Αίμα στα κακάκια του μωρού

Απαντά η Βασιλική Δανηλάτου
Ιατρός Αιματολόγος MD, PhD
Επιμελήτρια Β’ Αιμοδοσίας ΒΓΝΗ
Συνεργαζόμενη Ερευνήτρια ΙΜΒΒ, ΙΤΕ
Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC
www.lactation.gr

Το μωράκι μου είναι 43 ημερών, από την 20η ημέρα της έχω παρατηρήσει αίμα στα κακάκια της. Την είδε παιδίατρος και μου είπε πως κάνει αλλεργία στα γαλακτοκομικά,έτσι από εκείνη την στιγμή τα σταμάτησα.

Συνήθως εμφανίζεται το αίμα την νύχτα,και μόνο σε μια κένωση.Επίσης δυσκολεύεται να αφοδεύσει και να αεριστεί κατά καιρούς.Τις τελευταίες 2 μέρες έχει διαρροϊκές κενώσεις, αναπτύσσεται και παίρνει βάρος κανονικά.

Μήπως την ενοχλεί και κάποια άλλη τροφή; υπάρχει περίπτωση να έχει κάποιο αιματολογικό πρόβλημα;

Ειρήνη Σ., Αθήνα 

28/09/2012

Το συχνότερο αίτιο αυτής της αλλεργικής πρωκτοκολίτιδος είναι η αλλεργία στα γαλακτοκομικά.

Θα πρέπει να προσέξετε να μην καταναλώνετε τροφές που περιέχουν ίχνη γαλακτοκομικών, και ορού γάλατος, καζεΐνη, λακτόζη, λακτοσφαιρίνη, όπως είναι δυνητικά τα περισσότερα συσκευασμένα προϊόντα, μπισκότα, φρυγανιές, έτοιμες σάλτσες, δημητριακά, βούτυρο, μαργαρίνες κλπ.

Ακόμη και το ψωμί του φούρνου παρασκευάζεται πάνω σε επιφάνειες που μπορεί να περιέχουν σκόνη γάλατος, επομένως θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτική με το τι τρώτε.

Συνήθως τα συμπτώματα υποχωρούν λίγες μέρες μετά τη δίαιτα αποκλεισμού αλλά ενίοτε χρειάζονται 20 ημέρες για να υποχωρήσουν τελείως.

Είχε πάρει καθόλου συμπλήρωμα στο μαιευτήριο το μωρό; Επίσης υπάρχει κάποια τροφή που τρώγατε σε μεγάλη ποσότητα κατά την εγκυμοσύνη; π.χ. τρώγατε μεγάλες ποσότητες γαλακτοκομικών ή ξηρών καρπών; Ίσως να ενοχοποιείται κάτι τέτοιο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *