Επαναθηλασμός με τον ερχομό του νέου μωρού ή όχι;

Επαναθηλασμός με τον ερχομό του νέου μωρού ή όχι;

Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπεύτρια-Οργονοθεραπεύτρια
Βοηθός Μητρότητας-Τοκετού και λοχείας (Doula)
Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC
Σύμβουλος Περιγεννητικής Αγωγής-Lamaze

Καλησπέρα.
η κόρη μου είναι 32 μηνών και θηλάζαμε μέχρι πριν από 4 μήνες. Τον τελευταίο καιρό δεν έπινε τόσο γάλα ενώ είχε το στήθος πιο πολύ για πιπίλα, ανακούφιση, επαφή με την μανούλα, για να κοιμηθεί κτλ.

Τον Φεβρουάριο ήταν άρρωστη και για μια εβδομάδα σχεδόν δεν ζητούσε καθόλου να θηλάσει οπότε βρήκαμε ευκαιρία και το κόψαμε σχετικά ανώδυνα. Από τότε το ζητούσε καμιά φορά και της έλεγα ότι δεν πίνουμε πια γάλα από εκεί, οπότε το ξεχνούσε.

Τώρα είμαι έγκυος στον 8ο μήνα και βλέπω ότι έχει αρχίσει να αγχώνεται λίγο στην ιδέα του νέου μωρού και έχει μια προσκόλληση στη μαμά, ενώ συνεχίζει να ζητάει που και που το στήθος όταν την παίρνω αγκαλιά.

Όταν γεννηθεί το μωρό και μας βλέπει να θηλάζουμε τί πρέπει να κάνω; σίγουρα θα ζηλεύει και θα θέλει κι αυτή. Πρέπει να της το αρνηθώ ή θα της στοιχίσει πολύ; είναι σωστό να της το ξαναδώσω μετά από τόσο κόπο να διακόψουμε;

Έλενα Μ. Ηράκλειο

29/06/2012
Η κορούλα σας από ότι περιγράφετε ολοκλήρωσε με επιτυχία την στοματική φάση της ψυχοσεξουαλικής εξέλιξης κατά την οποία ο θηλασμός αποτελεί κορυφαία εκδήλωση και πηγή ευχαρίστησης για το μωράκι.

Τα 2 χρόνια που θηλάσατε θεωρούνται ικανοποιητικό διάστημα, κάποια μωράκια χρειάζονται λιγότερο -όχι κάτω από 1,5 χρόνο- κάποια περισσότερο. Οι κυριότερες ενδείξεις ότι αποθήλασε ομαλά η κορούλα σας είναι πως δεν ζητούσε να θηλάσει τόσο συχνά και εύκολα αποσπούνταν η προσοχή της όποτε το ζητούσε και της το αρνιόσασταν.

Είναι επίσης αναμενόμενη η αναστάτωση που εκφράζει για την εγκυμοσύνη σας -προσπαθείστε να μοιραστείτε μαζί της κάθε ευχάριστη λεπτομέρεια που σχετίζεται με αυτή και κυρίως επιτρέψετέ της να εκφράσει οποιοδήποτε συναίσθημα νοιώθει, ακόμη και αν είναι δυσαρέσκεια, ζήλια, θυμός -όλα αυτά είναι αναμενόμενα και όταν εκφράζονται χωρίς περιορισμό ή κήρυγμα αποδυναμώνονται. Συνήθως τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα αρχικά .

Επίσης πολλά μεγαλύτερα αδερφάκια, ιδίως όταν έχουν την διαφορά ηλικίας που θα έχουν τα δικά σας, ζητούν να θηλάσουν όταν γεννιέται το αδερφάκι τους. Μην σας φοβίζει αυτό, μπορείτε να του προσφέρετε το στήθος, συνήθως δοκιμάζουν μερικές φορές, πολλά έχουν ξεχάσει ακόμη και πως να κρατούν την θηλή στο στόμα τους (!) και γρήγορα χάνουν το ενδιαφέρον τους. Όσο πιο ικανοποιημένο είναι ένα μωρό από την εμπειρία του θηλασμού τόσο πιο απίθανο είναι να ξαναρχίσει να θηλάζει ακόμη και αν το ζητήσει.

Αν το κοριτσάκι σας τελικά θελήσει να ξαναθηλάσει για κάποιο διάστημα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για το ίδιο, αρκεί να αισθάνεστε εσείς καλά με αυτό. Χρειάζεται φυσικά να δίνετε κυρίως προτεραιότητα στο νεογέννητο και να φροντίζετε να περνάτε χρόνο εσείς και ο μπαμπάς με την μεγαλύτερη κορούλα σας ώστε να έχει τρόπους επαφής μαζί σας πέρα απ τον θηλασμό.

Καλώς να σας έρθει και το καινούριο το μωράκι σας.

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

Μητρικός Θηλασμός
Fun page
Υποστηρικτική Oμάδα Μητρικού Θηλασμού
Απανταχού θηλάζουσες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *