Υποψήφια διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ
Γεια σας,
εδώ και δυο μήνες γέννησα την δεύτερη κόρη μου, την οποία θηλάζω αποκλειστικά αλλά με θήλαστρο γιατί είχε ίκτερο και έκανε φωτοθεραπεία ενός 24ωρου οπότε και μου έδωσαν θήλαστρο για να αντλώ το γάλα και να της το δίνουν για να ταΐζεται καλά.
Όταν την πήρα σπίτι προσπαθούσα να την ταΐζω από το στήθος αλλά κοιμόταν πολύ και ήθελε να τρώει κάθε μιάμιση με δυο ώρες. Όμως είχα πρόβλημα με την μεγάλη κόρη μου, η οποία ζηλεύει πολύ και μου έλεγε να την αφήνω όποτε την έπαιρνα αγκαλιά.Έτσι κατέφυγα στη λύση του θήλαστρου αποκλειστικά εδώ και ένα μήνα. Όμως τώρα που έκλεισε τον δεύτερο μήνα θέλω να την βάλω στο στήθος αλλά νιώθω ανασφάλεια μήπως πάλι θέλει να τρώει κάθε μιάμιση με δυο ώρες και φοβάμαι πως δεν θα τα καταφέρω.
Εν τω μεταξύ μου έχει έρθει περίοδος και βλέπω ότι έχω μείωση στο γάλα όταν αδιαθετώ. Στις κανονικές μέρες βγάζω γύρω στα 800γρ. γάλα. Είναι καλή η ποσότητα; Πώς μπορώ να της μάθω το στήθος, μήπως είναι αργά; Επίσης πως μπορώ να το αυξήσω;
Με εκτίμηση
Μαρία Μ., Χαλκιδική
Αγαπητή Μαρία,
Να σας ζήσει το μωρό σας! Πολλά συγχαρητήρια για την απόφαση και την προσπάθεια σου να δίνεις μητρικό γάλα στο μωρό, παρόλα τα εμπόδια που έχεις αντιμετωπίσει έως σήμερα.
Η αλήθεια είναι ότι έχεις διατυπώσει αρκετά ερωτήματα, τα οποία ένα ένα θα προσπαθήσω να απαντήσω και εύχομαι να φωτίσουν κάποιες από τις απορίες σου.
Η αποκλειστική άντληση γάλακτος είναι η δεύτερη καλύτερη μέθοδος για τη σίτιση του μωρού μετά από τον αποκλειστικό θηλασμό και σωτήρια για αρκετές μητέρες που έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα με το θηλασμό ή έπρεπε να απομακρυνθούν από το μωρό τους.
Ωστόσο ο μητρικός θηλασμός έχει πλείστα αντικειμενικά πλεονεκτήματα, αξίζει και είναι προτιμότερος, όταν μπορεί να εφαρμοσθεί. Η αποκλειστική άντληση κάποιες φορές έχει συνδεθεί με την εμφάνιση προβλημάτων διατήρησης της γαλουχίας.
θα ήταν προτιμότερο πραγματικά να προσπαθήσεις να επανατοποθετήσεις το μωρό σου στο στήθος με επιμονή και υπομονή. Για το σκοπό αυτό είναι καλό να φοράς ρούχα όσο γίνεται με ανοιχτό ντεκολτέ, να αυξήσεις τη δέρμα με δέρμα επαφή, να μεριμνάς να προσφέρεις το στήθος στο μωρό σου, όταν σημειωθούν τα οδηγά σημεία αναζήτησης τροφής, όπως η εμφάνιση των θηλαστικών κινήσεων, όταν αρχίζει το μωρό να κουνάει τα χεράκια και το κεφαλάκι του, πριν κλάψει γοερά για να αναζητήσει τροφή.
Σιγά- σιγά το πιο πιθανό είναι να δεις θετικά αποτελέσματα. Το μωρό από τη σύγχυση της θηλής αναμένεται μεν να δυσκολευθεί, αλλά όλο αυτό μπορεί σύντομα να αλλάξει προς όφελος και των δυο σας.
Σταδιακά μετά το θηλασμό, αφού έχεις προσφέρει και τους δυο μαστούς, μπορείς να του δώσεις γάλα που έχεις αντλήσει από πριν, το οποίο σταδιακά θα μειώνεις σε ποσότητα, όσο αυξάνονται τα γεύματα από το στήθος μέχρι να περάσεις στον αποκλειστικό θηλασμό. Το διάστημα αυτό δεν είναι το ίδιο για όλες τις μαμάδες και τα μωρά τους. Μπορεί να διαρκεί από λίγες εβδομάδες έως και μήνες.
Αυτό που σε προβληματίζει σχετικά με το ενδεχόμενο να χρειασθούν συχνοί θηλασμοί είναι κάτι που υπάρχει περίπτωση να συμβεί αλλά δεν κρατάει διηνεκώς. Γίνεται στην περίπτωση που το μωρό χρειάζεται περισσότερο γάλα και παραμένει στο στήθος ώρα ή αναζητά να μπει στο στήθος για να ρυθμισθεί η αύξηση της παραγωγής.
Για αυτό άλλωστε η οδηγία με ελάχιστες εξαιρέσεις -για επιτυχή θηλασμό είναι να σπάσουμε αυτό το περίφημο ρολόι και να προσαρμοζόμαστε στις ανάγκες του μωρού και στο πρόγραμμα που αυτό έχει ανάγκη να επιβάλει. Τότε ρυθμίζεται αβίαστα και η γαλακτοπαραγωγή ανάλογα με τις καθημέραν ανάγκες του μωρού.
Στις ημέρες της περιόδου που απαντάς μείωση του γάλακτος θα πρέπει να επιμείνεις με αύξηση των αντλήσεων προκειμένου να αυξηθεί κατά τις ημέρες αυτές η γαλακτοπαραγωγή ή να αυξήσεις τη συχνότητα των θηλασμών εφόσον περάσεις στο θηλασμό για να μη χρειάζεται να χορηγείς υποκατάστατο μητρικού γάλακτος στο μωρό σου. Αύξηση της συχνότητας των αντλήσεων σύντομα συνήθως αυξάνει την ποσότητα του γάλακτος.
Ας μη ξεχνάμε ότι ένας τρόπος που βοηθά να αξιολογήσει κανείς εάν η ποσότητα του γάλακτος που αντλεί είναι ικανοποιητική είναι να μετρά τις βρεγμένες πάνες του μωρού ανά 24ωρο, οι οποίες ότι θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 5-6, πράγμα που συμβαίνει στην περίπτωσή σας. Επίσης πρέπει να αξιολογείται η γενικότερη συμπεριφορά του μωρού. Σημαντική είναι η παρακολούθηση της ανάπτυξης του μωρού και η εξέταση του παιδιάτρου για να είναι πλήρη η εικόνα. Προσοχή θα πρέπει να δοθεί στο γεγονός ότι η μέτρηση της ανάπτυξης θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις καμπύλες ανάπτυξης που έχουν δημιουργηθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για θηλάζοντα βρέφη.
Ακόμη είναι καλό να γνωρίζεις ότι έρευνες έχουν δείξει ότι στην περίπτωση αποκλειστικού θηλασμού η αύξηση της γαλακτοπαραγωγής είναι ραγδαία κατά της πρώτες εβδομάδες και μετά τον 1ο και έως τον 6ο μήνα για τα παιδιά που θηλάζουν οι ανάγκες σε ml γάλακτος ημερησίως δεν αλλάζουν σημαντικά. Έτσι μετά τον 1ο έως και τον 6ο μήνα με εξαιρέσεις κάποιων διαστημάτων, όπου το μωρό κάνει άλματα ανάπτυξης, η πρόσληψη του γάλακτος σε ml δεν παρουσιάζει ιδιαίτερα σημαντική αύξηση, αλλά κάποιες διακυμάνσεις και κυμαίνεται περίπου από 600 έως 900ml. Επίσης κάθε μέρα τα ml μπορούν να έχουν κάποια μικροδιακύμανση, όπως άλλωστε και η ποσότητα των γευμάτων του μωρού. -Κάθε μωρό όμως είναι διαφορετικό και θα πρέπει να εξετάζεται η περίπτωσή του εξατομηκευμένα και σε συνάρτηση με όλα τα παραπάνω.-
Όπως και να έχει, φαίνεται πως έχεις κάνει αξιόλογη δουλειά έως σήμερα. Αν συνεχίσεις με το θήλαστρο αύξησε τη συχνότητα των αντλήσεων και ιδιαίτερα πριν και κατά τις μέρες της περιόδου. θα ήταν φρόνιμο ωστόσο να απευθυνθείς σε ειδικό επαγγελματία υγείας εξειδικευμένο στη γαλουχία για να αξιολογήσει από κοντά την περίπτωσή σας και να προτείνει λύσεις προσαρμοσμένες στις ανάγκες σας, να σας υποστηρίξει και να παρακολουθεί την καθημερινή σας πρόοδο.
Για το θέμα της ζήλειας που αναφέρεις και σε οδήγησε στην αποκλειστική χρήση θήλαστρου ίσως σε βοηθήσει να προσπαθείς να αναζητάς από το άλλο παιδάκι να σε βοηθάει ενεργά στη φροντίδα του μωρού, τονίζοντας πόσο σημαντική είναι αυτή η βοήθεια που προσφέρει για εσένα και το μωρό. Ακόμη την ώρα που θα βάλεις το μωρό στο στήθος να του δίνεις ένα παραμύθι που θα το μελετά και θα το συζητάτε ή ένα παιχνιδάκι, οτιδήποτε θα το διατηρεί απασχολημένο.
Καλή συνέχεια και καλούς θηλασμούς!
Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό“
Μητρικός Θηλασμός Fun page |
Υποστηρικτική Oμάδα Μητρικού Θηλασμού “Απανταχού θηλάζουσες“ |
Μαρία Μπουρουτζόγλου, Μαία, Καθηγήτρια Εφαρμογών
Τέως Επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com