Νήπιο δεν μασάει και δεν μιλάει καθαρά

Νήπιο δεν μασάει και δεν μιλάει καθαρά

Απαντά η Μαρία-Κορίνα Στεφοπούλου

Λογοθεραπεύτρια MSc SLT
www.logotherapeia-patras.gr

Πρόκειται για αγοράκι 3 ετών και 3 μηνών. Κατά την ομιλία, παρότι συντάσσει προτάσεις 3 – 5 λέξεων, ελάχιστες λέξεις προφέρει καθαρά, ενώ την πλειοψηφία των λέξεων που χρησιμοποιεί, τις προφέρει ”μπερδεμένες” (δηλ χωρίς να μπορεί να εκφέρει τα σύμφωνα).

Σημειώνεται επίσης ότι το παιδί ακόμη δεν μασάει (φαίνεται να μην θέλει ή να μην μπορεί να μασήσει την τροφή). Τι θα μας συμβουλεύατε να πράξουμε στην συγκεκριμένη περίπτωση;

Χρήστος Π., Πάτρα

21/09/2012

Αγαπητέ κ. Χρήστο,
Η μάσηση είναι πολύ σημαντική άσκηση για την ενδυνάμωση όλων εκείνων των μυών που εμπλέκονται στην παραγωγή του λόγου. Δεν μου κάνει λοιπόν εντύπωση που το αγοράκι σας δεν μιλάει καθαρά ακόμη…

Προσοχή όμως: από αυτά που μου γράφετε, μου κάνει εντύπωση το σχόλιό σας ότι φαίνεται να μη θέλει ή να μην μπορεί να μασήσει τη τροφή. Το να μην θέλει γιατί έχει συνηθίσει να τρώει αλεσμένη τη τροφή του, αυτό είναι κάτι που αντιμετωπίζεται με λίγο επιμονή και χιούμορ (αλήθεια τρώει μόνο αλεσμένα γιατί φοβηθήκατε μήπως πνιγεί;) αν όμως πράγματι δεν μπορεί να μασήσει τη τροφή ίσως να πρόκειται για απραξία, αδυναμία δηλαδή στο συντονισμό των κινήσεων των μυών που εμπλέκονται σε μάσηση και άρθρωση και στην περίπτωση αυτή η παρέμβαση από λογοθεραπευτή είναι απαραίτητη.

Τί προτείνω; Ξεκινήστε άμεσα τροφή σε μπουκιές, στην περίπτωση που το παιδί τρώει μόνο αλεσμένα. Δώστε του ψωμί στο χέρι να μασήσει, σούπες με ζυμαρικά χωρίς να είναι αλεσμένα (σουσαμάκι, αστράκι, ρυζάκι), ρύζι, κοτόπουλο βραστό που είναι μαλακό και μπορεί εύκολα να το φάει, μπανάνα (θα έλεγα όχι μήλο γιατί μπορεί να κοπεί μεγάλο κομμάτι και να καθήσει στο λαιμό). Ξεκινάτε έτσι και σταδιακά δίνετε περισσότερες τροφές πιο σκληρές (όπως γίνεται με τα μωρά). Σε λίγο καιρό θα δείτε ότι και η ομιλία του θα είναι πολύ πιο καθαρή.

Στην περίπτωση που δοκιμάσατε τα παραπάνω και παρατηρήσατε ότι το παιδί δυσκολεύεται και πράγματι δε μπορεί να επεξεργαστεί τη τροφή του ζητήστε άμεσα βοήθεια/αξιολόγηση από λογοθεραπευτή.

Ελπίζω να βοήθησα. Για οποιαδήποτε απορία επικοινωνήστε μαζί μου ξανά μέσω της στήλης “Ρώτα τον Ειδικό” είτε ΕΔΩ

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

Μητρικός Θηλασμός
Fun page
Υποστηρικτική Oμάδα Μητρικού Θηλασμού
Απανταχού θηλάζουσες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *