Στερεές τροφές: Πότε είναι έτοιμο το μωρό για την εισαγωγή τους;

Στερεές τροφές: Πότε είναι έτοιμο το μωρό για την εισαγωγή τους;

Γράφει η Αναστασία Καραθανάση Παιδίατρος, εξειδίκ. Νεογνολόγος, Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC, Συντονίστρια IBLCE για την Ελλάδα και την Κύπρο

Υπάρχουν σημάδια που μας δείχνουν ότι το μωρό είναι έτοιμο για στερεές τροφές. Αυτό εξαρτάται τόσο από την ωριμότητα του πεπτικού συστήματος του μωρού, όσο και από την αναπτυξιακή ετοιμότητα του.
 
Αν και η ωριμότητα του πεπτικού συστήματος του μωρού δεν είναι κάτι που μπορούμε εύκολα να προσδιορίσουμε, οι έρευνες δείχνουν ότι στους 6 μήνες είναι μια ιδανική ηλικία για την αποφυγή των αλλεργιών και άλλων κινδύνων. 
Το κάθε μωρό είναι έτοιμο για στερεές τροφές σε διαφορετικές εποχές – η αναπτυξιακή ετοιμότητα του κάθε μωρού για στερεές τροφές δεν μπορεί να προσδιοριστεί χρησιμοποιώντας ένα ημερολόγιο. Τα περισσότερα μωρά είναι εξελικτικά έτοιμα για στερεές τροφές, κάπου μεταξύ 6 και 8 μηνών.
Σημάδια που δείχνουν το μωρό είναι αναπτυξιακά έτοιμο για εισαγωγή των στερεών τροφών είναι:
  • Να μπορεί να κάθεται καλά χωρίς στήριξη
  • Να μην έχει το αντανακλαστικό ώθησης της γλώσσας και δεν βγάζει αυτόματα με τη γλώσσα του, τα στερεά από το στόμα του
  • Να είναι έτοιμο και πρόθυμο να μασάει
  • Να πιάνει τα αντικείμενα μεταξύ του αντίχειρα και του δείκτη
  • Να είναι πρόθυμο να συμμετάσχει στο οικογενειακό γεύμα και να προσπαθεί να αρπάξει τα τρόφιμα και να τα βάλει στο στόμα του
Συχνά αναφέρεται ότι ένα σημάδι ετοιμότητας για στερεές τροφές, είναι όταν το μωρό ζητά να θηλάσει περισσότερο. Αυτό από μόνο του δεν μας δείχνει την ετοιμότητα του βρέφους για στερεές τροφές. Μπορεί απλά να οφείλεται σε ασθένεια, πόνο οδοντοφυΐας, μια αλλαγή στη ρουτίνα ή σε ένα κύμα ανάπτυξης.
Μερικά μωρά μεγαλώνουν μόνο με το μητρικό γάλα και μετά τους 6 μήνες- εφόσον το μωρό συνεχίζει να κερδίσει βάρος και να αναπτύσσεται όπως πρέπει!
Το γάλα της μαμάς του ικανοποιεί τις ανάγκες του ικανοποιητικά και κάποτε θα την ευγνωμονεί για αυτό!
Image: ecoerth

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *