Το μωρό μείωσε τα βραδινά του γεύματα. Θα μειωθεί και το γάλα μου;

Το μωρό μείωσε τα βραδινά του γεύματα. Θα μειωθεί και το γάλα μου;

Απαντά η Βασιλική Δανηλάτου
Ιατρός Αιματολόγος MD, PhD
Επιμελήτρια Β’ Αιμοδοσίας ΒΓΝΗ
Συνεργαζόμενη Ερευνήτρια ΙΜΒΒ, ΙΤΕ
Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC
www.lactation.gr

O γιος μου είναι 2 μηνών και 3 ημερών. Θηλάζει αποκλειστικά από τη 2η μέρα. Γενικά θήλαζε σχεδόν ανά δύο ώρες συνήθως από 5-6 λεπτά με αποτέλεσμα συνήθως να μην αλλάζω στήθος στο ίδιο γεύμα. Την τελευταία εβδομάδα τα γέυματά του κατά τη διάρκεια της νύχτας έχουν αραιώσει ενώ αντίθετα έχουν πυκνώσει κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Πιο αναλυτικά, την ημέρα θηλάζει για παράδειγμα από τις 8:00 μέχρι τις 16:00 σχεδόν ανά 1 ώρα για 3-5 λεπτά το πολύ, έπειτα ανά 3-4 ώρες πάλι για 3-5 λεπτά και το βράδυ ξυπνάει 1 φορά για να θηλάσει πάλι με την ίδια διάρκεια. Εφόσον σε κάθε γεύμα συνήθως θηλάζει από το ένα μόνο στήθος, με τη μείωση συχνότητας θηλασμού το βράδυ είναι δυνατόν ο ένας μαστός (ή και οι δύο αν δεν ξυπνήσει καθόλου τη νύχτα) να μένει “ανενεργός” για πάνω από 8-9 ώρες.

Θέλω να θηλάσει ο μικρός όσο το δυνατό περισσότερο (πολύ περισσότερο επειδή παρουσίασε αλλεργία ή υπερευαισθησία στο αγελαδινό γάλα) και φοβάμαι μήπως λόγω των παραπάνω μειωθεί το γάλα. Θα ήθελα να αποφύγω τη χρήση θηλάστρου.

Κωνσταντίνα Β., Άρτα 

19/09/2012

Αγαπητή Κωνσταντίνα,
Δεδομένου ότι το μωρό παίρνει βάρος, δε θα ανησυχούσα.

Στους 2 μήνες περίπου τα μισά μωρά καταφέρνουν να κοιμούνται το βράδυ, άρα είσαι από τους τυχερούς που τα μωρά τους έμαθαν να κοιμούνται σχετικά νωρίς. Αυτό βέβαια μπορεί να αλλάξει σε κάποιες περιόδους, ειδικά σε άλματα ανάπτυξης που θα περάσει ή όταν αρχίσει να βγάζει δόντια.

Θα σου πρότεινα να ακολουθήσεις τις ενδείξεις πείνας του μωρού και να το θηλάζεις για όσο συχνά και για όσο θέλει, και η φύση θα βρει το δρόμο της…

Χαιρετισμούς

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *