Αποχωρισμός μητέρας-βρέφους & ψυχολογία

Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπεύτρια-Οργονοθεραπεύτρια
Βοηθός Μητρότητας-Τοκετού και λοχείας (Doula)
Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC
Σύμβουλος Περιγεννητικής Αγωγής-Lamaze

Καλημέρα, ονομάζομαι Μαρία, είμαι 28 ετών και έχω ένα κοριτσάκι 3 μηνών. Είναι το πρώτο μου παιδάκι και την θηλάζω αποκλειστικά αν και γύρισα στη δουλεία όταν ήταν 30 ημερών.

Το πρόβλημά μου είναι ότι βιώνω πολύ άσχημα και με πολλές τύψεις και ενοχές ότι πρέπει να λείπω κάποιες ώρες από το σπίτι
και να μου την κρατάει η μητέρα μου ή η πεθερά μου, για τις οποίες νιώθω αρνητικά συναισθήματα λόγω αυτού του γεγονότος.

Η μικρή δεν τρώει το γάλα που αντλώ όταν λείπω και με περιμένει να γυρίσω. Εγώ, υπάρχουν μέρες που σπαράζω στο κλάμα επειδή την αφήνω και δεν ξέρω πώς να το αντιμετωπίσω.

Περιμένω την απάντησή σας.
Μαρία Π., Θεσσαλονίκη

05/06/2012
Αυτό που περιγράφετε είναι πολύ συνηθισμένο. Νοιώθετε και εσείς συναισθήματα αποχωρισμού από το μωράκι σας όταν το αφήνετε για να πάτε στην δουλειά σας.

Το ιδανικό για το μωράκι και για σας φυσικά θα ήταν να μπορούσατε να μην εργάζεστε για τον πρώτο χρόνο της ζωής του. Δυστυχώς η σύγχρονη κοινωνία είναι σε πολλά επίπεδα ενάντια στις βασικές ανάγκες των ανθρώπων. Κάποιες μανούλες έχουν ανάγκη βέβαια να γυρίσουν πιο νωρίς στην δουλειά από άλλες , όταν βέβαια αυτό μπορεί να είναι επιλογή. Σε κάθε περίπτωση όσο πιο αργά και όσο πιο σταδιακά τόσο το καλύτερο για την μαμά και το μωρό.

Στην δική σας την περίπτωση φαίνεται πως το μωράκι σας έχει βρει τις ισορροπίες του σχετικά ικανοποιητικά πλέον. Δεν αναφέρετε πόσες ώρες λείπετε, λέγοντας όμως “κάποιες ώρες” φαντάζομαι πως δεν είναι πλήρες ωράριο. Με αυτή την προϋπόθεση και με το δεδομένο πως το μωράκι σας παίρνει κανονικό βάρος δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που σας περιμένει και δεν πίνει το γάλα που έχετε αντλήσει.

Έχετε ένα έξυπνο μωρό που φυσικά επιλέγει να φάει στην αγκαλιά της μαμάς του. Ο θηλασμός μη ξεχνάτε πως δεν είναι μόνο τροφή αλλά και αγκαλιά και επαφή και ευχαρίστηση.

Αν το μωράκι σας περνάει καλά με τις γιαγιάδες του δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ακόμη και αν δεν  πίνει γάλα μέχρι να επιστρέψετε.

Μην αφήνετε τις ενοχές να σας μαυρίζουν την καρδιά. Αν πραγματικά μπορείτε να μείνετε στο σπίτι και να μην εργαστείτε για κάποιο διάστημα κάνετέ το, αν όχι, δεχτείτε την πραγματικότητα και να αισθάνεστε καλά που μπορείτε και θηλάζετε το μωράκι σας.

Θα βρείτε και εσείς τις ισορροπίες σας. Αν έχετε την επιθυμία να κλάψετε κάντε το, αυτό ανακουφίζει.

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

Διαβάστε επίσης:
Μητρικός Θηλασμός
Fun page
Υποστηρικτική Oμάδα Μητρικού Θηλασμού
Απανταχού θηλάζουσες

1 Σχόλιο

  1. Τα θέσατε τόσο όμορφα κα. Ζώτου, που δεν μπορούσα παρά να σας συγχαρώ!
    Είναι πολύ σημαντικό βήμα στην αίσθηση ασφάλειας ενός βρέφους, και παιδιού, οι γονείς να νιώθουν σίγουροι για τις όποιες επιλογές τους.
    Έχοντας το βίωμα σε προσωπικό επίπεδο, συνειδητοποίησα ότι ποτέ οι συνθήκες δεν μπροούν να είναι ιδανικές, και είναι στο χέρι μας να αποβάλλουμε τις ενοχές και να υπερασπιζόμαστε τις όποιες ανάγκες μας, είτε αυτές είναι άμμεσες, ή έμμεσες (στη προκειμένη περίπτωση η προφανής ανάγκη για ένα επιπλέον εισόδημα).
    Αν μη τί άλλο αυτό το γεγονός θα μπορούσε να το δει κανείς ως "το μη χείρον βέλτιστον" και με βάση αυτή τη φιλοσόφηση να διανύσει μια πολύ ευτυχισμένη ζωή με την οικογένεια του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *