Υποψήφια διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ
Είμαι στη 12 εβδομάδα κύησης στο δεύτερο μωράκι μου και θηλάζω ακόμα την 27 μηνών κόρη μου.Η γυναικολόγος μου είπε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να συνεχίσω να θηλάζω παρά μόνο να προσέχω στο τέλος του 3ου τριμήνου για να μην προκληθούν πρόωρες συσπάσεις.
Το πρόβλημα είναι ότι η κόρη μου θηλάζει συνέχεια, μπορεί και 10 φορές μέσα στη μέρα και ξυπνάει ανά 3 ώρες τη νύχτα και θέλει πάλι γάλα. Φαγητό τρώει αλλά σε πολύ μικρές ποσότητες. Εφαρμόζω την μέθοδο “δεν προσφέρω, δεν αρνούμαι” αλλά δεν έχει αποτέλεσμα αφού έχει μάθει να κοιμάται, να ηρεμεί, να χαλαρώνει στο στήθος και να το έχει σαν πιπίλα και το θέλει συνέχεια.Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι τι άλλο μπορώ να κάνω για να μειώσουμε τουλάχιστον λίγο τους θηλασμούς χωρίς προκληθεί ψυχολογικό πρόβλημα στο παιδί (όπως αν της το κόψω “μαχαίρι”).
Επίσης θα ήθελα να μάθω aν θα έχω πρωτόγαλα μόλις γεννήσω για το νέο μωράκι και aν το γάλα που θα έχω στη συνέχεια θα είναι εξίσου κατάλληλο για τις ανάγκες του νεογέννητου και της μεγαλύτερης κόρης μου.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Έλενα Μ., Ηράκλειο
Αγαπητή Ελένη,
συγχαρητήρια για την προσπάθειά σου να θηλάσεις το κοριτσάκι σου σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που αφορά τον αποκλειστικό μητρικό θηλασμό για τους πρώτους έξι μήνες ζωής και τη συνέχιση του θηλασμού δυο και πλέον έτη με την εισαγωγή τροφών.
Η συνέχιση του θηλασμού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ενδείκνυται, όταν απουσιάζει ιστορικό πρόωρου τοκετού, σε εμφάνιση πρόωρων συστολών, σε ενδεχόμενη απώλεια βάρους από τη μητέρα και κάποιες άλλες περιπτώσεις.
Πρέπει να εξατομικεύεται η απόφαση για τη συνέχιση του θηλασμού για κάθε περίπτωση και να επαναξιολογείται κατά την εξέλιξη της εγκυμοσύνης. Αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει να αποθαρρύνεται μια γυναίκα να συνεχίζει να θηλάζει κατά την κύηση, αλλά θα πρέπει να παρακολουθείται και να συμβουλεύεται τον ειδικό επαγγελματία υγείας που την παρακολουθεί.
Προκειμένου να μειώσεις τους θηλασμούς σταδιακά και όσο γίνεται πιο ομαλά, μερικές ιδέες που μπορεί να βρεις βοηθητικές, είναι:
- Να προσπαθείς να κρατάς κατά τη διάρκεια της ημέρας απασχολημένο, όσο γίνεται, το παιδί με δραστηριότητες, να του προσφέρεις, όταν ζητά να θηλάσει, μια άλλη εναλλακτική πρόταση με γλυκό και ενθουσιώδες ύφος, όπως για παράδειγμα φαγητό, υγρά (π.χ. χυμό), παιχνίδι, μια βόλτα με το αυτοκίνητο, και όποια άλλη δραστηριότητα δείχνει να αρέσει σε αυτό.
- Επίσης αύξησε τη συχνότητα της προσφοράς φαγητού, αφού δεν τρώει ποσότητα. Ακόμη μια καλή ιδέα, όταν θέλει να κοιμηθεί και να ηρεμήσει, είναι ένα παραμύθι και αγκαλιά με ένα μαλακό κουκλάκι ή κουβερτάκι, ένα νανούρισμα.
- Μη χάνεις ευκαιρία να εκδηλώνεις το ενδιαφέρον και την αγάπη σου για το παιδί κατά τη διάρκεια αυτής της μετάβασης, και από την άλλη εάν έχεις την ευκαιρία, βοηθάει η προσωρινή απομάκρυνσή σου από το οπτικό του πεδίο, όταν ξέρεις ότι πλησιάζει η ώρα που θα αποζητήσει το μαστό, αφήνοντάς το σε άλλο αγαπημένο πρόσωπο.
- Αν το παιδάκι σου επιζητά το μαστό για να ηρεμήσει και να αποκοιμηθεί, μια άλλη πρόταση είναι να δοκιμάσεις πιπίλα με περιορισμένη ωστόσο επιτυχία.
Θυμήσου ότι όλα αυτά θέλουν το χρόνο τους και υπομονή για να συμβούν. Επίσης να θυμάσαι να διατρέφεσαι ισορροπημένα και να ξεκουράζεσαι, όσο γίνεται περισσότερο.
Όσον αφορά την ανησυχία σου για το πρωτόγαλα όταν με το καλό γεννήσεις, θα πρέπει να ξεκαθαρισθεί ότι η σύνθεση του γάλακτός σου θα είναι ανάλογη των αναγκών του νεογέννητου μωρού σου και κατάλληλη για το αδελφάκι του.
Είναι καλό να προσφέρεται αρχικά το στήθος στο νεογέννητο και μετά στο αδελφάκι του και αυτό να αντιστρέφεται σε υπερπαραγωγή του γάλακτος και υπερφόρτωση που είναι δυνατό να εμφανισθούν τις επόμενες ημέρες.
Ο παράλληλος θηλασμός άλλωστε είναι τεχνική που εφαρμόζεται από πολλές μανούλες στον κόσμο (tandem nursing). Ωστόσο η έρευνα και για το θηλασμό κατά την εγκυμοσύνη και για τον παράλληλο θηλασμό είναι ανάγκη να αναπτυχθεί περαιτέρω για να οδηγήσει σε περισσότερο τεκμηριωμένη φροντίδα και καλύτερα αποτελέσματα υγείας.
Καλή συνέχεια!
Να έχεις μια ατάραχη εγκυμοσύνη, ένα όμορφο τοκετό και προπάντων ένα υγιές μωρό!
Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό“
Μητρικός Θηλασμός Fun page |
Υποστηρικτική Oμάδα Μητρικού Θηλασμού “Απανταχού θηλάζουσες“ |
Μαρία Μπουρουτζόγλου, Μαία, Καθηγήτρια Εφαρμογών
Τέως Επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com