Το νεογέννητό μου δεν κάθεται να θηλάσει

Μαία, Καθηγήτρια εφαρμογών
Υποψήφια διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ
O μικρός 1 εβδομάδας είναι σήμερα δεν κάθεται να θηλάσει.

Πώς μπορώ να βγάλω το γάλα με τα θήλαστρα για να του το δίνω; πρέπει να το πίνει αμέσως ή μπορώ να το φυλάω και να του το δίνω αργότερα; αν δεν καταφέρω την διαδικασία με το θήλαστρο πως μπορώ να κόψω το γάλα;
Σάρα Α., Πειραιάς

14/03/2012

Αγαπητή Σάρα,

Θα είναι καλό να ζητήσεις τη συνδρομή  από ειδικό επαγγελματία υγείας εξειδικευμένο στη γαλουχία, για να αξιολογήσει από κοντά την κατάσταση που περιγράφεις και να διερευνήσει το λόγο ή τους λόγους που το μωρό σου «δεν κάθεται», όπως χαρακτηριστικά λες, να θηλάσει.

Αυτό μπορεί να συμβαίνει λόγω προβλημάτων που σε πολλές περιπτώσεις, μπορεί να αντιμετωπισθούν και να εγκατασταθεί επιτυχώς ο θηλασμός. Για παράδειγμα αυτή η δυσκολία  μπορεί να οφείλεται στην έναρξη της σίτισης του μωρού μετά τη γέννησή του με μπουκάλι και την ταυτόχρονη καθυστέρηση της τοποθέτησης του στο στήθος,  ανατομικά προβλήματα θηλής,  ακόμη λάθος στάση θηλασμού, αλλά  και πολλά άλλα.

Σε περίπτωση που η εγκατάσταση του θηλασμού κριθεί δυσχερής, μπορείς πράγματι να χρησιμοποιήσεις θήλαστρο και να δώσεις για αρχή τουλάχιστον μητρικό γάλα με μπουκάλι.

Αν αρχικά με το θήλαστρο το γάλα σου είναι λιγοστό, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείς, αλλά θα πρέπει να αρχίσεις συστηματικές αντλήσεις με το θήλαστρο, περίπου ανά 3ωρο και τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Υπάρχουν μητέρες που έχουν καταφέρει να εξάγουν το γάλα τους με το θήλαστρο και να σιτίζουν το μωρό τους για  μεγάλο χρονικό διάστημα με αυτό, με το μπουκάλι.

Το μητρικό γάλα σε θερμοκρασία δωματίου 25°C, μπορεί να διατηρηθεί 4 με 6 ώρες. Στην Ψύξη στο πίσω μέρος του ψυγείου, σε κλειστό μπουκάλι το μητρικό γάλα διατηρείται σε θερμοκρασία 4°C, έως 5 ημέρες. Στην κατάψυξη η οποία είναι προσαρμοσμένη στο ψυγείο (μονόπορτο)  σε θερμοκρασία -15°C, μπορεί να διατηρηθεί έως δυο εβδομάδες. Σε ξεχωριστή κατάψυξη,  το γάλα μπορεί να διατηρηθεί 3 έως 6  μήνες σε θερμοκρασία -18°C. Ενώ σε Κατάψυξη βαθιά στους -20°C, μπορεί να διατηρείται από 6 έως 12 μήνες (American Breastfeeding Medicine, Protocol # 8).

Καλό είναι να συνυπολογίζουμε τυχόν απώλειες από το πόσο συχνά θα ανοίξουμε το ψυγείο ή την κατάψυξη και την απόδοση της συσκευής και να είμαστε πιο αυστηροί, τηρώντας το κατώτερο χρονικό όριο φύλαξης του γάλακτος. Προσοχή θέλει με τα μπουκαλάκια ή τα σακουλάκια αποθήκευσης του μητρικού γάλακτος, όταν αυτό θα καταψυχθεί, τα οποία θα πρέπει να είναι ειδικά για τη φύλαξη τροφών και να είναι αποστειρωμένα.

Καλό είναι να προσπαθήσεις, εφόσον το θέλεις, να θηλάσεις το μωρό σου ή έστω να δώσεις μητρικό γάλα στο μωρό  με μπουκάλι για όσο γίνεται περισσότερο. Σε δεύτερο χρόνο μπορείς να πάρεις και οδηγίες απογαλακτισμού. Αξίζει όμως να μπεις στη διαδικασία να προσπαθήσεις!

Μητρικός Θηλασμός
Fun page
Υποστηρικτική Oμάδα Μητρικού Θηλασμού
Απανταχού θηλάζουσες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *