Βραδινός θηλασμός στους 12 μήνες

Βραδινός θηλασμός στους 12 μήνες

Απαντά η Ειρήνη Παφίτη-Δημητρίου
Παιδίατρος MB ChB MRCPCH
Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Καλησπέρα σας Γιατρέ,

Είμαι μητέρα ενός αξιολάτρευτου κοριτσιού 12 μηνών και θηλάζουμε αποκλειστικά από την ήμερα γέννησης. Ποτέ δεν πίστευα ότι θα τα καταφέρω γιατί όλοι μου έλεγαν ότι θα χρειαστεί να δώσω ξένο γάλα έτσι ώστε να κοιμάμαι τα βράδια τουλάχιστον…

Η μικρή μου Νεφέλη ξεκίνησε τις τροφές στον 6ο μήνα αλλά δεν είχε ενθουσιαστεί και είχα πρόβλημα γιατί δεν έτρωγε τίποτα αλεσμένο… Από τον προηγούμενο μήνα όμως έχει αρχίσει και μου τρώει πολύ καλύτερα από πριν το φαγητό (όχι αλεσμένο) και δείχνει να της αρέσουν και ενθουσιάζεται κάθε φορά που τρώμε κάτι για να της δώσουμε και εκείνης να δοκιμάσει…

Πίνουμε και φρέσκο γάλα, είμαστε σε πολύ καλύτερο στάδιο τώρα όσο αφορά το φαγητό, παρόλα αυτά δεν τρώει ποσότητα και εξακολουθεί να θέλει να θηλάσει μετά το φαγητό. Το βράδυ εξακολουθούμε και θηλάζουμαι πολύ συχνά κάθε 2 ώρες….

Είναι φυσιολογικό να συμβαίνει αυτό σε αυτή την ηλικία; μήπως κάνω εγώ κάτι λάθος; χαίρομαι πάρα πολύ που έχω καταφέρει να προσφέρω στο παιδί μου ότι πολυτιμότερο δίνει η φύση και έχω αποφασίσει να συνεχίζω να την θηλάζω μέχρι εκείνη να μου δείξει ότι δεν θέλει άλλο, απλά ο βραδινός θηλασμός με έχει κουράσει λίγο, λόγω το ότι είναι πολύ συχνός….

Το ερώτημά μου είναι: πρέπει ακόμη να την θηλάζω τόσο συχνά το βράδυ; και πώς μπορώ να καταφέρω να διακόψω τον βραδινό θηλασμό; μου είναι πολύ δύσκολο να την αφήσω να κλάψει….

Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας….
Ευφροσύνη Μ., Νέα Σμύρνη


15/11/2011

Αγαπητή Ευφροσύνη,

Πρώτα πρώτα μπράβο σου. Είναι πολύ θετικό το ότι θηλάζεις και σκοπεύεις να συνεχίσεις.

Φαίνεται ότι κάπου τα πράγματα πήγαν λίγο στραβά με τις στερεές τροφές και είναι λίγο δύσκολο να πείσεις το κορίτσι σου να φάει καλά.

Σε αυτή την ηλικία είναι σημαντική κάποια διατροφική ανεξαρτησία και πρέπει να τρώει στο τραπέζι μαζί σας από το φαγητό της οικογένειας. Να της δίνεις κομματάκια να τρώει και μόνη της όπως και να την ταΐζεις συγχρόνως για να τρώει καλύτερα.

Δεν ενοχλεί να θηλάζει μετά το φαγητό αλλά δεν είναι καλό να μην τρώει καλά επειδή ξέρει πως θα θηλάσει. Αν τρώει καλύτερα την  μέρα δεν θα χρειάζεται να τρώει τόσο συχνά το βράδυ αλλά ίσως και να μην είναι φαγητό που θέλει αλλά αγκαλιά.

Πρέπει να μάθεις το κορίτσι σου σιγά σιγά να κοιμάται με την παρουσία σου αλλά όχι κατ΄ανάγκη αγκαλιά για να μπορεί να ξανακοιμηθεί χωρίς αγκαλιά και μέσα στη νύχτα. Δεν είμαι υπέρ του να γίνει αυτό αφήνωντας το παιδί να κλαίει με τις ώρες αλλά σταδιακά θα την μάθεις.

Καλή επιτυχία

Τις ερωτήσεις σας προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *