Οι “ειδικοί” απαντούν # 141 – Θέμα: Εξάρτηση, ισχυρό δέσιμο με το μωρό

Οι “ειδικοί” απαντούν # 141 – Θέμα: Εξάρτηση, ισχυρό δέσιμο με το μωρό

ΕΡΩΤΗΣΗ

Γεια σας! Έχω ένα αγοράκι 5,5 μηνών και είναι το πρώτο μου παιδί. Το πρόβλημά μου είναι πως δε μπορώ να τον αποχωριστώ καμία στιγμή. Από τότε που γέννησα, δεν τον έχω αφήσει ποτέ σε άλλο άτομο εκτός από το σύζυγο μου και πατέρα του, που είναι ο μόνος που εμπιστεύομαι. Δεν έχω εμπιστοσύνη ούτε στη μητέρα μου για φύλαξη παρόλο που είναι σχετικά νέα, είναι όμως αφηρημένη. Γενικά αισθάνομαι τρομερό δέσιμο, πως τον αγαπώ απεριόριστα και ανησυχώ με το παραμικρό.

Σε 2 μήνες πρέπει να επιστρέψω στην εργασία και η ιδέα και μόνο με τρελαίνει… πώς θα τον αποχωριστώ και θα τον εμπιστευτώ σε άλλο άτομο; φίλες μου που γέννησαν πρόσφατα, άφηναν εξ αρχής τα μωρά στις γιαγιάδες ακόμα και μέρες ολόκληρες για να ξεκουραστούν οι ίδιες!!! Μου φαίνεται αδιανόητο! Προφανώς έχουμε πιάσει τα άκρα! Μου πέρασε από το μυαλό ακόμα και να μην επιστρέψω στην εργασία, κάτι που δυστυχώς δεν είναι εφικτό για οικονομικούς λόγους.

Φαντάζομαι πως αυτό το υπερβολικό δέσιμο μάλλον δεν είναι σωστό ή φυσιολογικό. Θα ήθελα σας παρακαλώ πολύ τη γνώμη και βοήθειά σας, πραγματικά την έχω πάρα πολύ ανάγκη. Πώς μπορώ να ισορροπήσω κάπως την κατάσταση και τα συναισθήματα μου ώστε να επιστρέψω στους φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής που είχα και πριν;

Να ενημερώσω πως έχω διακόψει το θηλασμό από τον τέταρτο μήνα όπου θήλαζα αποκλειστικά, για να ξεκινήσω το κάπνισμα. Δυστυχώς δεν γνώριζα ακόμα πως θα μπορούσα να τα συνδυάσω με μέτρο. Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

Ελένη Ε., Αθήνα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 

Είναι φυσικό για τους νέους γονείς να βιώνουν άγχος όταν έρχεται ο καιρός που πρέπει να επιστρέψουν στις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις και να πουν ένα σύντομο “αντίο” στο παιδί τους.

Αν και μπορεί να είναι δύσκολο, το άγχος αποχωρισμού είναι ένα φυσιολογικό στάδιο της ανάπτυξης σχέσης ανάμεσα στο παιδί και στους γονείς. Με κατανόηση, υπομονή, και στρατηγικές αντιμετώπισης, μπορεί ο γονέας να μειώσει και να εξαφανίσει αυτό το άγχος. Υπάρχουν βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε και να καταστήσετε τη διαδικασία άγχους αποχωρισμού ευκολότερη 
(Center for Effective Parenting, Arkansas State Parent Information & Resource Center -PIRC, USA)

Βήματα Μείωσης Φυσιολογικού Άγχος Αποχωρισμού

● Μην αποφεύγετε τον αποχωρισμό. Είναι μέρος της ζωής για τα παιδιά να μάθουν να δέχονται τη μη διαρκή παρουσία των γονέων. Ως εκ τούτου, δεν είναι καλή ιδέα για τους γονείς να προσπαθούν να αποφεύγουν τον «πόνο του αποχωρισμού». Αντί αυτού, οι γονείς θα πρέπει να ενταχθούν πάλι στους ρυθμούς της καθημερινότητας που είχαν πριν την γέννηση του παιδιού (όσο είναι δυνατόν βέβαια), αλλά και την ίδια στιγμή θα πρέπει να βεβαιώνονται ότι τα παιδιά τους έχουν την ίδια ποιότητα φροντίδας όταν δεν είναι εκεί.

● Πρακτική αποχωρισμού. Αφήστε το παιδί σας μόνο με το άτομο που θα αναλάβει τη φύλαξη του για σύντομα χρονικά διαστήματα, συστηματικά και τακτικά. Κατά αυτόν τον τρόπο, θα αποκτήσετε σταδιακά εμπιστοσύνη για την φύλαξη του.

● Πρόγραμμα αποχωρισμού. Εφαρμόστε ένα τελετουργικό «αντίο» δίνοντας στο παιδί ένα φιλί ή μια αγκαλιά κάθε φορά που φεύγετε μακριά του. Αυτή η τελετουργία θα σας καθησυχάζει, θα σας κάνει ολοένα λιγότερο επιρρεπή στον αποχωρισμό και θα «χτίζει» ουσιαστικά την αίσθηση ασφάλειας, χωρίς να είναι πια απαραίτητη η διαρκής παρουσία σας. Συνάμα θα μειώνει σταδιακά τυχόν άγχος, αμφιβολία και τύψεις που θα δημιουργούνται.

Σύμβουλος – Ψυχοθεραπεύτρια 

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *