
Υποψήφια διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ
Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντηση σας.
Ζω στο Παρίσι, και είμαι φίλη μιας μανούλας 35 ημερών αποκλειστικά θηλάζουσας, η οποία θέλει να βοηθήσει εθελοντικά μια κίνηση που πραγματοποιείται από τα εδώ μαιευτήρια για να ενισχυθούν οι τραπέζες γάλακτος για την σίτιση των πρόωρων βρεφών.
Το ερώτημα μου είναι αν πιστεύετε ότι μπορεί η μανούλα να κάνει αντλήσεις για προσφορά από τώρα, πριν την εδραίωση της γαλουχίας, και αν ναι πως να τις διαχειριστεί ώστε να μην δημιουργήσει υπερπαραγωγή και κατόπιν πρόβλημα στον θηλασμό. Δεν έχει κάνει ακόμα καμία άντληση.Ευχαριστώ πολύ!
Γκόλφω Γ., Παρίσι
Αγαπητή Γκόλφω,
Συγκινητικό και το προσωπικό σου ενδιαφέρον να υποστηρίξεις τη φίλη σου να γίνει δότρια μητρικού γάλακτος σε τράπεζα μητρικού γάλακτος, αλλά συγκινητική και τόσο υγιής η επιθυμία της φίλης σου να βοηθήσει πρόωρα νεογνά και άλλα βρέφη που χρειάζονται μητρικό γάλα για τη βιωσιμότητα τους και την καλύτερη ποιότητα ζωής τους.
Στη Γαλλία υπάρχει εδώ και χρόνια πολιτική υποστήριξης της δωρεάς μητρικού γάλακτος. Στη βάση Medline υπάρχει δημοσίευση του 2002 σχετικά με το προφίλ των δοτριών μητρικού γάλακτος. Μακάρι σύντομα να διαδοθεί και στη χώρα μας και ως κουλτούρα στις τάξεις των θηλαζουσών γυναικών αλλά και ως δυνατότητα, να υπάρχουν δηλαδή οργανωμένες τράπεζες μητρικού γάλακτος ανά την Ελλάδα.
Συνήθως οι αποκλειστικά θηλάζουσες μητέρες όταν παρατηρούν αυξημένη παραγωγή και έχουν φτιάξει ατομική τράπεζα γάλακτος με σεβαστό απόθεμα τότε είναι που ενδιαφέρονται και προσφέρονται να δωρίσουν μητρικό γάλα.
Είναι προτιμητέο να έχει παρέλθει η περίοδος των 4 έως 6 εβδομάδων περίπου από τον τοκετό, απαραίτητος χρόνος για την εγκατάσταση της γαλουχίας, όταν έχουμε αποκλειστικό θηλασμό προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία για εξαγωγή γάλακτος για δωρεά.
Κάποιες τράπεζες θεωρούν απαραίτητο να παρέλθουν 3 με 4 εβδομάδες από τον τοκετό με αποκλειστικό θηλασμό για να ξεκινήσει η άντληση για δωρεά.
Απαραίτητο είναι να έχουν καλυφθεί πλήρως οι ανάγκες του βρέφους. Αυτό έγκειται στην εκτίμηση της αύξησης της ανάπτυξής του, στις βρεγμένες πάνες και κενώσεις του, στη γενική του εικόνα και πρέπει αυτή η εκτίμηση να γίνεται από επαγγελματία υγείας σε συνεργασία με τους γονείς.
Επίσης συνεκτιμάται και το επερχόμενο πρόγραμμα της μητέρας σχετικά με τον αν πρέπει να επιστρέψει στην εργασία ή να απομακρύνεται από το βρέφος της, οπότε ένα ατομικό απόθεμα μητρικού γάλακτος θα πρέπει πρώτα να εξασφαλισθεί.
Η χρήση θήλαστρου έχει συνδεθεί θετικά με σταδιακή αύξηση της γαλακτοπαραγωγής και δεν θα πρέπει να ανησυχεί η μητέρα σχετικά με την επάρκεια του μητρικού γάλακτος που θα μπορεί να παράγει. Αυτή όμως η χρήση στην περίπτωση που θηλάζει μια μητέρα αποκλειστικά θα πρέπει να γίνει σταδιακά και με προσοχή προκειμένου να μην εμφανισθεί υπερπαραγωγή, όπως πολύ καλά επισημαίνεις.
Ένας σύμβουλος Θηλασμού είναι καλό να παρακολουθεί αυτή τη διαδικασία εξατομικευμένα στις ανάγκες κάθε μητέρας και του βρέφους της.
Ενδεικτικά αναφέρεται κάποιο πρόγραμμα αντλήσεων: μία ώρα μετά από το πρωινό θηλασμό -τις πρωινές ώρες έχει αποδειχθεί αυξημένη παραγωγή, ή εναλλακτικά δυο φορές την ημέρα πρωί και απόγευμα μετά από το θηλασμό, ή ακόμη κάποιες μέρες τις εβδομάδας από μία ή δύο φορές αρχικά και στη συνέχεια κάθε μέρα.
Επίσης άλλη πρόταση είναι κατά την ώρα που θηλάζει το μωρό από τον έναν μαστό να αντλεί από τον άλλο. Το πρόγραμμα της άντλησης είναι καλό να γίνεται όπως βολεύει καλύτερα τη μητέρα. Η ποσότητα μέρα με τη μέρα θα αυξάνει. Ακόμη προσοχή θα πρέπει να δοθεί και στο θήλαστρο που θα χρησιμοποιηθεί για τις αντλήσεις.
Θα συμβούλευα τη φίλη σου ακόμη να έρθει σε επικοινωνία με την τοπική Τράπεζα μητρικού γάλακτος και να εκφράσει το ενδιαφέρον της. Υπάρχουν διαθέσιμοι σύμβουλοι της τράπεζας να απαντήσουν σε απορίες και να συζητήσουν λεπτομέρειες σχετικές με τη διαδικασία.
Αυτές αφορούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις προκειμένου να εγκριθεί κάποιος ως δότης που αφορούν στην υγεία του, στη διατροφή του, σε φάρμακα που παίρνει, στην ηλικία του, εάν καπνίζει και αν καταναλώνει αλκοόλ, εάν έχει ταξιδέψει σε συγκεκριμένες περιοχές ανά τον κόσμο, εάν έχει παραμείνει για συγκεκριμένο διαστήματα σε συγκεκριμένα μέρη του κόσμου, εάν δέχεται να υποβληθεί σε εξετάσεις, αλλά και προϋποθέσεις που αφορούν την ποσότητα γάλακτος που έχει τη δυνατότητα να δωρίζει.
Στις προϋποθέσεις τους κάποιες Τράπεζες εμπερικλείουν ως όρο να μπορεί η μητέρα να αποθηκεύει 100 ml ημερησίως για το δικό της παιδί. Αυτά ανάλογα με τη χώρα και την Τράπεζα μπορεί να αλλάζουν, οπότε η προσωπική επικοινωνία με τη Τράπεζα γάλακτος της περιοχής κρίνεται σημαντική. Η Τράπεζα δε υπάρχει περίπτωση να μπορεί να χορηγήσει και θήλαστρο και ειδικά μπουκαλάκια αποθήκευσης μητρικού γάλακτος.
Το μητρικό γάλα έχει χαρακτηρισθεί ως το «ΧΡΥΣΟ ΥΓΡΟ» για την υγεία του νεογνού βρέφους και είναι ευχής έργον οι μητέρες να ενθαρρύνονται στη δωρεά του, όταν είναι σε θέση και έχουν τη διάθεση να το κάνουν.
Πολλά συγχαρητήρια στη νέα μητέρα και σε εσάς για την προσπάθεια αυτή!
Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό“
![]() |
Μητρικός Θηλασμός Fun page |
![]() |
Υποστηρικτική Oμάδα Μητρικού Θηλασμού “Απανταχού θηλάζουσες“ |
Μαρία Μπουρουτζόγλου, Μαία, Καθηγήτρια Εφαρμογών
Τέως Επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com