Σήμερα οι τοκετοί διαρκούν περισσότερο

Σήμερα οι τοκετοί διαρκούν περισσότερο

Η χρονική επέκταση της γέννας οφείλεται κυρίως στις αλλαγές στην ιατρική πρακτική

Οι γυναίκες χρειάζονται περισσότερες ώρες για να γεννήσουν στην εποχή μας από ό,τι πριν 50 χρόνια, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα, η οποία διαπίστωσε ότι στο πρώτο στάδιο του τοκετού, οι ωδίνες της γέννας έχουν αυξηθεί κατά 2,6 ώρες κατά μέσο για τις γυναίκες που γεννάνε για πρώτη φορά και κατά δύο ώρες για όσες έχουν ξαναγεννήσει.

Οι ερευνητές των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ, με επικεφαλής την επιδημιολόγο Κάθριν Λάφον, που δημοσίευσαν τη μελέτη στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Obstetrics and Gynecology και μελέτησαν περίπου 140.000 τοκετούς, δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν με βεβαιότητα όλους τους παράγοντες, οι οποίοι έχουν προκαλέσει αυτή την αύξηση.

Όμως εκτιμούν ότι η χρονική επέκταση της γέννας οφείλεται κυρίως στις αλλαγές στην ιατρική πρακτική που στο μεταξύ έχουν συμβεί στα σύγχρονα μαιευτήρια.

Οι επιστήμονες συνέκριναν στοιχεία της δεκαετίας του ‘60 με πιο πρόσφατα στοιχεία και παρατήρησαν ότι η χρονική επέκταση αφορά κυρίως το πρώτο στάδιο του τοκετού, όταν διαστέλλεται ο τράχηλος της μήτρας, πριν η επίτοκος αρχίσει την ενεργητική ώθηση για να εξέλθει το κύημα από το γεννητικό κανάλι.

Εξάλλου, σύμφωνα με την μελέτη, τα παιδιά σήμερα γεννιούνται κατά μέσο όρο πέντε μέρες νωρίτερα σε σχέση με πριν από πέντε δεκαετίες. Επίσης έχουν γενικά μεγαλύτερο βάρος, ενώ και οι σύγχρονες έγκυες ζυγίζουν περισσότερο από ό,τι στη δεκαετία του ‘60. Οι υπέρβαρες και παχύσαρκες έγκυες μητέρες αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για επιπλοκές και καθυστερήσεις κατά τον τοκετό.

Τέλος, οι σύγχρονες νέες μητέρες είναι κατά μέσο όρο περίπου τέσσερα χρόνια μεγαλύτερες στην ηλικία κατά τη στιγμή του τοκετού, σε σχέση με πριν 50 χρόνια. Ο παράγοντας ηλικίας παίζει καθοριστικό ρόλο, όπως δήλωσε η Δρ Λάφον, καθώς οι μεγαλύτερης ηλικίας έγκυες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να γεννήσουν από ό,τι οι πιο νέες, αν και αυτή η ηλικιακή διαφορά δεν μπορεί από μόνη της να εξηγήσει γιατί οι σύγχρονες γέννες διαρκούν τόση ώρα παραπάνω.

Μάλιστα, οι γυναικολόγοι σήμερα χορηγούν πιο συχνά στις εγκύους την ωκυτοκίνη για να επισπεύσουν τον φυσιολογικό τοκετό (το 31% των εγκύων σήμερα παίρνει ωκυτοκίνη έναντι 12% πριν 50 χρόνια). Αν αυτό δεν γινόταν, τότε μερικοί σύγχρονοι τοκετοί μπορεί να ήταν ακόμα μεγαλύτερης διάρκειας.

Από την άλλη, στα μαιευτήρια σήμερα υπάρχει σημαντική αύξηση στη χρήση της επισκληριδίου αναισθησίας, δηλαδή της έγχυσης αναλγητικών στον νωτιαίο μυελό, ώστε να μειώνονται οι ωδίνες του τοκετού. Όμως αυτή η πρακτική αυξάνει τη διάρκεια του τοκετού κατά 40 έως 90 λεπτά. Σήμερα πάνω από τις μισές γυναίκες (55%) κάνουν επισκληρίδιο αναισθησία έναντι μόλις 4% στη δεκαετία του ‘60.

Πάντως, στο παρελθόν οι γιατροί επιτάχυναν τη διαδικασία του τοκετού είτε διευρύνοντας χειρουργικά το άνοιγμα του κόλπου, είτε χρησιμοποιώντας συχνότερα λαβίδες για να «τραβήξουν» έξω το νεογνό. Σήμερα οι γιατροί συνήθως επεμβαίνουν με ανάλογο τρόπο μόνο αν η γέννα κινδυνεύει με αποτυχία.

Τέλος, η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι σήμερα ότι οι τοκετοί με καισαρική τομή είναι τέσσερις φορές συχνότεροι από ό,τι πριν από 50 χρόνια (περίπου το 12% σήμερα των συνολικών τοκετών έναντι 3% τότε).

Πηγή: myhnews, Image: babble

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *