Δίνουμε αντιβίωση για πράσινες μύξες νεογνού;

Δίνουμε αντιβίωση για πράσινες μύξες νεογνού;

Απαντά η Ειρήνη Παφίτη-Δημητρίου
Παιδίατρος MB ChB MRCPCH
Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Σας γράφω με αφορμή το νεογέννητο κοριτσάκι μου -20 ημερών- που εδώ και 5 ημέρες παρουσιάζει πράσινες μυξούλες από τη μύτη του.

Ο παιδίατρος μάς συνέστησε θεραπεία με αντιβίωση χωρίς να υπάρχει άλλο σύμπτωμα-πυρετός ή βήχας- και είπε πως το μωρό μολύνθηκε από τα υγρά της εγκυμοσύνης και υπάρχει κίνδυνος πνευμονίας.

Είναι όντως τόσο σοβαρή η κατάσταση; Πώς μπορώ να αποφύγω την αντιβίωση σε τόσο μικρή ηλικία; Ποια άλλη εναλλακτική θεραπεία θα μου προτείνατε;

Να σημειώσω ότι το μωράκι θηλάζει αποκλειστικά και τις πρώτες 20 ημέρες της ζωής του έχει βάλει 600 γρ. και 2μιση πόντους.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Μαρία Κ., Σέρρες

05/06/2012

Αγαπητή Μαρία,

Αν το μωράκι σου τρώει καλά, βάζει βάρος δεν έχει πυρετό, και δυσκολία στην αναπνοή, είναι πολύ απίθανο να χρειάζεται αντιβίωση.

Οι μυξούλες μπορεί να είναι απλή ίωση (ιδιαίτερα αν κάποιος άλλος στο σπίτι ήταν λίγο άρρωστος) ή κάποια ευαισθησία (θεωρώ ότι το βρέφος δεν έχει έρθει σε επαφή με καπνιστές).

Καλό είναι να γίνονται συχνές πλύσεις με φυσιολογικό ορό. Κάποιες φορές αν δεν καθαρίζεται καλά η μυτούλα όταν υπάρχει καταρροή οι μυξούλες γίνονται πιο παχύρρευστες και πράσινες.

Αν δεν υπάρχουν άλλα συμπτώματα δεν θα έκανα κάτι άλλο, και σίγουρα όχι αντιβιοτικά. Αν συνεχίζουν τα συμπτώματα μπορεί να γίνει καλλιέργεια από τη μύτη και το λαιμό. Να σου ζήσει το μωράκι σου.

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

Μητρικός Θηλασμός
Fun page
Υποστηρικτική Oμάδα Μητρικού Θηλασμού
Απανταχού θηλάζουσες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *