Tο μάρκετινγκ για τα υποκατάστατα μητρικού γάλακτος ενάντια στο θηλασμό

Tο μάρκετινγκ για τα υποκατάστατα μητρικού γάλακτος ενάντια στο θηλασμό

Μελέτη: Οι διαφημίσεις για το βρεφικό
γάλα μειώνουν το θηλασμό

Μετάφραση: Άννα Πριγκιπάκη
Επιμέλεια: Συντακτική ομάδα mitrikosthilasmos.com


Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μία μελέτη ανακάλυψε πως οι Φιλιππινέζες μητέρες που έχουν επηρεαστεί από διαφημίσεις ή από τους γιατρούς τους για να χρησιμοποιήσουν βρεφικό γάλα έχουν τις διπλάσιες πιθανότητες να ταΐσουν τα μωρά τους με αυτά τα προϊόντα.
Η μελέτη φαίνεται να υποστηρίζει την απόφαση των Φιλιππίνων να περιορίσουν τις διαφημίσεις για βρεφικό γάλα, οι οποίες μπορεί να αποθαρρύνουν τις μητέρες από το θηλασμό που παρέχει οφέλη υγείας για τα νεογέννητα.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε από το Social Science and Medicine Journal το Σεπτέμβριο και τέθηκε σε κυκλοφορία αυτή την εβδομάδα, αναφέρει ότι αυτές οι μητέρες ήταν 6,4 φορές πιο πιθανό να
σταματήσουν να θηλάζουν τα μωρά τους κατά το πρώτο έτος ηλικίας-ένα βήμα που αυξάνει τους κινδύνους ασθένειας και θανάτου του βρέφους.

Το μητρικό γάλα μειώνει σημαντικά τη θνητότητα των βρεφών, σύμφωνα με τους διεθνείς ειδικούς υγείας, οι οποίοι συστήνουν να θηλάζουν αποκλειστικά οι μητέρες τους πρώτους έξι μήνες και να συνεχίζουν το θηλασμό, συμπληρωμένο από στέρεες τροφές, μέχρι να γίνουν τα μωρά τους 2 ετών.
Ο Διεθνής Κώδικας Εμπορίας για τα Υποκατάστατα του Μητρικού Γάλακτος, που επιδοτήθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τη UNICEF, δεν είναι νομικά δεσμευτικός. Εναπόκειται στην κάθε χώρα να εφαρμόσει τον κώδικα θέτοντας σε ισχύ δικούς της νόμους.
Η μελέτη των Φιλιππίνων ήθελε να εξετάσει εάν το μάρκετινγκ για τα υποκατάστατα μητρικού γάλακτος ευθυνόταν για τη μείωση στο θηλασμό στη χώρα της Νότιας Ασίας, μία από τις πολλές όπου οι πολυεθνικές έχουν κάνει νομικό αγώνα για το δικαίωμά τους επιθετικά να πωλούν βρεφικά γάλατα.
Όταν η κυβέρνηση των Φιλιππίνων επιχείρησε να κάνει αυστηρότερους τους νόμους της για τις διαφημίσεις προϊόντος γάλακτος, οι εταιρίες την πήγαν στο δικαστήριο.
Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου τον Οκτώβριο του 2007 επικύρωσε την εντολή του Υπουργείου Υγείας να ρυθμίζονται οι διαφημίσεις υποκατάστατων μητρικού γάλακτος. Απαγόρευσε όλους τους ισχυρισμούς υγείας και διατροφής αλλά δεν κατάφερε να στηρίξει την πλήρη απαγόρευση των διαφημίσεων, παραθέτοντας την ελευθερία του λόγου.
Τα δεδομένα του Π.Ο.Υ. δείχνουν ότι τα ποσοστά του αποκλειστικού θηλασμού για τα μωρά των Φιλιππίνων ηλικίας μέχρι τεσσάρων μηνών μειώθηκαν από το 47,3% το 1998 στο 40,1% το 2008.
Οι τέσσερις από τους έξι συγγραφείς της μελέτης είναι από τον Π.Ο.Υ. και ο επικεφαλής τους είναι ο ιατρικός αξιωματούχος του οργανισμού, ο Howard Sobel. Διεξήγαγαν μία έρευνα στα νοικοκυριά από τον Απρίλιο μέχρι το Δεκέμβριο του 2006 και σε ομάδες εστίασης από τον Απρίλιο μέχρι το Μάιο του 2007.
Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, το 59,1% των μητέρων θυμούνταν ένα μήνυμα διαφήμισης βρεφικού γάλακτος και το 1/6 δήλωσε ότι ο γιατρός σύστησε τη χρήση μπιμπερό. Εκείνες που θυμούνταν ένα μήνυμα διαφήμισης είχαν διπλάσιες πιθανότητες να ταΐσουν τα μωρά τους με βρεφικό γάλα, ενώ εκείνες που είχαν συμβουλεύσει οι γιατροί είχαν τετραπλάσιες πιθανότητες να το κάνουν.
«Παρά τη φτώχεια και την περαιτέρω επιβάρυνση στο εισόδημα του νοικοκυριού που σχετίζεται με τη χρήση μπιμπερό, το 41,1% των βρεφών και μικρών παιδιών ταΐζονταν με μπιμπερό», είπαν οι συγγραφείς.
Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. η προσθήκη του μπιμπερό οδηγεί σε μειωμένη διέγερση από το θηλασμό και το αντανακλαστικό του για την παραγωγή μητρικού γάλακτος. Η έλλειψη θηλασμού σχετίστηκε επίσης με αυξημένο κατά 5,8 φορές κίνδυνο θανάτων από όλα τα αίτια κατά τους δύο πρώτους μήνες ζωής, με κινδύνους να αυξάνονται μέχρι το δεύτερο έτος.
Οι συγγραφείς είπαν ότι παρά την υιοθέτηση από τον Π.Ο.Υ. το 1981 του Διεθνούς Κώδικα Εμπορίας για τα Υποκατάστατα του Μητρικού Γάλακτος για την περικοπή των ανήθικων προωθήσεων του μάρκετινγκ, ελάχιστες χώρες έχουν εφαρμόσει πλήρως την απαγόρευση του κώδικα στη διαφήμιση ή άλλες μορφές προώθησης.
Ο Alex V. Castro III, ο επιτελικός διευθυντής της Παιδιατρικής Ένωσης Διατροφής Βρεφών των Φιλιππίνων που ομαδοποιεί τους παρασκευαστές βρεφικού γάλακτος, είπε ότι η Ένωση υποστηρίζει πλήρως το θηλασμό.
Επίσης ανέφερε ότι τα μέλη της Ένωσης έχουν συμμορφωθεί επιμελώς με την προσαρμογή του κώδικα γάλακτος του Π.Ο.Υ. από τις Φιλιππίνες, συμπεριλαμβανομένων των απαγορεύσεων στη διαφήμιση. Τέλος είπε ότι δεν έχει επιτραπεί καμία διαφήμιση χωρίς έγκριση κάποιας διυπηρεσίας της οποίας ηγείται το Υπουργείο Υγείας.

Πηγή & φωτό: yourlife.usatoday

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *