Δυσκολία στο ρέψιμο και στον ύπνο

Δυσκολία στο ρέψιμο και στον ύπνο

Απαντά η Ειρήνη Παφίτη-Δημητρίου
Παιδίατρος MB ChB MRCPCH
Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Καλησπέρα,
ο μικρός μου είναι 8,5 μηνών. Θήλασε αποκλειστικά για 5,5 μήνες και τώρα πια μόνο για πρωινό και βραδινό γεύμα.

Εδώ και 2,5 μήνες περίπου παρουσιάζει διαταραχή στον ύπνο (ενώ κοιμόταν μονοκόματα για 6 περίπου ώρες). Στην αρχή νόμισα πως πεινάει και τον ξαναθήλαζα χωρίς όμως να κοιμάται συνεχόμενα αλλά να ξυπνάει ανα 2 ώρες περίπου. Μετά είδα πως και με σκέτο νερό είχαμε το ίδιο αποτέλεσμα οπότε σταμάτησα να τον θηλάζω.

Πρόσφατα διαπίστωσα πως το ζόρι του είναι από το ρέψιμο. Ο μικρός από την αρχή δε ρευόταν εύκολα και ακόμα και τώρα το βράδυ όταν θηλάζει και τον παίρνει ο ύπνος δε ρεύεται. Αν προσπαθήσω να τον κάνω να ρευτεί ξυπνάει με φωνές και για να ξανακοιμηθεί θέλει στήθος χωρίς όμως να έχει ρευτεί αφού δεν μπορώ να τον ακινητοποιήσω σε θέση ρεψίματος. Μετά από 1-2 ώρες θα αρχίσει να φωνάζει και αν καταφέρω να τον κρατήσω όρθιο θα ρευτεί και θα κοιμηθεί για 3-4 ώρες.

Να σημειώσω πως το βράδυ κοιμάται πάνω στο στήθος και πως αν ξυπνήσει αλλά και την υπόλοιπη μέρα κοιμάται με κούνημα στο καρότσι. Επιπλέον να πω πως και κατά την διάρκεια των γευμάτων την υπόλοιπη μέρα κάνει διαλείμματα να ρευτεί και μετά συνεχίζει. Από την αρχή πάντως μέχρι και σήμερα αερίζεται πολύ συχνά και άοσμα. μέρα και νύχτα.

Το ερώτημά μου είναι το εξής: υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το πεπτικό του, να απευθυνθώ σε παιδογαστρεντερολόγο ή τζάμπα θα μπούμε σε αυτή την ταλαιπωρία;
Βάια Α., Βέροια

30/10/2012

Αγαπητή Βάια,
Μου φαίνεται απίθανο να υπάρχει πρόβλημα γαστρεντερικό ειδικά αφού ο μικρός βάζει κανονικά το βάρος του και εξελίσσεται κανονικά.

Κάποια παιδιά δυσκολεύονται πολύ περισσότερο από άλλα με τα αέρια τους αλλά το θεωρώ απίθανο σε αυτή την ηλικία να ξυπνά και να κλαίει επειδή έχει αέρια. Αντίθετα μπορεί να έχει πολλά αέρια αν κλαίει αρκετά και να καταπίνει αέρια και να πρέπει μετά να ρευτεί.

Πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη σημασία στο να τρώει αρκετά τη μέρα για να μην πεινά και να αποκτήσετε κάποια ρουτίνα που θα τον βοηθήσει να κοιμάται πιο εύκολα.

Κάποιες φορές σε αυτή την ηλικία μπορεί να έχουν και πιο έντονη την ανάγκη της παρουσίας της μητέρας για τον ύπνο και όταν ξυπνούν τη νύχτα


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *