Φαρμακευτική αγωγή για σκλήρυνση κατά πλάκας και θηλασμός

Φαρμακευτική αγωγή για σκλήρυνση κατά πλάκας και θηλασμός

Απαντά η Βασιλική Δανηλάτου
Ιατρός Αιματολόγος MD, PhD
Επιμελήτρια Β’ Αιμοδοσίας ΒΓΝΗ
Συνεργαζόμενη Ερευνήτρια ΙΜΒΒ, ΙΤΕ
Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC
www.lactation.gr

Έχω σκλήρυνση κατά πλάκας διαγνωσμένη εδώ και τρία περίπου χρόνια. Έχω πάρει αγωγή με copaxon, για έξι περίπου μήνες (από Σεπτέμβριο 2009 έως Φεβρουάριο του 2010) και στη συνέχεια σταμάτησα γιατί προσπαθούσαμε να κάνουμε παιδί.

Τον Ιούνιο του 2012 γεννήθηκε ο γιος μου τον οποίο θηλάζω αποκλειστικά. Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης ο νευρολόγος που με παρακολουθεί μου είπε να θηλάσω για έξι μήνες και να σταματήσω για να ξεκινήσω και πάλι φαρμακευτική αγωγή για την ασθένεια.

Μια φίλη μου είπε ότι υπάρχει ιστοσελίδα συμβούλων μητρικού θηλασμού με φαρμακευτικές και άλλες ουσίες για τις οποίες έχει γίνει έρευνα για τις παρενέργειές τους στο μητρικό γάλα και ότι είναι πιθανό η αγωγή που θα ξεκινήσω για την σκλήρυνση κατά πλάκας να μην επηρεάσει το παιδί.

Εγώ θα ήθελα να συνεχίσω τον θηλασμό για όσο περισσότερο διάστημα μπορώ, άλλωστε δεν εργάζομαι προς το παρόν, ωστόσο δεν θέλω να αφήσω και στην τύχη του το πρόβλημα με την ασθένεια.

Το πρόβλημα είναι ότι ούτε ο νευρολόγος απ’ ότι κατάλαβα γνωρίζει για το θέμα κάτι σχετικό και εγώ θα ήθελα να είμαι σίγουρη για αυτό που θα επιλέξω. Εάν γνωρίζετε σχετικά με αυτό το ζήτημα παρακαλώ απαντήστε μου.

Ευχαριστώ
Γιώτα Ο., Αθήνα

06/11/2012

Αγαπητή Γιώτα,
Παρόλο που δεν υπάρχουν πολλές μελέτες, φαίνεται ότι το  copaxone είναι ασφαλές στο θηλασμό καθώς έχει μεγάλο μοριακό βάρος και δε περνά στο γάλα. Επίσης αδρανοποιείται στο γαστρεντερικό του βρέφους.

Το φάρμακο ανήκει στην κατηγορία κινδύνου L3. Θα πρότεινα να συμβουλευτείτε από κοντά κάποιο σύμβουλο θηλασμού και να το συζητήσετε με το νευρολόγο και τον παιδίατρο.

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

Μητρικός Θηλασμός
Fun page
Υποστηρικτική Oμάδα Μητρικού Θηλασμού
Απανταχού θηλάζουσες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *