Ανεπαρκής πρόσληψη βάρους και θηλασμός

Ανεπαρκής πρόσληψη βάρους και θηλασμός

Παιδίατρος, MRCPCH, DCH
Πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας IBCLC

www.pediatros-thes.gr

Γεια σας και συγχαρητήρια για την προσπάθεια που κάνετε στην υποστήριξη του θηλασμού.

Πριν 2 1/2 μήνες απέκτησα το δεύτερο μου κοριτσάκι και ενώ έλπιζα πως αυτήν θα την θήλαζα για περισσότερους μήνες (η 1η θήλασε μέχρι τον 5ο μήνα) η μη επαρκής πρόσληψη βάρους της με προβληματίζει.

Κάθε 15νθήμερο που ζυγιζόμαστε στην παιδίατρο, η πρόσληψη βάρους της είναι μικρότερη από την προηγούμενη. Ενώ τον πρώτο μήνα έδειχνε να παίρνει 20-19γρ την ημέρα, τώρα στον δεύτερο μήνα η πρόσληψη είναι μόνο 12γρ. την ημέρα.

Το όλο θέμα μου προκαλεί όλο και μεγαλύτερο άγχος και νιώθω να επηρεάζει την παραγωγή μου και να μειώνει αισθητά την απόλαυση του θηλασμού γιατί αισθάνομαι πως ίσως δεν της δίνω ότι καλύτερο για να μεγαλώσει.

Συγκεκριμένα, το μωρό γεννήθηκε με βάρος 2780γρ και ύψος 46,5 εκ. Στους 2 1/2 μήνες έχει βάρος 3810γρ και ύψος 54,5 εκ. Άρχισα να την θηλάζω αποκλειστικά από την πρώτη μέρα γέννησης και συνεχίζω.

Από τον 1ο μήνα που φάνηκε πως η πρόσληψη βάρους ήταν μικρή, εισηγήθηκα στην παιδίατρο να δώσω συμπλήρωμα. Όμως η παιδίατρος διαφώνησε και μου είπε να συνεχίσω με ελεύθερο θηλασμό και να δώσουμε χρόνο ώστε να εδραιωθεί καλά ο θηλασμός και η παραγωγή και ζήτηση. Συνέχισα λοιπόν να θηλάζω όποτε και όσο ήθελε το μωρό με μέσο όρο κάθε 2-3 ώρες για 15 λεπτά.

Από το ένα 15νθήμερο πηγαίνουμε στο άλλο με την παιδίατρο να επιμένει πως δεν υπάρχει παθολογικό πρόβλημα και πως σιγά σιγά θα αυξηθεί η πρόσληψη βάρους. Γιατί σε αντίθεση με το βάρος, η ψυχοκινητική ανάπτυξη του μωρού είναι από τη γέννηση άριστη. Από πολύ νωρίς έστησε το κεφάλι, εστιάζει το βλέμμα σε ήχο, κίνηση, χρώμα. Ανταποκρίνεται με κοινωνικό χαμόγελο, κουνάει ποδαράκια και χεράκια ασταμάτητα.

Γενικά τα πρωινά μετά τα γεύματα ηρεμεί και κοιμάται, ενώ μετά το μεσημέρι πεινά πιο συχνά και αργά το απόγευμα μέχρι τα μεσάνυχτα αρχίζει η γκρίνια και η αϋπνία, που μάλλον είναι οι ώρες που έχει τους κολικούς.

Τα πρωινά το στήθος είναι πολύ γεμάτο και δεν το αδειάζει, γι αυτό μετά το θηλασμό αντλώ όσο γάλα υπάρχει, περίπου 80ml και το αποθηκεύω για 2 απογεύματα που λείπω από κοντά της για 2-3 ώρες, για να πάρω τη μεγαλύτερή μου κόρη στις εξωσχολικές δραστηριότητές της. Αν χρειαστεί να της δώσουν γάλα με το μπιμπερό τρώει περίπου 60ml και μόλις επιστρέψω τη βάζω στο στήθος για να συμπληρώσει όσο θέλει.

Στους 2 μήνες όπου η πρόσληψη μειώθηκε στα 12γρ την ημέρα η παιδίατρος εισηγήθηκε το τελευταίο γεύμα να δοκιμάσουμε να δίνουμε συμπλήρωμα με έτοιμο γάλα που είναι πιο παχυντικό, κάτι που επίσης θα την βοηθήσει να ηρεμεί και να κοιμάται περισσότερο το βράδυ. Αρχίσαμε με 40ml και μετά την έβαζα στο στήθος. Τις τελευταίες 4 μέρες  κατάφερε να φάει 90ml έτοιμο γάλα αλλά μετά δείχνει χορτάτη, δε θέλει το στήθος και μπορεί να κοιμηθεί μέχρι και 8 ώρες.

Όμως, είμαστε στους 2 1/2 και η πρόσληψη βάρους συνεχίζει να μειώνεται. Η παιδίατρος εισηγήθηκε να περιμένουμε ακόμα 15 μέρες και αν συνεχίσει το ίδιο να αυξήσουμε τα συμπληρώματα. Συζητήσαμε για το θέμα της ουρολοίμωξης και μας είπε πως δεν έχει άλλα σχετικά συμπτώματα για να ανησυχήσουμε για κάτι τέτοιο. Πως απλά το μωρό τρώει λίγο γιατί ίσως τόσο να θέλει και πως θα βάλει το βάρος του αργότερα με τις κρέμες κτλ. Πράγματι, πολλές φορές το στήθος έχει περισσότερο γάλα αλλά το μωρό δεν το αδειάζει. Και με το μπιμπερό, είτε δικό μου γάλα είτε έτοιμο, την ίδια ποσότητα τρώει (80-90ml).

Πώς λοιπόν θα την κάνω να φάει περισσότερο;

Η παιδίατρος λέει πως το να σταματήσουμε το θηλασμό και να δώσουμε έτοιμο γάλα είναι η εύκολη λύση γιατί αμέσως θα βάλει βάρος. Όμως το μητρικό γάλα είναι γεμάτο αντισώματα και πως πρέπει όσο μπορούμε να το διατηρήσουμε έστω κι αν δεν βάζει βάρος.

Σε 1 μήνα επιστρέφω στην εργασία μου και είμαι πολύ αγχωμένη για το τι πρέπει να κάνουμε.

Εσείς τι εισηγείστε;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη βοήθειά σας.
Παναγιώτα Π., Κύπρος

09/11/2011


Υπάρχει όντως ανεπαρκής πρόσληψη βάρους, χρειάζεστε πλήρη εκτίμηση για να βρεθεί το αίτιο που μπορεί να είναι πρόβλημα υγείας της μαμάς, πρόβλημα υγείας του παιδιού ή πρόβλημα με τον θηλασμό.

Καλή εκτίμηση από IBCLC θα αποκλείσει το πρόβλημα θηλασμού, ή αν υπάρχει, θα σας πει πως να κάνετε τον θηλασμό αποτελεσματικότερο.

Τις ερωτήσεις σας προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

1 Σχόλιο

  1. Παναγιώτα είσαι τυχερή που ο παιδίατρος δεν σου έδωσε αμέσως συμπλήρωμα, παρά την επιμονή σου!!! Μπράβο του, δεν θα το έκαναν πολλοί!!! Υπάρχουν και παιδίατροι-σύμβουλοι θηλασμού στην Κύπρο, ή τηλεφώνησε και στη γραμμή στήριξης μητρικού θηλασμού. όντως το ξένο γάλα είναι η εύκολη λύση!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *