Αιμορραγικές βρεφικές κενώσεις

Παιδίατρος,
Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
Καλησπέρα σας. Έχω ένα μωρό 3 μηνών το οποίο από την 35η ημέρα άρχισε να κάνει πράσινα κακά και να έχει μια γενική ανησυχία. Η παιδίατρος μας είπε να μην ανησυχούμε γιατί μάλλον είναι κολικοί.

Όσο περνούσαν οι μέρες το μωρό εμφάνιζε μια ανησυχία την ώρα του θηλασμού (αποκλειστικός θηλασμός): ξεκινούσε να θηλάζει και μετά από 4-5 γουλιές έκλαιγε και τραβιόταν χωρίς να αφήνει τη θηλή.

Μετά από περίπου 15 μέρες εμφανίστηκαν τρεις κουκίδες αίμα στα κακά του και γι’αυτό πήγαμε στο νοσοκομείο, όπου και μείναμε 4 μέρες. Οι εξετάσεις όλες ήταν αρνητικές, και αυτές για αλλεργία, όμως μας συστήσαν να μην καταναλώνω τίποτα γαλακτοκομικό, γιατί μάλλον πρόκειται για αλλεργία στο αγελαδινό γάλα. Πραγματικά έκοψα όλα τα γαλακτοκομικά (και τα κρυμμένα), όμως το μωρό εξακολουθούσε ενίοτε να έχει πράσινα κακά.

Την περασμένη Δευτέρα (2 μηνών και 18 ημερών) το μωρό είχε παλι λίγο αίμα στα κακά του και την Πέμπτη (2 μηνών και 21 ημερών) κι ενώ η διαιτά μου συνεχίζεται το μωρό έβγαλε στο δεξί μάγουλο 4 σπυράκια σαν κουνουπάκια.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες κάνει συχνά αναγωγές και έχει ρουθούνισμα στη μυτούλα. Το βράδυ κοιμάται καλά και τρώει ανα τετράωρο. Η ανησυχία μου είναι οτι την τελευταία εβδομάδα δεν πήρε καθόλου βάρος. Το βάρος του σήμερα που είναι σχεδόν 3 μηνών είναι 6,640 (γεννήθηκε 4,200).

Αναρωτιέμαι αν οφείλεται στην αλλεργία η στασιμότητα του βάρους και τι άλλο πρέπει να προσέξω για να βοηθήσω το μωρό μου να το ξεπεράσει; Δε θα έπρεπε να είχε συνέλθει αφού έχω κόψει τα γαλακτοκομικά για παραπάνω από ένα μήνα;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων,
Μαρία Μ., Αχαρνές

30/10/2012

Aγαπητή φίλη,
συνήθως η δίαιτα ελεύθερη γαλακτοκομικών έχει αποτέλεσμα σε 2-4 εβδομάδες. Οι αιμορραγικές κενώσεις που παρουσιάζει το μωρό σας μπορεί να οφείλονται σε  αλλεργία στα γαλακτοκομικά ή  κάποιο άλλο τρόφιμο, πχ αυγό, ψάρι.

Θα πρότεινα να συνενοηθείτε με το παιδίατρο σας ώστε να αποκλείσετε σταδιακά άλλες τροφές από το διαιτολόγιο σας.

Φυσικά θα συνεχίσετε να θηλάζετε ακάθεκτα το μωρό σας γιατί και στη περίπτωση της αλλεργίας το γάλα σας είναι το καλύτερο φάρμακο!

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *