Γεια σας,
Συγχαρητήρια για άλλη μια φορά για το έργο σας και την πολύτιμη βοήθεια σας σε εμάς τις μανούλες!Θα ήθελα να σας ρωτήσω για τον ανήσυχο ύπνο της 13.5 μηνών κόρης μου τον τελευταίο μήνα. Η κόρη μου δεν κοιμόταν ποτέ καλά, όμως τους τελευταίους μήνες έως τα πρώτα της γενέθλια είχε σταθεροποιηθεί, κοιμόταν το αργότερο στις 22:30 και μπορεί ενίοτε να ξυπνούσε μια φορά τη νύχτα για να θηλάσει (ακόμα και τώρα θηλάζει, όχι όμως αποκλειστικά, πίνει και ξένο γάλα).
Εδώ και ένα μήνα, ο ύπνος της έχει διαταραχθεί πάρα πολύ, κοιμάται πολύ αργά – 13:00 (συνήθως κοιμάται 2 ώρες το μεσημέρι/απόγευμα) και μετά από μερικές ώρες μέχρι το πρωί διακόπτεται ο ύπνος της αμέτρητες φορές, πότε σηκώνεται και δείχνει κάποιο από τα παιχνίδια, πότε κλαίει και ξανακοιμάται.
Καθώς είναι μια καθημερινή κατάσταση εδώ κι ένα μήνα, μπορείτε να μου δώσετε κάποια ιδέα για πιθανές αιτίες της υπερέντασης/ανησυχίας του μωρού;
Σίγουρα κάποιες μέρες οφείλεται στην οδοντοφυΐα, είναι κάτι που φαίνεται όταν δαγκώνει έντονα / πονάει..Με συγχωρείτε για το μακροσκελές ερώτημα μου και σας ευχαριστώ για τη βοήθεια σας εκ των προτέρων.
Με εκτίμηση,
Κωνσταντίνα Κ., Αθήνα
Φίλη Κωνσταντίνα,
πολλά παιδάκια έχουν διαταραγμένο ύπνο και προβληματίζονται οι γονείς, όμως κάθε παιδάκι είναι διαφορετικό και οι παράγοντες που επηρεάζουν τον ύπνο του ποικίλοι, οπότε θα ήταν αδύνατο να υποθέσουμε τί μπορεί να ευθύνεται για τον άστατο ύπνο της κορούλας σου.
Όπως έχεις διαπιστώσει κι εσύ, η οδοντοφυία είναι μια αιτία, το άγχος αποχωρισμού μια άλλη και άλλες πάλι φορές ευθύνεται το πως επεξεργάζεται το παιδικό μυαλουδάκι τα διάφορα δεδομένα που έχει εισπράξει μέσα στην ημέρα και πως τα διαχειρίζεται κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου, με αποτέλεσμα να συμβαίνει καμιά φορά αυτό που περιγράφεις, να ξυπνά ένα παιδί και να δείχνει τα παιχνίδια του…
Για πιο ομαλό ύπνο, -σύμφωνα με τους ειδικούς- συχνά βοηθά να τηρείται ένα “τελετουργικό” πρόγραμμα πριν από τον ύπνο, πχ ελαφρύ γεύμα, να διαβάσετε ένα παραμυθάκι αγκαλίτσα, να κάνετε ένα χαλαρωτικό μπανάκι και μετά ύπνο… Καλό είναι σε αυτή τη φάση να μην είναι ανοιχτή κάποια τηλεόραση και το παιδί να μην έχει έντονη δραστηριότητα αλλά να μπαίνει σε πιο ήπιους ρυθμούς.
Μην σε εκπλήσσει, το να έχει ανάγκη να μπαίνει πιο νωρίς για ύπνο (απ΄ότι μέχρι τώρα συμβαίνει) κι ας έχει κοιμηθεί για αρκετή ώρα το μεσημέρι!
- Πρόβλημα με τον ύπνο νηπίου
- Παιδικός βραδινός ύπνος
- Βραδινά ξυπνήματα. Πώς να το αντιμετωπίσουμε;
- 10 Αλήθειες για πιο ήσυχους γονείς και πιο ήρεμο ύπνο
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Συντακτική ομάδα mitrikosthilasmos.com