Αποθηλασμός 15μηνων διδύμων

Απαντά η Lauri-Ann Robertson
Μοριακός Βιολόγος BSCM
Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC
Ειδικός Ολιστικής Οικογενειακής Υγείας CHHC
www.familywellness.gr 

Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για την υπεροχή δουλειά που κάνετε!

Έχω δυο δίδυμα αγοράκια τα οποία θήλασα αποκλειστικά τους πρώτους 6 μήνες και συνεχίζω μέχρι και σήμερα που είναι 15 μηνών, με συμπλήρωμα στέρεες τροφές.

Θέλω να αποθηλάσω πλέον αλλά φυσικά, για να είναι όσο πιο ανώδυνη γίνεται η διαδικασία.

Δεν έχουν πιει ποτέ γάλα (ούτε καν δικό μου) με το μπιμπερό. Πίνουν όμως νερό. Τίποτε άλλο.

Προσπάθησα πολλές φορές να τους δώσω άλλο γάλα για να το μάθουν αλλά οι προσπάθειες μου πέραν στο κενό. Δοκίμασα κάθε γάλα που υπάρχει.. Φρέσκο, εβαπορέ, σκόνη. Δοκίμασα σε διάφορα μπιμπερό, σε ποτήρι, με καλαμάκι… Δοκίμασα με corn flakes, με μπισκότα. Δεν το δέχονται με τίποτα. Το φτύνουν.

Το θέμα είναι ότι δεν τρώνε ικανοποιητικά τις στέρεες τροφές, φαγητό, κρέμες, φρούτα, σνακ, με αποτέλεσμα να θηλάζουν σχεδόν ανα μισή ώρα. Έχω απελπιστεί και έχω κουραστεί. Αν θήλαζαν μόνο πρωί βράδυ δεν θα είχα πρόβλημα να συνεχίσω αλλά με αυτό το ρυθμό εξαντλούμαι.

Προσπάθησα πολλές φορές να τα αποσπάσω με κάποιο σνακ ή παιχνίδι αλλά μάταια. Ο άντρας μου γυρνάει το βράδυ από την δουλειά και άτομο δεν έχω να με βοηθάει.

Επίσης υποψιάζομαι ότι και ο λόγος που δεν τρώνε ικανοποιητικά στέρεες είναι γιατί ξέρουν ότι είναι και το γάλα της μαμάς εκεί και το προτιμούν.

Να προσθέσω ότι νοίκιασα και θήλαστρο μήπως πιουν το δικό μου γάλα από το μπιμπερό αλλά πάλι τίποτα.

Σας ευχαριστώ πολύ, αναμένω την απάντηση σας!
Μοσχούλα Χ., Ρόδος

26/10/2011

Κα Μοσχούλα,
Συγχαρητήρια που θηλάζετε τα δίδυμά σας και τους χορηγείτε μια προσφορά υγείας.

Ο θηλασμός στην ηλικία των 15 μηνών είναι πολύ σημαντικός και για τα διατροφικά αλλά και για τα ψυχολογικά οφέλη του. Στους 15 μήνες τα αγοράκια σου θα πρέπει να τα καταφέρνουν με τις στερεές τροφές και ο θηλασμός δεν είναι η αιτία της καθυστέρησης για την μετάβαση (στις στερεές τροφές).

Υπάρχουν μερικοί λόγοι οι οποίοι ευθύνονται γι αυτή την καθυστέρηση της μετάβασης σε άλλες τροφές (π.χ. αναιμία) και σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται διαγνωστική διερεύνηση από κάποιο ειδικό. Θα σου συνιστούσα να έρθεις σε επαφή με ένα ειδικό στην διατροφή για μωρά για μια πληρέστερη διερεύνηση.  

Όσο τα μωρά σου θηλάζουν 2-3 φορές την ημέρα, δεν υπάρχει ανάγκη να προστεθεί άλλο γάλα στο διαιτολόγιό τους. Το γάλα άλλων ζώων δεν θεωρείται φυσική τροφή για τα μωρά και δεν προκαλεί έκπληξη ότι τα παιδιά σου δεν ενδιαφέρονται για να γευθούν άλλα γάλατα.

Στην πραγματικότητα, για ένα μωρό που έχει αποκλειστικά θηλάσει, οι άλλες τροφές που τρώει σ αυτή την ηλικία δεν είναι ποτέ υποκατάστατο του μητρικού γάλακτος. Οι άλλες τροφές που θα φάει το μωρό είναι ουσιαστικά μια προσθήκη και αποτελούν κομμάτι της ανάπτυξης.

Θα σου συνιστούσα λοιπόν να επικεντρώσεις στο ζήτημα της αύξησης του ενδιαφέροντος για φαγητό και να σταματήσεις να δίνεις προτεραιότητα και να έχεις άδικο επιπλέον άγχος προσπαθώντας να βρεις υποκατάστατο του μητρικού γάλακτος.

Ένα από τα πιο αγνοημένα θέματα απ αυτά που επηρεάζουν τις διατροφικές συνήθειες των μωρών, και συχνά από τα πιο δύσκολα στο να αλλάξουν, είναι οι διατροφικές συνήθειες των γονέων! Είναι σχεδόν επιτακτικό ότι το τάισμα και η δυνατότητα που δίνεται στο μωρό να εξερευνήσει τις νέες τροφές πρέπει να γίνονται στο τραπέζι όταν όλα τα μέλη της οικογένειας τρώνε χωρίς άγχος και πίεση.

Φέρε τα μωρά σου στο τραπέζι 3 φορές την ημέρα και επίτρεψε να αισθανθούν ότι λαμβάνουν μέρος στα οικογενειακά γεύματα. Δώσε  τους την ευκαιρία να παρατηρήσουν ότι το φαγητό δεν είναι μια αγχώδης διαδικασία, αλλά μια ευκαιρία να απολαύσουν το φαγητό, να χαλαρώσουν και να περάσετε λίγο χρόνο όλοι μαζί.

Τα περισσότερα που μαθαίνουν τα παιδιά μας είναι μέσω της παρατήρησης και η συνεχής πίεση και στους γονείς και στα παιδιά συχνά έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Σ αυτή την ηλικία μπορείς να προσφέρεις τροφές ίδιες με αυτές που τρώει η υπόλοιπη οικογένεια (κεφτεδάκια, παστίτσιο, λαδερά κλπ).

Τις ερωτήσεις σας προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *