Στέλιος Παπαβέντσης Παιδίατρος, MRCPCH, DCH, IBCLC Πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας www.pediatros-thes.gr
Η Επιτροπή αυτή εξετάζει φέτος το 2011 την Ελλάδα, μεταξύ άλλων χωρών.
Η Επιτροπή δέχεται σχετικές αναφορές από την κοινωνία των πολιτών και από μη κυβερνητικές οργανώσεις της κάθε χώρας, δέχεται τις κυβερνητικές αναφορές, συνεδριάζει επιλέγοντας να συζητήσει τα θέματα με συγκεκριμένες οργανώσεις που έδωσαν αναφορά και τέλος παράγει συστάσεις προς την εξεταζόμενη χώρα, ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση των ανθρώπινων δικαιωμάτων των παιδιών.
Ο μητρικός θηλασμός συνιστά δικαίωμα για κάθε μητέρα. Στην Σύμβαση για τα Δικαιώματα του παιδιού, ο μητρικός θηλασμός αναγνωρίζεται ως ένα πολύ σημαντικό μέσο για να επιτύχει κάθε παιδί στον κόσμο το υψηλότερο δυνατό επίπεδο υγείας, επίπεδο που αναγνωρίζεται ως δικαίωμα του κάθε παιδιού. Επομένως θα λέγαμε ότι
και για το παιδί ο θηλασμός συνιστά ανθρώπινο δικαίωμα – και όχι «πολυτέλεια».
Είχα την ευκαιρία να μιλήσω μπροστά στην Επιτροπή στην Γενεύη για την κατάσταση του μητρικού θηλασμού στην χώρα μας, κατά την επίσημη συνεδρίασή της για την Ελλάδα τον Ιούνιο του 2011.
Η σχετική αναφορά είχε συνταχθεί από τον Σύλλογο Πιστοποιημένων Συμβούλων Γαλουχίας «Γαλαξίας», σε συνεργασία με την Διεθνή Δράση για την Βρεφική Διατροφή (IBFAN) και με την ιστοσελίδα θηλασμού www.mitrikosthilasmos.com
Ήταν ιδιαίτερη η τιμή από το γεγονός ότι για πρώτη φορά και για οποιαδήποτε χώρα του κόσμου κλήθηκε να μιλήσει σε αυτήν την Επιτροπή εκπρόσωπος του IBFAN, κάτι που δείχνει το ενδιαφέρον που προκάλεσε στα μέλη της η αναφορά μας και βέβαια η τραγική κατάσταση με τον θηλασμό στην χώρα μας.
Πολιτεία και Σύστημα Υγείας έχουν υποχρέωση να δημιουργήσουν περιβάλλον που ενεργά προστατεύει, προωθεί και υποστηρίζει τον μητρικό θηλασμό. Oι γονείς χρειάζονται προστασία από την επιθετική προώθηση της κουλτούρας του μπιμπερό και της τεχνητής διατροφής. Αντ’ αυτού, στην χώρα μας η κατάσταση στην βρεφική διατροφή συνεχίζει να είναι τραγική.
Παρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εγκύων και των επιτόκων (89%) επιθυμούν να θηλάσουν και πράγματι ξεκινούν τον θηλασμό, πολύ γρήγορα τα βρέφη που θηλάζουν αποκλειστικά στους 3 μήνες πέφτουν στο 10%, στους 6 μήνες μόλις στο 0.8% ενώ στους 12 μήνες συνεχίζουν να θηλάζουν μόλις το 6%.
Οι μητέρες και τα παιδιά που δεν τα καταφέρνουν στην πορεία, αντιμετωπίζουν ένα εχθρικό περιβάλλον για τον θηλασμό, την κυρίαρχη κουλτούρα του μπιμπερό, που τους αφαιρεί το δικαίωμα στον θηλασμό με κάθε αφορμή.
Στην ομιλία μου περιέγραψα τα αποτελέσματα της έρευνας που κάναμε με απαντήσεις για πάνω από 2300 μωρά στην χώρα μας, που δείχνουν ότι το πιο σημαντικό εμπόδιο για επιτυχή θηλασμό των παιδιών μας είναι η επιθετική και χωρίς κανέναν έλεγχο προώθηση βρεφικού ξένου γάλακτος στα μαιευτήρια, στο σύστημα υγείας και γενικότερα στον περίγυρο της μητέρας, προώθηση που αντιβαίνει τον Διεθνή Κώδικα Εμπορίας Υποκατάστατων Μητρικού Γάλακτος.
Καταδείξαμε ότι οι παραβιάσεις του Κώδικα είναι συστηματικές και πολυεπίπεδες. Σημαντικά προβλήματα ακόμα παρουσιάζονται και με την εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας στην βρεφική διατροφή, με την υπέρμετρη ιατρικοποίηση του τοκετού στην χώρα μας, με τα απίστευτα ποσοστά καισαρικών τομών, με την έλλειψη Φιλικών προς τα Βρέφη Νοσοκομείων, με την έλλειψη Εθνικού Συντονιστή Θηλασμού και Εθνικής Καμπάνιας Προώθησης Θηλασμού, με την ανεπαρκή άδεια μητρότητας ιδιαίτερα όσον αφορά τον ιδιωτικό και ανεπίσημο τομέα απασχόλησης, με την μη χρησιμοποίηση από την πολιτεία των ειδικών στο μητρικό θηλασμό κα.
Στην ομιλία μου κατέληξα ότι η έκταση που έχει πάρει στην Ελλάδα η αφαίρεση του δικαιώματος της μητέρας να κάνει τις καλύτερες δυνατές επιλογές στη βρεφική διατροφή, μέσα από σωστή ενημέρωση, έχει εξελιχθεί σε ένα μείζον θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το οποίο απαιτεί επείγουσα δράση από την πολιτεία.
Συστηματική δράση σε κάθε κατεύθυνση ώστε να συγχρονιστούν τα διαφορετικά βήματα που απαιτούνται για να ξεπεραστούν τα πολλαπλά εμπόδια που επιβάλλονται στον μητρικό θηλασμό, στοχεύοντας παράλληλα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στο σύστημα υγείας, στην κοινότητα και στο εκπαιδευτικό σύστημα.
Η τελική αξιολόγηση της χώρας μας γίνεται τον Νοέμβριο και οι συστάσεις της Επιτροπής θα προκύψουν μέχρι τέλος του χρόνου.
Καλούμαστε όλοι όσοι ενδιαφερόμαστε για καλύτερα πρώτα χρόνια για τα παιδιά μας να ακολουθήσουμε τις επιταγές εκσυγχρονισμού της χώρας μας στο θέμα της βρεφικής διατροφής που θα προκύψουν, να αναλάβουμε οργανωμένη δράση και να πιέσουμε την πολιτεία για γρήγορη, άμεση και πλήρη εφαρμογή τους.
Στέλιος Παπαβέντσης, Παιδίατρος, M.R.C.P.C.H., D.C.H., IBCLC
Τέως Επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com
Aποκλειστικός θηλασμός σημαίνει μόνο μητρικό γάλα και συνιστάται για τα περισσότερα παιδιά μέχρι το τέλος του 6ου μήνα. Συνεχιζόμενος θηλασμός είναι ο θηλασμός παράλληλα με την χορήγηση στερεών τροφών και συνιστάται μετά τον 6ο μήνα.
Στέλιος Παπαβέντσης
Ευχαριστώ για την απάντηση! Νόμιζα πως στον 6ο μήνα ρωτήθηκαν αν θηλάζουν αποκλειστικά και μόνο το 0.8% απάντησε ναι, καθώς και να εξακολουθούσαν να θηλάζουν, πλέον δε ήταν αποκλειστικά, αφού είχαν εισάγει στερεές τροφές (οπότε στο μυαλό τους ήταν "όχι"). Νόμιζα, δηλ. πως το 0.8% αναφερόταν στον α.θ. μετά την εισαγωγή στερεών τροφών. Αν είναι ,γενικώς, για τη συνέχιση ασφαλώς και είναι ανύπαρκτο, αλλά μετά πώς στο 12ο "ανεβαίνει" στο 6%? Δεν ξέρω αν διευκρίνισα κάπως την απορία μου…
Φίλη Ειρήνη το ποσοστό είναι ελάχιστο για τα μωρά που έφτασαν να θηλάζουν αποκλειστικά στον 6ο μήνα…
Αν όσα είχαν ξεκινήσει να θηλάζουν από το μαιευτήριο, συνέχιζαν μέχρι τον 6ο μήνα και δεν εγκατέλειπαν νωρίς… το ποσοστό θα ήταν στο 89%
Ανεξάρτητα από τις στερεές τροφές, καταλαβαίνεις τη διαφορά;
Φιλικά,
Μαριάνθη
Nα ρωτήσω κάτι? Αυτό το ποσοστό 0.8% που θηλάζει τον 6ο μήνα αποκλειστικά, δεν είναι φυσιολογικό που είναι τόσο μικρό αφού εισάγονται στερεές τροφές? Ευχαριστώ!
Μακάρι να αλλάξουν τα πράγματα στην Ελλάδα με τον θηλασμό.Έχω ένα γιο 14 μηνών,τον θηλάζω από όταν γεννήθηκε κόντρα σε όλους που απορούν πώς έχω γάλα ακόμα και ότι τον κάνω μαμάκια!Εύχομαι όταν ξανακάνω μωράκι οι μαίες να μου δώσουν αμέσως το μωρό μου να το θηλάσω και όχι να παρακαλάω γι'αυτό μου το δικαίωμα και να με κορο'ι'δεύουν γι'αυτό.