Γεια σας!
Αρχικά θέλω να σας ευχαριστήσω για το έργο σας. Πριν θηλάσω (και ενημερωθώ για τον θηλασμό) πίστευα ότι ο θηλασμός είναι απλά μια τροφοδοτική διαδικασία για το παιδί που γίνεται από μόνης της πανεύκολα! Ευτυχώς λίγο πριν γεννήσω ενημερώθηκα καλύτερα, κατάλαβα τα πολλαπλά και πολυδιάστατα οφέλη του θηλασμού αλλά και για τυχόν δυσκολίες. Μία από τις πηγές έμπνευσης ήταν και αυτός ο διαδικτυακός χώρος. Ως αποτέλεσμα θηλάζω αποκλειστικά εδώ και 4μιση μήνες το αγόρι μου!
Τελευταία όμως παρουσιάζονται κάποια φαινόμενα για τα οποία χρειάζομαι βοήθεια. Εδώ και περίπου 1 μήνα το παιδί δυσκολεύεται κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Τρώει ήρεμα τα πρώτα λεπτά (έτσι όπως το καταλαβαίνω τρώει συγκεντρωμένα και ήσυχα στο χρόνο που έρχεται το πολύ γάλα στην αρχή). Έπειτα κάθε λεπτό σχεδόν που θηλάζει σταματάει, βγαίνει από το στήθος και με κοιτάζει κάνοντας μου νόημα να σηκωθεί. Σηκώνεται και αρχίζει η γκρίνια, κλωτσάει, τραβάει μαλλιά, “δαγκώνει” το πηγούνι μου και δεν ηρεμεί. Πολλές φορές γκρινιάζει και σαν τρώει. Μόλις τον ξαναβάλω στο στήθος ορμά για να το πιάσει! Το πιάνει και μετά από πολύ λίγο το ξαναφήνει και ξανά απ’ την αρχή.Συνήθως ηρεμεί όταν κάνει κένωση. Τον αλλάζω και από κει και πέρα ο θηλασμός προχωρά ήρεμα. Το θέμα είναι ότι όλη αυτή η διαδικασία μπορεί να πάρει και 1 – 2μιση ώρες. Αν δεν κάνει κένωση τελικά, είτε θα τον σταματήσω εγώ διότι δεν κάθεται ούτε στο ένα στήθος ούτε στο άλλο για περισσότερο από μισό λεπτό (και έχει ήδη περάσει μιάμιση ώρα) είτε θα κοιμηθεί ενώ τον χαϊδεύω. Πολλές φορές αναστατώνεται τόσο πολύ που μπορεί να τον απασχολήσω με κάτι άλλο για να ξεχαστεί και να ηρεμήσει για να συνεχίσουμε το θηλασμό.
Επιπλέον σύμφωνα με τον γιατρό μας τον τελευταίο μήνα δεν έβαλε το βάρος που θα έπρεπε (βάση της καμπύλης του). Μας είπε ότι τον ίδιο δεν τον ανησυχεί μιας και είναι πολύ ζωηρό παιδί και έτσι καίει αυτά που τρώει. Αλλά εγώ προβληματίζομαι μήπως με όλη αυτή την αναστάτωση που βιώνει κατά τη διάρκεια του θηλασμού δεν μπορεί να φάει την ποσότητα που θέλει, στο τέλος κουράζεται (από το πάνω κάτω και τις κλωτσιές που ρίχνει) και κοιμάται (ή σταματάω εγώ το θηλασμό γιατί ουσιαστικά δεν τρώει καθόλου και έχει περάσει μιάμιση ώρα και περισσότερο). Δεν ξέρω πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου.
Εν τω μεταξύ κατά τη διάρκεια ενός θηλασμού τον βάζω ξανά και ξανά στο ίδιο στήθος μπας και φτάσει σε κάποια φάση (από τις πολλές διακοπές χάνω τον λογαριασμό για το πόση ώρα θηλάζει) στο λιπαρό γάλα πριν του δώσω το άλλο στήθος. Μήπως όμως κάνω λάθος; Πότε να τον αλλάζω στήθος; Δεν καταλαβαίνω αν θέλει το άλλο στήθος ή αν αναστατώνεται από κάτι άλλο. Τυχαίνει που ενώ το πιάνει το στήθος με ενθουσιασμό μετά από λίγα δευτερόλεπτα το αφήνει, του δίνω και το άλλο και κάνει ακριβώς το ίδιο. Δεν καταλαβαίνω αν χόρτασε ή αν απλά είναι αναστατωμένος και δεν μπορεί να φάει.
Τέλος θα ήθελα να αναφέρω ότι ούτε πιο πριν έκανε εύκολα τις κενώσεις του. Τις περισσότερες φορές έπρεπε να του λυγίζουμε τα πόδια στην κοιλιά ή να του ερεθίζουμε την περιοχή για να ξαλαφρώσει. Τώρα δεν δέχεται να του λυγίσουμε τα πόδια ενώ πολλές φορές τον ένοιωσα ότι φοβάται να κάνει κένωση. (ήταν έτοιμος να τα κάνει σαν τον άλλαζα και αμέσως σταμάτησε και τράβηξε πίσω).
Τα κακά του είναι συνήθως χρυσο-καφέ υγρά με κόκκους αλλά συχνά πυκνά κάνει και κενώσεις χωρίς τα σποράκια ενώ άλλοτε είναι πιο πρασινωπές.
Σας ευχαριστώ πολύ για την δυνατότητα που μου δίνετε να ζητήσω βοήθεια!
Ανδριανή N., Κύπρος
Αγαπητή Ανδριανή
Ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια.
Ο μικρούλης σου φαίνεται ότι μάλλον είναι λίγο περίεργος και ανυπόμονος κάποιες φορές αλλά και δυσκολεύεται να διοχετεύει τα αέριά του και αυτό προκαλεί έντονη αντίδραση.
Πολλά μωράκια σε αυτή την ηλικία τρώνε στην αρχή με όρεξη και όταν μειωθεί λίγο η ροή προτιμούν να αλλάζουν στήθος.
Αφού ο μικρός τρώει για αρκετή ώρα συχνές εναλλαγές από το ένα στήθος στο άλλο θα βοηθήσουν να διατηρηθεί καλά η ροή και η προσοχή του. Το βάρος δεν με ανησυχεί. Την ώρα που τον βάζεις για να ρευτεί λύγισε του τα ποδαράκια κάτω από την κοιλιά για να τον βοηθήσεις.
Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό“
Μητρικός Θηλασμός Fun page |
Υποστηρικτική Oμάδα Μητρικού Θηλασμού “Απανταχού θηλάζουσες“ |
Παιδίατρος MB ChB (Sheffield-UK), MRCPCH, IBCLC
Πτυχιούχος του Βασιλικού Κολλεγίου Παιδιατρικής και Υγείας των Παιδιών του Ηνωμένου Βασιλείου
Διεθνώς Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας
Επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com | Βιογραφικό