Παστεριωμένο γάλα. Ναι ή όχι;

Παστεριωμένο γάλα. Ναι ή όχι;

Απαντά ο Στέλιος Ι. Γρηγοράκης
Ενδοκρινολόγος MD, Phd
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
www.familywellness.gr

Πρόσφατα ο σύζυγός μου σε γνωστό site διάβασε ότι κάθε είδους γάλα που κυκλοφορεί στα μάρκετ φρέσκα ή μακράς διαρκείας είναι όχι μόνο άχρηστο αλλά και επιβλαβές για τον οργανισμό μας καθώς μετά την παστερίωση δεν διατηρείται κανένα ωφέλιμο συστατικό και επιπλέον προστίθενται και συντηρητικά για την διατήρηση του.

Και ότι το μόνο γάλα που θα μπορούσε να είναι καλό είναι το ωμό γάλα κάτι που είναι επικίνδυνο να το καταναλώσουμε λόγω μικροβίων που πιθανόν να υπάρχουν σε αυτό.

Άρα καλύτερα να μην πίνουμε γάλα και το ασβέστιο που υπάρχει σε αυτό μπορούμε να το πάρουμε από άλλες τροφές όπως τα λαχανικά.

Πραγματικά από τότε που το άκουσα αγχώθηκα και δεν ξέρω αν πρέπει να συνεχίζω να δίνω γάλα εμπορίου στα παιδιά μου αλλά και σε μας.

Θα ήθελα τη γνώμη σας.
Ευχαριστώ,
Ηλιάνα Π., Μαγνησία

28/11/2011

Ηλιάνα,
Αυτό που θα πρέπει κανείς να ξέρει για το γάλα αλλά και γενικότερα για τα προϊόντα του γάλακτος (τυρί και γιαούρτι) είναι ότι δεν είναι τόσο σημαντικά και απαραίτητα στην διατροφή μας όσο μέχρι τώρα νομίζουμε. 
Πράγματι το ασβέστιο που προσφέρουν στην διατροφή μας είναι δυνατόν (και εύκολο) να το πάρουμε και από άλλες τροφές (π.χ. χόρτα, ξηρούς καρπούς, εσπεριδοειδή, ταχίνι, ψάρια κλπ). 
Επιπλέον υπάρχουν ενδείξεις από μελέτες ότι ειδικά το αγελαδινό γάλα προκαλεί δυσανεξία του πεπτικού (φουσκώματα, δυσκοιλιότητα, διάρροια, δυσπεψία) σε ένα πολύ υψηλό ποσοστό του πληθυσμού, ενώ φαίνεται ότι η περιεχόμενη σ αυτό πρωτεΐνη (καζεΐνη) μπορεί να δημιουργεί και άλλα προβλήματα υγείας. 
Δεν είναι τυχαίο ότι η πολύ πρόσφατη (14-9-2011) σύσταση του Πανεπιστημίου Harvard School of Public Health για το τι πρέπει να περιέχει ένα «υγιεινό πιάτο» στην καθημερινή διατροφή μας, για πρώτη φορά  ΔΕΝ περιλαμβάνει καθόλου τα γαλακτοκομικά, σε αντίθεση με όλες τις  παλαιότερες συστάσεις!
Θεωρούνται πιο ήπια και λιγότερο επιβλαβή τα επεξεργασμένα προϊόντα του γάλακτος, δηλαδή το τυρί και το γιαούρτι, χωρίς όμως να σημαίνει ότι πρέπει να υπερκαταναλώνονται. Εάν όμως κάποιος θέλει να καταναλώνει κάποια γαλακτοκομικά, τότε θα συνιστούσαμε μέχρι δύο μονάδες (το περισσότερο) γαλακτοκομικών ημερησίως (μονάδα = 1 κομμάτι τυρί 30-40 γρ. = 1 γιαούρτι =  1 ποτήρι γάλα). 
Εδώ να σημειωθεί ότι τα γαλακτοκομικά που προέρχονται από πρόβατο ή κατσίκα είναι σαφώς πιο «φιλικά» στον ανθρώπινο οργανισμό και δεν δημιουργούν τόσα προβλήματα στο πεπτικό σύστημα (π.χ. τυρί φέτα, γραβιέρα, ανθότυρο, είναι όλα παράγωγα από αιγοπρόβατα). 
Επίσης, δεν έχει τόση σημασία όσο δίνεται σήμερα η περιεκτικότητα σε λιπαρά αυτών των προϊόντων. Η συνιστώμενη μικρή σε ποσότητα κατανάλωση γαλακτοκομικών κάνει την περιεκτικότητα σε χαμηλά λιπαρά χωρίς αξία.  
Νομίζω ότι γνωρίζοντας όλα αυτά το θέμα της παστερίωσης έχει μικρότερη σημασία. Πάντως δεν θα συνιστούσα στην Ελλάδα μη παστεριωμένα προϊόντα από την στιγμή που ακόμη υπάρχουν περιπτώσεις μελιταίου πυρετού (βρουκέλλωση).
Τις ερωτήσεις σας προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *