Υποψήφια διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ
Καλησπέρα και συγχαρητήρια για την καταπληκτική δουλειά στον τομέα του μητρικού θηλασμού!Έχω ένα κοριτσάκι 11,5 μηνών. Θήλασε αποκλειστικά έως τους 6 μήνες, μέχρι που ξεκίνησε να πηγαίνει σε βρεφονηπιακό σταθμό, όπου έτρωγε ένα γεύμα μητρικού γάλακτος που είχε αντληθεί την προηγούμενη από εμένα στη δουλειά μου και ένα γεύμα ξένου
γάλακτος, γιατί δεν είχα τη δυνατότητα να αντλήσω περισσότερο κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας, μιας και είχα τη μικρή μαζί μου.Συνεχίζουμε με αποκλειστικό θηλασμό μέχρι σήμερα, όμως λόγω ανάγκης απουσίας μου από το σπίτι για μία – δυο νύχτες διαπίστωσα άρνηση λήψης του μπιμπερό, είτε του δικού μου γάλακτος, είτε του ξένου. Να σημειώσω ότι στο σχολικό πλαίσιο δεν παρουσιάζει καθόλου μια τέτοια συμπεριφορά.
Με προβληματίζει το περιστατικό και θα ήθελα τη συμβουλή σας για τον περαιτέρω χειρισμό του.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Ειρήνη Κ., Δράμα
Αγαπητή Ειρήνη,
συγχαρητήρια στην προσπάθειά σου να συνεχίσεις το μητρικό θηλασμό εδώ και μήνες ως εργαζόμενη μητέρα!
Είναι πραγματικά σημαντική η αφοσίωση σου στο μητρικό θηλασμό για την υγεία και των δυο σας!
Την προσπάθειά σου αυτή είναι καλό να προσπαθήσουν να μιμηθούν και άλλες μανούλες.
Εάν έχω κατανοήσει σωστά, το θέμα που σε απασχολεί είναι ότι το μωρό σου, αρνήθηκε σε απουσία σου από το σπίτι, σίτιση με το μπουκάλι είτε με μητρικό είτε με ξένο γάλα, ενώ τα πρωινά στο σταθμό δεν παρουσίασε αντίστοιχη συμπεριφορά. Το μπουκάλι το πρόσφερε, να υποθέσω, κάποιο τρίτο άτομο με το οποίο είναι εξοικειωμένο το μωρό σου.
Το μωρό σου ως τώρα σιτιζόταν με μπουκάλι μόνο στο σταθμό και την υπόλοιπη ημέρα θήλαζε αποκλειστικά. Επίσης ξένο γάλα παίρνει ένα γεύμα ημερησίως στο σταθμό. Εάν λοιπόν τα παραπάνω είναι σαφή, τότε θα ήθελα να σου μεταφέρω τα ακόλουθα:
Το κοριτσάκι σου διανύει ηλικιακά, ένα αναπτυξιακό στάδιο που αρχίζει να βιώνει πιο έντονα το φόβο του ξένου, του μη συνηθισμένου, του αποχωρισμού. Είναι πιθανό η αλλαγή αυτή στη συμπεριφορά, της αποστροφής σίτισης από το μπουκάλι στο σπίτι, να συνδέεται με την απουσία σου και το άγχος αποχωρισμού. Είχε συνηθίσει ως τώρα τη μητέρα του να του προσφέρει το στήθος της στο γνώριμο περιβάλλον του σπιτιού και τη σίτιση με μπουκάλι από τη βρεφοκόμο στο περιβάλλον του σταθμού.
Κάθε αλλαγή μπορεί να επιφέρει αναστάτωση και ανησυχία στο μωρό και χρειάζεται χρόνος, λίγο υπομονή και προσπάθεια μέχρι να γίνει αποδεχτή. Εάν συνέβη αυτό τότε τον πρώτο καιρό προσπάθησε να αυξήσεις την αγκαλιά και το χάδι με το μωρό σου προκειμένου να νιώσει τη φροντίδα την αγάπη και την παρουσία σου.
Εάν πάλι η αποστροφή στο μπουκάλι σημειώθηκε στην περίπτωση που του το πρόσφερες η ίδια, αυτό είναι μια συνηθισμένη αντίδραση των μωρών που εμφανίζουν όταν θηλάζουν αποκλειστικά, γιατί έτσι εκφράζουν την προτίμηση στο στήθος, όταν ξέρουν ότι είναι η μητέρα τους εκεί και μπορεί να τους το προσφέρει .
Επειδή εσύ δηλώνεις απερίφραστα την επιθυμία σου να συνεχίζεις να θηλάζεις, συνέχισε να προσφέρεις το στήθος σου στο παιδί σου όσο θέλει, όταν είσαι μαζί του. Αν για κάποιο λόγο το μωρό πρέπει να πάρει συμπλήρωμα, αν είναι δυνατό προσπάθησε να τ ταΐσει κάποιο τρίτο άτομο.
Επίσης αποστροφή προς το μπουκάλι μπορεί να επισυμβεί και σε προβλήματα σχετικά με τη ροή του, μικρή ή μεγάλη, αλλά κύρια σε σχέση με το είδος της θηλής. Φαντάζομαι ωστόσο ότι στην περίπτωσή σου αυτό δεν ισχύει γιατί προφανώς και στο σταθμό το πρωί το μωρό σιτίζεται με το ίδιο ακριβώς μπουκάλι.
Εξέτασε επίσης τη στάση στην οποία προσφέρεις το μπουκάλι. Τα μωρά που θηλάζουν συνήθως το μπουκάλι το δέχονται πολλές φορές σε περισσότερο όρθια στάση αφού συνήθως θηλάζουν σε περισσότερο οριζόντια θέση, χωρίς αυτό να είναι πανάκεια.
Απομονώνοντας το ενδιαφέρον και την αφοσίωσή σου στο μητρικό θηλασμό θα ήθελα να σου επιστήσω την προσοχή στο θέμα της χορήγησης του ξένου γάλακτος που δίνεις στο μωρό από το 6ο μήνα για το λόγο ότι δεν έχεις την ευκαιρία στο χώρο της δουλειάς σου να χρησιμοποιήσεις περισσότερο το θήλαστρο.
Θα μπορούσες να αυξήσεις την παραγωγή του γάλακτος ακόμη περισσότερο και να εξασφαλίσεις σύντομα αποκλειστική σίτιση του μωρού με μητρικό γάλα στα γεύματα που παίρνει γάλα, κι ας είσαι σε απόσταση από το μωρό σου λόγω της εργασίας.
Εάν χρησιμοποιείς θήλαστρο για ένα δεκάλεπτο μετά από κάθε θηλασμό του μωρού σου τις ώρες που ήσουν σπίτι θα μπορούσες να αντλείς και άλλο γάλα από το στήθος σου, το οποίο να προστίθεται στο ίδιο μπουκάλι στο ψυγείο ημερησίως.
Βέβαια θα σε βοηθούσε σε αυτό ένα μηχανικό θήλαστρο περισσότερο, υπάρχει ακόμη και φορητό με μπαταρίες ή και να ενοικιάζεις το κοινό νοσοκομειακό θήλαστρο. Έτσι, η άντληση είναι λιγότερο κουραστική για τη μητέρα και το θήλαστρο περισσότερο κατάλληλο για αυτό το σκοπό: την αύξηση της παραγωγής και την εξασφάλιση δυο ή και περισσότερων γευμάτων μητρικού γάλακτος.
Τέλος εάν το μωρό σου δεν παρουσιάζει κάτι άλλο μη σύνηθες στην εικόνα και τη συμπεριφορά του μην ανησυχείς χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί σε οποιαδήποτε αλλαγή όπως άλλωστε όλους μας! Σε διαφορετική περίπτωση η επίσκεψη στον ειδικό επαγγελματία υγείας που σας παρακολουθεί επιβάλλεται.
Συνέχισε την καλή δουλειά που έχεις κάνει ως τώρα !
προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό“
Διαβάστε επίσης:
Για περισσότερα σχετικά θέματα χρησιμοποιήστε το πεδίο “Αναζήτηση” που θα βρείτε δεξιά στη σελίδα!
Μαρία Μπουρουτζόγλου, Μαία, Καθηγήτρια Εφαρμογών
Τέως Επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com