Πώς να αυξήσω τη διάρκεια κάθε θηλασμού;

Πώς να αυξήσω τη διάρκεια κάθε θηλασμού;

Παιδίατρος,
Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
Γεια σας.
Θα ήθελα να σας συγχαρώ & παράλληλα να σας ευχαριστήσω για το καταπληκτικό αυτό site. Θα ήθελα την βοήθεια σας για ένα θέμα που με προβληματίζει σχετικά με τη μειωμένη πρόσληψη βάρους του μωρού μου.
         
Γέννησα στις 26/10/11 το τρίτου μου παιδάκι, ένα υγιέστατο αγοράκι βάρους 3,560 kg, το οποίο θήλασα από την αρχή αποκλειστικά χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία. Να σημειώσω βεβαία ότι σε αυτό βοήθησε το ότι έχω θηλάσει αποκλειστικά και τα δύο πρώτα μου παιδιά και συνέχισα το θηλασμό για 12 και 15 μήνες αντίστοιχα.

Στις πρώτες πέντε ημέρες το μωρό ξεκίνησε να παρουσιάζει έντονη ανησυχία, ποναλάκια, κενώσεις με βλέννα και έντονη (άσχημη) οσμή. Στην πρώτη επίσκεψη στην παιδίατρο (20 ημερών), με δεδομένο ότι το δεύτερο παιδάκι μου είχε παρουσιάσει αλλεργία στα γαλακτοκομικά, μου συστήθηκε η διακοπή τους, κάτι το οποίο και ακολούθησα.

Η κατάσταση βελτιώθηκε αρκετά όταν ο μικρός πέρασε τις 40 ημέρες και μετά από τη χρήση πιπίλας, με τη σύμφωνη γνώμη και της παιδιάτρου. Όταν όμως τα πράγματα ηρέμησαν αρκετά, μειώθηκαν οι θηλασμοί, χωρίς  να πέφτουμε ποτέ κάτω από τους  8 το 24ωρο. (Μέχρι εκείνη την στιγμή η αύξηση του  βάρους  και του ύψους του μικρού ήταν εξαιρετική).

Στης επόμενες επισκέψεις που κάνουμε κάθε μήνα περίπου, ο ρυθμός αύξησης του βάρους του μικρού αγγίζει τα μικρότερα φυσιολογικά με αύξηση βάρους στα 500γρ. 550γρ. και 370γρ. αντίστοιχα κάθε μήνα.

Μερικά ίχνη αγελαδινού γάλακτος (π.χ. μπισκότα) μπήκαν στην διατροφή μου στην περίοδο των Χριστουγέννων με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν και πάλι τα ποναλάκια. Τότε έκανα πλήρη διακοπή γαλακτοκομικών, κάτι που συνεχίζω μέχρι και σήμερα.        

Στα μέσα του Γενάρη όταν τα πράγματα άρχισαν να γίνονται κάπως οριακά (350γρ. περίπου ούρα το 24ωρο, μικρές κενώσεις κάθε 4-5 ημέρες) πήρα Τριγωνέλλα για 10 ημέρες, παράλληλα έκανα και αντλήσεις μετά από σχεδόν κάθε θηλασμό. Τα πράγματα βελτιώθηκαν αλλά όχι για αρκετό διάστημα ώστε να αλλάξει κάτι στον ρυθμό αύξησης του βάρους του μικρού.

Η διάρκεια κάθε θηλασμού ήταν μικρή από την αρχή, περίπου πέντε λεπτά, κάτι που τείνει όμως τώρα τελευταία να μειώνεται σε τέσσερα λεπτά περίπου. Προσφέρω απλόχερα το στήθος μου στο μωρό όποτε το θελήσει και για όση ώρα το επιθυμεί. Πάντα υπάρχει και παιχνίδι όταν κάνει διάλειμμα και στο τέλος του θηλασμού.

Τί να κάνω να αυξήσω την διάρκεια κάθε θηλασμού;

Οι τωρινές κενώσεις του μωρού (μικρές, όχι συχνές και μία αιμορραγική) μαρτυρούν ότι υπάρχει αλλεργία και σε κάποιο άλλο τρόφιμο; Η παιδίατρός μου μίλησε για φαρμακευτική αύξηση του γάλακτος, άλλα με παρενέργειες για το μωρό;

Η λύση της τριγωνέλλας με τις παράλληλες αντλήσεις με κούρασε αρκετά, δεδομένου ότι τα αλλά δύο παιδιά μου είναι πολύ μικρά και έχουν μεγάλη ανάγκη για φροντίδα (δεν υπάρχει χρόνος).

Η μειωμένη πρόσληψη βάρους μπορεί να οφείλεται στην αλλεργία στα γαλακτοκομικά; Αν ναι, τώρα που έχουν αποκλειστεί από την διατροφή μου θα αλλάξει κάτι στον ρυθμό ανάπτυξης του μωρού (βάρος, ύψος);

Δεν ξέρω πως να χειριστώ το θέμα. Νομίζω ότι το μωρό μου είναι κοντά στα όρια του υποσιτισμού.

Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας.
Χαρά Β., Ηράκλειο Κρήτης

14/03/2012

Aγαπητή φίλη,
συγχαρητήρια που δίνετε και στο τρίτο σας παιδί το δώρο του θηλασμού!

Τοποθετώντας το βάρος του μωρού σας στις καμπύλες ανάπτυξης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (οι πιο κατάλληλες καμπύλες για όλα τα παιδιά) παρατήρησα μια μικρή μόνο πτώση στη καμπύλη οπότε μην ανησυχείτε, το μωρό σας δεν υποσιτίζεται.

Αντιλαμβάνομαι τις πρακτικές δυσκολίες και τη δικαιολογημένη κούραση σας, όμως θα πρότεινα να προσπαθήσετε να αυξήσετε τη παραγωγή σας είτε τοποθετώντας (ιδανικά) το μωρό συχνότερα στο στήθος είτε χρησιμοποιώντας νοσοκομειακό θήλαστρο διπλής αντλήσεως και εξοικονομώντας έτσι  πολύτιμο χρόνο.

Τα διατροφικά συμπληρώματα (πχ τριγωνέλλα), που έχετε χρησιμοποιήσει ήδη  και τα φαρμακευτικά σκευάσματα που σας πρότεινε ο προφανώς φιλικός προς το θηλασμό παιδίατρος σας, δρουν μόνο επικουρικά. Επίσης θα βοηθούσε να εξετάσετε (αιματολογικά) τις ορμόνες που εμπλέκονται στη γαλουχία (πχ προλακτίνη, θυρεοειδικές ορμόνες).

Φροντίστε το μωρό να αδειάζει κάθε φορά από ένα στήθος ώστε να λαμβάνει τη “σαντιγύ” του λίπους που βγαίνει στο τέλος. Φυσικά αν το μωρό εξακολουθεί να δείχνει σημάδια πείνας θα προσφέρετε και το άλλο στήθος σας.

Ακόμη και στη περίπτωση που υπάρχει αλλεργία του μωρού, κάτι που φαίνεται αρκετά πιθανό στη περίπτωση σας, το μητρικό γάλα αποτελεί το καλύτερο “γιατρικό”!

Για περαιτέρω διευκρίνιση των πιθανών αιτιών καθώς και της αντιμετώπισης της αλλεργίας θα πρότεινα να απευθυνθείτε σε εξειδικευμένο παιδοαλλεργιολόγο ή παιδογαστρεντερολόγο.

Καλή επιτυχία στη προσπάθεια σας,

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

Διαβάστε επίσης:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *