Μη θηλασμός και παχυσαρκία σε παιδική και εφηβική ηλικία

Μη θηλασμός και παχυσαρκία σε παιδική και εφηβική ηλικία

Mακροπρόθεσμες οι ευεργετικές επιδράσεις του μητρικού θηλασμού

Ο μητρικός θηλασμός έχει αποδειχθεί σε πολλές μελέτες παρατήρησης ότι δρα προστατευτικά ενάντια στο υπέρβαρο και την παχυσαρκία κατά την μετέπειτα ζωή. 

Μια νέα έρευνα από την Αυστραλία χρησιμοποίησε ένα εθνικό δείγμα παιδιών και εφήβων στην Αυστραλία για να ερευνήσει την σχέση ανάμεσα στην διάρκεια θηλασμού και στην κατάσταση βάρους.

Η έρευνα έγινε ως τμήμα της Αυστραλιανής Εθνικής Μελέτης Παιδικής Διατροφής και Σωματικής Δραστηριότητας του 2007. Περιελάμβανε 2066 αγόρια και κορίτσια ηλικίας δημοτικού και γυμνασίου, από 9 έως 16 ετών, αντιπροσωπευτικό από όλη την Αυστραλία.
Βρέθηκε ότι, σε σύγκριση με τα παιδιά που δεν είχαν θηλάσει καθόλου, η ομάδα παιδιών και εφήβων που είχαν θηλάσει για τουλάχιστον 6 μήνες είχαν σημαντικά μικρότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαρα – σχεδόν στο μισό – και σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκα – τις μισές.

Η πιθανότητα υπολογίσθηκε στατιστικά αφού αποκλείστηκαν άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα της έρευνας, όπως χαρακτηριστικά της μητέρας (ηλικία, εκπαίδευση, εθνικότητα) και χαρακτηριστικά του παιδιού (όπως ηλικία, φύλο, μέση διατροφική πρόσληψη ενέργειας, επίπεδο σωματικής δραστηριότητας, διάρκεια ύπνου, ώρες μπροστά σε υπολογιστή ή τηλεόραση κλπ).

Οι Αυστραλοί ερευνητές συμπεραίνουν ότι 6 ή περισσότεροι μήνες μητρικού θηλασμού έχουν προστατευτική επίδραση ενάντια στο υπέρβαρο και την παχυσαρκία κατά την παιδική και εφηβική ηλικία.

Συμπεραίνουν ακόμα ότι η έρευνά τους έρχεται να προσθέσει περαιτέρω αποδείξεις για τις μακροπρόθεσμες ευεργετικές επιδράσεις του μητρικού θηλασμού και επιπρόσθετη τεκμηρίωση για την συνέχιση της υποστήριξης και της προώθησης του μητρικού θηλασμού για παραπάνω από έξι μήνες.

Πηγή: Scott JA et al. The relationship between breastfeeding and weight status in a national sample of Australian children and adolescents. Am J Respir Crit Care Med. 2012 Feb 3. [Epub ahead of print]

Μετάφραση:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *