Ο ανιψιός μου, 6 χρονών, πιπιλάει το δάχτυλό του κάθε φορά που βλέπει τηλεόραση, είναι στο αυτοκινήτο, χαλαρώνει για λίγο και προτού κοιμηθεί.
Είναι ένα ζωηρό παιδάκι με έντονη προσωπικότητα (θέλει να είναι σε όλα πρώτος, έχει ανταγωνισμό με το μεγάλο του αδερφόπου στην πραγματικότητα θαυμάζει, είναι υπερπροστατευτικός με το νέο αδερφάκι του, έχει θέματα ιεραρχίας -δύσκολα υπακούει).
Επίσης χρησιμοποιεί ακόμα το νανά του (το μικρό κουβερτάκι του που πανικοβάλεται όταν δεν το βρίσκει). Σημειωτέον ότι και ο μεγάλος του αδερφός κράτησε την πιπίλα μέχρι τα 7.
Ζουν σε ένα αγαπημένο οικογενειακό περιβάλλον όπου όμως απουσιάζει η πειθαρχία.
Μπορείτε να μου προτείνετε κάποιους τρόπους να σταματήσει το πιπίλισμα ή είναι κάτι που θα φύγει μόνο του;
Ευχαριστώ και σίγουρα θα τα ξαναπούμε!
Ηλιάνα Κ., Αχαρνές
Το πιπίλισμα του δαχτύλου είναι το πιο φυσιολογικό πράγμα στον κόσμο για ένα μωράκι, γιατί κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής του διανύει το «στοματικό στάδιο».
Το στόμα είναι για το μωρό η μεγαλύτερη πηγή απόλαυσης, όχι μόνο για να φάει αλλά και για να γνωρίσει τον κόσμο γύρω του. Ωστόσο, όσο μεγαλώνει, περνά στο επόμενο εξελικτικό στάδιο και συνήθως σταματά από μόνο του να βάζει το δάχτυλό στο στόμα.
Τώρα τι μπορείτε να κάνετε εσείς για να το βοηθήσετε να κόψει αυτή τη συνήθεια; Καταρχήν δεν μαλώνετε, δεν κοροϊδεύετε, δεν ειρωνεύεστε, δεν βάζετε γάντια ή άλλα γιατροσόφια (αλοιφές, πιπέρι) που ακούγονται κατά καιρούς.
Πρέπει το παιδί να νιώσει ότι κατανοείτε την ανάγκη του για πιπίλισμα αλλά πρέπει να περάσει σε ένα επόμενο εξελικτικό στάδιο πλέον.
Οι καλήτεροι τρόποι είναι η επιβράβευση όταν δεν πιπιλάει το δάχτυλο και η απόσπαση προσοχής όταν το πιπιλάει. Δώστε του ένα παιχνίδι ή κάτι άλλο στα χεράκια του που θα του αποσπάσει την προσοχή. Καθίστε να φτιάξετε παζλ ή να παίξετε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι. Συζητήστε μαζί του -είναι σε κατάλληλη ηλικία.
Επίσης εφόσον το ανηψάκι σας έχει περάσει τα 5 χρόνια καλό θα ήταν να εξεταστεί και από ένα ορθοδοντικό για να μην προκληθεί βλάβη στα δοντάκια του.
Δείξτε του την αγάπη σας και με υπομονή όλα θα γίνουν σιγά σιγά. Να θυμάστε ότι με την πίεση και την τιμωρία έχουμε πάντα αντίθετα αποτελέσματα.
Είμαι και πάλι στη διάθεσή σας καλή υπομονή!
Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό“
Μητρικός Θηλασμός Fun page |
Υποστηρικτική Oμάδα Μητρικού Θηλασμού “Απανταχού θηλάζουσες“ |
Ψυχολόγος
Επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilamsos.com| Βιογραφικό