Καθυστέρηση ομιλίας. Πρέπει να ανησυχούμε;

Απαντά η Μαρία-Κορίνα Στεφοπούλου

Λογοθεραπεύτρια MSc SLT
www.logotherapeia-patras.gr

Πρόκειται για κοριτσάκι 17 μηνών (πρόωρο, κατά περίπου 2 μήνες) το οποίο εκτός της αργής σωματικής ανάπτυξης (βάρος ύψος), δεν έχει αρχίσει ακόμη να λέει καμία λέξη (ούτε μαμά, μπαμπά κλπ.)

Θα πρέπει να ανησυχούμε; Υπάρχει κάποιος τρόπος που θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε το παιδί να μιλήσει;

Νεκταρία Σ., Πάτρα

20/09/2012

Αγαπητή Νεκταρία,
Ένα πρόωρο παιδάκι το οποίο αναπτύσσεται με αργούς ρυθμούς χρειάζεται το χρόνο του.

Αναφέρεις καθυστέρηση στη σωματική ανάπτυξη (βάρος και ύψος) βέβαια… με την κίνηση τί γίνεται; Περπατάει; Κρατάει αντικείμενα; Έχει βλεμματική επαφή; Δείχνει να έχει κατανόηση αυτών που της λέτε; Φαίνεται να ακούει; Είναι κοινωνική; Συγνώμη που σε ”βομβαρδίζω” με ερωτήσεις, σε καμία περίπτωση δε θέλω να σε αγχώσω. Απλά προσπαθώ να φτιάξω την εικόνα του παιδιού και να βοηθήσω.

Ένα παιδί 17 μηνών συνήθως λέει αρκετές λέξεις (ειδικά κοριτσάκι). Πώς μπορείτε να τη βοηθήσετε να μιλήσει; Φέρτε τη σε επαφή με άλλα παιδιά και κόσμο! Βγείτε βόλτες, καλέστε κόσμο στο σπίτι, μιλάτε της συνέχεια. Δείξτε της με τον τρόπο σας ότι η γλώσσα είναι για επικοινωνία και κυρίως δώστε λίγο χρόνο στο παιδί χωρίς να νιώσει πιεσμένο.

Με ρωτάς αν θα πρέπει να ανησυχείτε… δε ξέρω, έχω πολλές απορίες γιατί γράφεις λίγα στο μήνυμά σου. Μάλλον όχι, όμως επειδή υπάρχουν πολλά που θα μπορούσαμε να πούμε επιπλέον και να σε ρωτήσω, αν θέλεις επικοινώνησε μαζί μου ΕΔΩ μιας και είσαι από την Πάτρα.

Όπως και να έχει, να χαίρεσαι τη μικρή σου!

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

Μητρικός Θηλασμός
Fun page
Υποστηρικτική Oμάδα Μητρικού Θηλασμού
Απανταχού θηλάζουσες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *