημέρες. Αυτό είχε σαν συνέπεια τη μείωση γάλακτος από το στήθος λόγω μικρότερης ζήτησης.

Όμως μετά από υπόδειξη της παιδιάτρου χρησιμοποίησα θήλαστρο. Την πρώτη φορά έβγαλε ελάχιστο γάλα αλλά άντληση με την άντληση την επόμενη ημέρα η ποσότητα από κάθε στήθος ήταν πολύ ικανοποιητική (περίπου 80 ml) και το μωρό ξανά άρχισε να τρώει κανονικά.

Όμως το βάρος που παίρνει από τότε είναι πολύ οριακό. Ξεκινήσαμε τότε στους 3 μήνες (πάλι κατόπιν υποδείξεως της παιδιάτρου) σίδηρο λόγω πιθανής πτώσεως των επιπέδων αιμοσφαιρίνης ώστε να της “ανοίξει” η όρεξη. Όντως φαίνεται ότι τρώει με πολύ μεγαλύτερη όρεξη αυτές τις 15 τελευταίες ημέρες αλλά παρόλα αυτά έχει χειροτερέψει η πρόσληψη βάρους.

Ποτέ δεν είχα πολύ γάλα στους μαστούς ήταν αρκετό μέχρι πρότινος. Τις τελευταίες 2 ημέρες αισθάνομαι ότι έχει λιγοστέψει αλλά ίσως φταίει το άγχος γιατί η διατροφή μου είναι πάρα πολύ καλή.

Θέλω πολύ να συνεχίσω να την θηλάζω. Τι μπορεί να φταίει για όλα αυτά; Να τονίσω ότι η μπέμπα είναι ζωηρή (παίζει και γελάει) σε όλο αυτό το διάστημα της στασιμότητας βάρους.

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων για τις συμβουλές και τη βοήθεια!
Με εκτίμηση,

Φωτεινή Λ., Κηπούπολη/Περιστέρι
16/11/2012

Αγαπητή Φωτεινή,
Μπράβο σας που θηλάζετε αποκλειστικά. Το πιο σημαντικό είναι να ηρεμήσετε και να απολαμβάνετε και οι δυο σας το θηλασμό.

Σε αυτή την ηλικία δεν ισχύει πλέον το 30 γραμμάρια  τη μέρα. Βάζοντας τις μετρήσεις που μας έστειλες στις καμπύλες ανάπτυξης για παιδιά που θηλάζουν αποκλειστικά βλέπω ένα παιδάκι που γεννήθηκε σχετικά λιποβαρές και πλέον μεγαλώνει απόλυτα φυσιολογικά και σταθερά λίγο κάτω από τον μέσο όρο.

Θα σου έλεγα λοιπόν να σταματήσεις να ζυγίζεις το παιδάκι σου σχεδόν καθημερινά και να βλέπεις πόσο καλά εξελίσσεται σε όλους τους τομείς ανάπτυξης, ακόμη και στο βάρος. Μην ξεχνάς ότι τα μισά παιδιά πρέπει να είναι εξ´ορισμού κάτω από το μέσο όρο.

Καλή συνέχεια στο θηλασμό


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *