Είμαι έγκυος, θέλω να αποθηλάσω ομαλά για το παιδί

Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπεύτρια-Οργονοθεραπεύτρια
Βοηθός Μητρότητας-Τοκετού και λοχείας (Doula)
Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC
Σύμβουλος Περιγεννητικής Αγωγής-Lamaze

Έχω μια κόρη 23 μηνών και είμαι έγκυος στον 5ο μήνα. Το γάλα μου έχει κοπεί, αλλά η μικρή εξακολουθεί να θέλει το στήθος μου το βράδυ ή το μεσημέρι για να κοιμηθεί και αρκετές φορές μέσα στην ημέρα για να χαλαρώσει.

Το θέμα είναι ότι πλέον μ’ ενοχλεί πια το να τη θηλάζω τόσο συχνά. Δε θα με πείραζε να το έκανα μια φορά το βράδυ, αλλά όταν αρνούμαι να της δώσω στήθος χτυπιέται και φωνάζει, οπότε κι εγώ λυγίζω.

Θα είχε επιπτώσεις στην ψυχολογία της ή άλλες το να αρνηθώ το στήθος; Πχ. δε βάζει το δάχτυλο στο στόμα, δε χρησιμοποιεί πιπίλα και είναι αρκετά ήρεμη αφού θηλάσει. Μήπως ανατραπούν όλα αυτά; Και ποιος θα ήταν ο καλύτερος τρόπος για να γίνει όσο πιο ομαλά γίνεται η διακοπή του θηλασμού σε περίπτωση που αυτό επιτρέπεται;

Βερονίκη Β.Αθήνα

21/09/2012
Αγαπητή Βερονίκη,
η κορούλα σου είναι πλέον σε ηλικία που θα μπορούσε να αντέξει την σταδιακή διακοπή του θηλασμού αρκεί να γίνει με κατανόηση και βαθμιαία.

Αναφέρεις πως “το γάλα σου έχει κοπεί λόγο της κύησης” αλλά μετά περιγράφεις ότι η κορούλα σου θηλάζει αρκετά συχνά οπότε μάλλον εννοείς πως έχει κάπως ελαττωθεί η ποσότητά του.

Προσπάθησε να της εξηγήσεις πως το γάλα σου ελαττώθηκε και πως χαιρόσουν που την θήλαζες αλλά άρχισες να κουράζεσαι καθώς μεγάλωσε και πως θέλεις και έχεις ανάγκη να ελαττώσετε τον θηλασμό και να βρείτε άλλους τρόπους να χαλαρώνετε -ρώτησέ την τι προτιμάει- και να περνάτε καλά.

Άντεξε τα συναισθήματά της -αυτό είναι πολύ σημαντικό- δώσε της ευκαιρία να τα εκφράσει χωρίς να χάνεις την επαφή μαζί της όταν της αρνείσαι το στήθος σε προαποφασισμένες στιγμές και μην υποχωρείς, προσπάθησε να είσαι σταθερή.

Σταμάτα σταδιακά σε μεσοδιαστήματα μιας η και δύο βδομάδων, τους θηλασμούς που σου φαίνονται πιο εύκολο να σταματήσουν κάθε φορά και βάλε και άλλους στο παιχνίδι όπως μπαμπά της για να την απασχολεί και να περνάνε καλά για να μην καταφεύγει στο στήθος, θα χρειαστείς σίγουρα την βοήθειά του καθώς έρχεται και το νέο μωράκι.

Της έχεις μιλήσει για το μωρό; Πολλές φορές όταν η μαμά μένει έγκυος και ένα μικρό αδερφάκι έρχεται τα μεγαλύτερα φυσιολογικά παλινδρομούν για κάποιο διάστημα.

Ελπίζω να σε βοήθησα

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *