Αγαπητέ κύριε Παπαβέντση,
Διάβασα πρόσφατα το βιβλίο σας “Προικισμένα μωρά Εμπνευσμένοι γονείς Για μια άλλη προσχολική ηλικία” και ήθελα να σας συγχαρώ για την διαφορετική σας επιστημονική προσέγγιση στα καθημερινά απλά ζητήματα που απασχολούν τόσο πολύ εμάς τους νέους γονείς.Έχω μια κορούλα 7μηνών την οποία θηλάζω μέχρι και σήμερα και ο μόνος τρόπος που κοιμάται είναι θηλάζοντας.
Παλαιότερα κοιμόταν κάποιες φορές με τον μπαμπά της να την κουνάει, αλλά πρόσφατα δείχνει να έχει προσκολληθεί στο στήθος μου. Δεν είναι τόσο ότι πεινάει, όσο ότι έχει ανάγκη αυτήν την ιδιαίτερη επαφή.Η αλήθεια είναι ότι έχει αρχίσει να με προβληματίζει αυτή της η συνήθεια, ιδιαίτερα τώρα που πλησιάζει η μέρα που θα επιστρέψω στην εργασία μου. Από την άλλη όμως, δεν θέλω να ακολουθήσω τακτικές ελεγχόμενου κλάματος, καθώς η μικρή μου σπαράζει κάθε φορά που την βάζω στην κούνια μόνη της και δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση να παίξω με τον συναισθηματικό της κόσμο, όπως οι περισσότεροι γύρω μου με συμβουλεύουν.
Από τον καιρό που ξεκινήσαμε την πρώτη μας στερεά τροφή (ρυζάλευρο) πριν από περίπου δύο μήνες έχουμε κάθε βράδυ σχεδόν συστηματικά ξυπνήματα μέσα στην νύχτα,ενώ μέχρι πρότινος κοιμόταν σχεδόν όλο το βράδυ,με ένα μόνο ξύπνημα για να φάει. Πλέον την βάζω για ύπνο γύρω στις 21:30, ξυπνάει γύρω στις 23:00, μετά στην 01:00 και ακολούθως στις 04:00, στις 06:30 και τελικά στις 08:00. Μόνο αν τη θηλάσω συνεχίζει τον ύπνο της.
Δοκιμάσαμε και πιπίλα μόνο για να παρηγορηθεί και να αποκοιμηθεί, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Την απεχθάνεται από τότε που γεννήθηκε και ούτε να την βλέπει δεν θέλει!Εάν δεν την θηλάσω όταν ξυπνάει τις περισσότερες φορές κλαίει και ξαγρυπνάει, οπότε καταλήγω να την θηλάσω πολύ αργότερα για να κοιμηθεί τελικά.
Αξίζει να σημειώσω ότι έχει προσπαθήσει και ο σύζυγός μου να την νανουρίσει στη αγκαλιά του χωρίς την παρουσία μου, αλλά μάταια. Κλαίει απαρηγόρητα μέχρι να βρεθεί στο στήθος μου.
Ο παιδίατρος μας λέει ότι τα ξυπνήματα αυτά οφείλονται στην οδοντοφυΐα (δεν έχει εμφανιστεί ακόμη κανένα δοντάκι), έχει αρκετά σάλια εδώ και καιρό και το χέρι μονίμως στο στόμα! Οι περισσότεροι με προτρέπουν να σταματήσω να την θηλάζω στα ξυπνήματα της μέσα στην νύχτα, γιατί αυτό θα της γίνει συνήθεια πολύ δύσκολη να κοπεί και είτε να της δώσω μπουκάλι με νερό (το οποίο δεν πίνει με τίποτα!) είτε να την αφήσω να κλαίει ελεγχόμενα.
Ξέρω πόσα καλά προσφέρω στο μωρό μου με τον θηλασμό, αλλά είμαι αρκετά κουρασμένη και έχω απελπιστεί. Δεν ξέρω πια τι είναι σωστό. Θα ήθελα και τη δική σας συμβουλή για το αν πρέπει να συνεχίσω να την θηλάζω τόσο συχνά στην νύχτα και αν όχι τι εναλλακτικές έχω.
Της κάνω κακό σε αυτήν την ηλικία με το να βυζαίνει τόσο συχνά μέσα στην νύχτα; Μπορεί να είναι από τα δόντια τα επαναλαμβανόμενα αυτά ξυπνήματα ή από κάποιο άλμα ανάπτυξης; Πιστεύετε από την εμπειρία σας ότι είναι μια φάση που θα περάσει ή θα είναι έτσι τα βράδια μας από εδώ και στο εξής;
Ελπίζω να μην σας κούρασα με το μακροσκελές γράμμα μου και με τις τόσες απορίες μου, αλλά με ενδιαφέρει πολύ η επιστημονική σας άποψη, γιατί ακούμε και διαβάζουμε τόσο σκληρές μεθόδους από ειδικούς υγείας που απευθύνονται σε βρέφη που φαινόμαστε “μαλθακοί” και αδύναμοι όλοι οι υπόλοιποι που δεν ασπαζόμαστε τέτοιου είδους εκπαιδεύσεις.
Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων για την βοήθεια σας.
Φιλικά,
Έφη Μ., Αθήνα
Για το τι είναι φυσιολογικό σε αυτήν την ηλικία και στον φυσιολογικό τρόπο διατροφής ενός βρέφους, δηλαδή τον θηλασμό, εκτός από το mitrikosthilasmos.com μπορείτε να διαβάσετε πολλά σχετικά κείμενα και στην ιστοσελίδα μου όπως και το τελευταίο βιβλίο μου.
Η συμπεριφορά που περιγράφετε είναι αναμενόμενη και εντελώς φυσιολογική από την πλευρά του βρέφους.
Εάν το συνειδητοποιήσετε ως οικογένεια ίσως διαπιστώσετε ότι η κούραση έχει να κάνει κυρίως με το άγχος σας ότι κάνετε κάτι “κακό” ή με την ψυχολογική πίεση του περίγυρου. Αν πάλι όντως φτάνετε σε σημείο μη ισορροπίας ως οικογένειας, τότε μπορείτε να υπερκεράσετε το συμφέρον του βρέφους προς το συνολικότερο συμφέρον της οικογένειας και να την “εκπαιδεύσετε” στον ύπνο.
προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό“
- Κοιμάται θηλάζοντας. Είναι σωστό ή πρέπει να το σταματήσουμε αυτό;
- Κοιμάται θηλάζοντας. Είναι εξάρτηση;
- Θέλω να αποθηλάσω γιατί κοιμάται μόνο στο στήθος
- Πώς θα τη μάθω να κοιμάται χωρίς το στήθος;
Στέλιος Παπαβέντσης, Παιδίατρος, M.R.C.P.C.H., D.C.H., IBCLC
Τέως Επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com
Αγαπητή φίλη,
ίσως σου φανούν χρήσιμα και τα παρακάτω:
• Εργασία με κυλιόμενο ωράριο και θηλασμός
• Ελεγχόμενο κλάμα: είναι ασφαλές;
• "Εκπαίδευση" των βρεφών στον ύπνο
Καλή συνέχεια.
Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού
Ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σας.
'Εχω πράγματι αγχωθεί αρκετά για το συγκεκριμένο θέμα και γνωρίζω οτι το μωρά μου αποζητάει αυτη την μοναδική επαφή με την μανούλα της στα τόσα ξυπνήματά της.Δυστυχώς η εργασία μου απαιτεί πολύ πρωινά ξυπνήματα και κάποιες φορές την απουσία μου από το σπίτι τα βράδια για αυτό προβληματίζομαι ιδιαίτερα&φοβάμαι τόσο αυτή την συνήθεια..
Διάβαζα ωστόσο στο βιβλίο σας ότι το απαρηγόρητο κλάμα θέλει άμεση απάντηση στις βρεφικές ηλικίες και δεν εφαρμόζουμε την τακτική του ελεγχόμενου κλάματος.Πώς θα μπορούσα σε αυτή την φάση να την ¨"εκπαιδεύσω" σταδιακά?
Ευχαριστώ και πάλι!
Φιλικά,
'Εφη Μ.
'Εφη Μ.