Το στήθος δεν τρέχει μόνο του γάλα. Δεν έχω αρκετό;

Απαντά η Ειρήνη Παφίτη-Δημητρίου
Παιδίατρος MB ChB MRCPCH
Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Καλησπέρα,
Έχω ένα μωράκι 36 ημερών. Το θηλάζω αποκλειστικά τώρα αλλά στην αρχή που ήμασταν στο μαιευτήριο έπαιρνε και συμπλήρωμα λόγω ικτέρου.

Μιλώντας με φίλες που θήλαζαν μου λένε ότι το στήθος τους έτρεχε γάλα το βράδυ ή αν αργούν να το θηλάσουν πάλι έτρεχε. Σε εμένα δε συμβαίνει αυτό.
Είτε θηλάζω συχνά είτε περάσουν περισσότερες ώρες το στήθος δεν τρέχει μόνο του παρά μόνο αν το πιέσω. Τι σημαίνει αυτό ότι δεν έχω αρκετό γάλα;

Το μωρό κάνει πολλά ούρα και μέχρι πριν από 2-3 μέρες έκανε και 3 φορές το 24ωρο κακάκια. Τι τελευταίες μέρες πέρασε 24ωρο που δεν έκανε κακά αλλά την επόμενη έκανε 2 φορές μαζεμένα. Απλά κατά τη διάρκεια της ημέρας τρώει 10 -15 λεπτά και γκρινιάζει για να ξαναφάει σε λιγότερο από 2 ώρες ή και σε μία. Το βράδυ μπορεί να κοιμηθεί και 6 ώρες συνεχόμενα χωρίς να ξυπνήσει για φαγητό.

Πήρα και συμπληρώματα μαγιά μπύρας (2-4 /γεύμα έλεγε το κουτί και έπαιρνα 12 την ημέρα) αυτή την εβδομάδα για να αυξήσω το γάλα αλλά μου φάνηκε ότι το μωρό έκανε γριμάτσες όταν έτρωγε (σαν να μη του αρέσει κάτι) και είπα να τα σταματήσω μερικές για τη περίπτωση που τα συμπληρώματα άλλαξαν τη γεύση και δεν του αρέσει το γάλα.

Με αυτά που σας λέω πιστεύεται ότι έχω λίγο γάλα; Το ότι το στήθος μου δεν τρέχει μόνο του δεν είναι ένδειξη;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Μαρία Μ., Θεσσαλονίκη

18/09/2012

Αγαπητή Μαρία
Το μωράκι σου βάζει καλά το βάρος του και αυτό είναι αρκετό. Δεν είναι ανάγκη να τρέχει γάλα από το στήθος για να ξέρεις ότι έχεις γάλα.

Επίσης το ότι δεν λερώνει συχνά τα πανάκια είναι φυσικό σε αυτή την ηλικία και μπορεί να ενεργείται και μια φορά τη βδομάδα και να είναι καλά.

Εσύ πρέπει να θηλάζεις όταν και για όση ώρα το αποζητά το μωρό και να μην ανησυχείς.

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *