Ξυπνάει για… αγκαλιά

Απαντά η συντακτική ομάδα
του
mitrikosthilasmos.com

Καλησπέρα σας!!
Έχω ένα αγοράκι 5,5 μηνών, το οποίο θηλάζω αποκλειστικά.

Περίπου στους 3,5 μήνες σταμάτησε να ξυπνάει για φαγητό τη νύχτα τρώγοντας το τελευταίο του γεύμα στις 11 και ξυπνούσε το πρωί περίπου στις έξι για να ξαναφάει και μετά κοιμόταν ξανά.

Εδώ και ένα μήνα ξυπνά 2,3 ή και 4 φορές τη νύχτα και θέλει αγκαλιά. Από την ώρα που θα ξυπνήσει μπορεί να περάσει και μια ώρα μέχρι να ξανακοιμηθεί.  Όσες φορές τον θήλασα γιατί σκέφτηκα μήπως πεινούσε, δεν άλλαξε κάτι. Τον έπαιρνε ο ύπνος στην αγκαλιά μου και μετά από κάποια ώρα ξυπνούσε πάλι και ησύχαζε μόνο αγκαλιά.

Για μία εβδομάδα δοκίμασα να τον αφήνω να κλαίει μέχρι μια ώρα το πολύ μπαίνοντας στο δωμάτιο ανα δέκα λεπτά.
Ο χρόνος κλάματος δεν μειώθηκε και σταματούσε τελικά μόνο όταν τον έπαιρνα αγκαλιά.

Μετά για άλλη μία εβδομάδα δεν τον σήκωνα καθόλου από το κρεβάτι περιμένοντας υπομονετικά δίπλα στην κούνια του  μέχρι να ξανακοιμηθεί όσες φορές κι αν ξυπνούσε μέσα στη νύχτα.

Πλέον δεν αντέχω το ξενύχτι οπότε γυρίσαμε πάλι στο νανούρισμα στην αγκαλιά. Είναι συνήθως πιο γρήγορο από το να περιμένω να κοιμηθεί μόνος του στην κούνια καθώς με κοιτά και γελάει, άρα δεν κοιμάται.

Έχω απελπιστεί και δεν ξέρω τι άλλο να κάνω. Ξυπνάει και τον άλλο μου γιο ο οποίος είναι 2,5 και καταλήγει να κοιμάται στο κρεβάτι μας για κάποια ώρα μέχρι να ησυχάσει το μωρό.

Ποια θα ήταν η πιο σωστή αντιμετώπιση σε αυτές τις καταστάσεις; Δεν θέλω να μάθει μόνο στην αγκαλιά αλλά δεν κοιμόμαστε πια. Τηρώ πολύ αυστηρά τη βραδινή ρουτίνα του ύπνου και το παιδί μεγαλώνει σε ήσυχο περιβάλλον χωρίς εντάσεις.

Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας και θα ήθελα πολύ να με βοηθήσετε.
Ηλέκτρα Σ., Αθήνα

01/12/2011

Φίλη Ηλέκτρα,

Τα μωρά είναι βιολογικά προγραμματισμένα να ξυπνούν πολύ πιο συχνά μέσα στη νύχτα σε σχέση με μεγαλύτερα παιδιά ή τους ενήλικες γιατί οι κύκλοι ύπνοι τους είναι πολύ πιο σύντομοι.

Για το γεγονός πως νωρίτερα το μωρό κοιμόταν συνεχόμενα κι αυτό άλλαξε τώρα, εκτός του ότι μεγαλώνει και αλλάζουν οι ανάγκες και οι συνήθειές του, μπορεί να ευθύνονται και πολλοί άλλοι παράγοντες όπως… δοντάκια!

Η αγκαλιά, ποτέ κανέναν δεν έβλαψε, οπότε μην τη φοβάσαι!

Μια λύση θα ήταν να δοκιμάσεις, μετά το πρώτο βραδινό του ξύπνημα, να πάρεις το μωρό στο κρεββάτι σου, να κοιμάστε μαζί (co-sleeping) τηρώντας προϋποθέσεις ασφαλείας– που εξυπηρετεί και τον θηλασμό -αν θελήσει να θηλάσει-.

Έτσι ελαχιστοποιείς την πιθανότητα να προλάβει το μεγαλύτερο παιδί να ξυπνήσει και να αναστατωθεί, και πιθανόν το μωρό να ηρεμήσει πιο γρήγορα. Ίσως η τακτική αυτή, να είναι η λύση για τον ομαλό ύπνο όλης της οικογένειας!

Καλή συνέχεια!

Τις ερωτήσεις σας προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *