Οι “ειδικοί” απαντούν # 170 – Θέμα: Κολικοί, δυσκολία στο ρέψιμο

Οι “ειδικοί” απαντούν # 170 – Θέμα: Κολικοί, δυσκολία στο ρέψιμο

ΕΡΩΤΗΣΗ

Καλησπέρα. Κατ’ αρχήν ευχαριστώ για την απάντησή σας σε προηγούμενο ερώτημά μου.

Έχω μία κορούλα 2,5 μηνών (και κάτι) η οποία από την 2η περίπου εβδομάδα που γεννήθηκε υποφέρει από κολικούς. Στην αρχή δεν ήταν πολύ έντονοι αλλά αφού σαράντισε χειροτέρεψαν κατά πολύ.

Ως εκ τούτου, δεν έχει κανένα “πρόγραμμα” στο φαγητό της, καθώς συνήθως κατά την διάρκεια της ημέρας κοιμάται ελάχιστα (1-2 ώρες την ημέρα και 4-5 ώρες την νύχτα), και αφού δεν κοιμάται θέλει να είναι την περισσότερη ώρα στο στήθος μου (την θηλάζω αποκλειστικά).

Μετά από προτροπή του παιδίατρου κι επειδή οι κολικοί είχαν χειροτερέψει ξεκινήσαμε σταγόνες infacolic. Παρόλο που υποχώρησαν λίγο οι πόνοι, παρουσίασε παλινδρόμηση (αυτό μπορεί βέβαια να είναι άσχετο με το φάρμακο) και ξεκινήσαμε μικρές δόσεις epadoren.

Η ουσία είναι ότι γενικά δυσκολεύεται πολύ να ρευτεί (μπορεί να κάνει και 1 ώρα) και γκρινιάζει όταν την κρατάμε όρθια (στον ώμο) για να το πετύχουμε.

Πως αλλιώς μπορούμε να την βοηθήσουμε; Οι κολικοί συνεχίζονται καθώς και η παλινδρόμηση. Μήπως χρειάζεται να της κάνουμε κάποια ειδική ιατρική εξέταση; Υπάρχει περίπτωση να μην μπορεί να χωνέψει το γάλα μου; Έχω “κόψει” τελείως τα γαλακτοκομικά μήπως και την ενοχλούσαν.

Ευχαριστώ και πάλι για την βοήθειά σας.
Βασιλική Κ., Π. Φάληρο

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 

Αγαπητή Βασιλική,

αυτό που περιγράφετε είναι γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, όχι κολικοί. Η ανησυχία είναι από εκεί.

Αν δεν υπάρχουν ενδείξεις αλλεργίας (οικογενειακό ιστορικό, έκζεμα, αίμα στα κακά), η αποχή σας από τα γαλακτοκομικά δεν έχει νόημα και μόνο δυσκολεύει τη ζωή σας.

Θα συνιστούσα μικρά συχνά γεύματα, αυτό άλλωστε θέλει και η μικρή, είναι θεμιτό να μην έχει “πρόγραμμα” όπως λέτε, και με μπιμπερό να ταϊζόταν αυτό θα συνιστούσαμε. Προσπαθείτε όμως να δίνετε ένα στήθος για 1-2 ώρες.

Το πρόβλημα συνήθως θα πάει προς το καλύτερο από εδώ και πέρα. Αν όμως χειροτερεύει ή δεν παίρνει βάρος, θα ήταν καλό να δείτε παιδογαστρεντερολόγο.

Παιδίατρος, M.R.C.P.C.H., D.C.H. I.B.C.L.C.

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *