Η χαρά του θηλασμού νηπίων (φωτογραφίες)

Η χαρά του θηλασμού νηπίων (φωτογραφίες)

Γράφει η:
Danelle Frisbie

Μετάφραση: Εμμανουέλλα Χατζηδάκη Τρίνκς
Επιμέλεια: Συντακτική ομάδα mitrikosthilasmos.comΣτη σελίδα peaceful parenting η Danelle Frisbie έγραψε για την εμπειρία της σχετικά με το θηλασμό του 2,5χρονου γιου της και πώς μια φωτογραφία που πρόσθεσε στο facebook έγινε αφορμή να συγκεντρώσει ένα πλούσιο φωτογραφικό αρχείο με χαρούμενα θηλάζοντα νήπια!

Εμείς, θέλοντας να παρακινήσουμε τις μαμάδες να συνεχίσουν το θηλασμό για όσο περισσότερο χρονικό διάστημα ευχαριστεί αυτές και τα παιδιά τους, χωρίς κανόνες και πρέπει, -γιατί ναι, υπάρχει θηλασμός
και μετά τους 6 μήνες…- πήραμε την άδεια να μεταφράσουμε το κείμενο και να σας παρουσιάσουμε αυτές τις απολαυστικές φωτογραφίες!

Διαβάστε, απολαύστε και προσκαλέστε και άλλες μαμάδες να θαυμάσουν… τη χαρά του θηλασμού νηπίων!!

Σήμερα ο γιος μου και εγώ φτάσαμε 30 μήνες θηλασμού! Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η UNICEF, η Αμερικανική Ακαδημία Οικογενειακών Ιατρών, και ουσιαστικά κάθε παιδιατρική οργάνωση υγείας στον κόσμο, συνιστά τουλάχιστον 24 μήνες μητρικού γάλακτος για τα μωρά (αποκλειστικά μητρικό γάλα κατά τουλάχιστον τους πρώτους έξι μήνες).

Οι κατώτερες απαιτήσεις συνήθως δεν είναι αρκετά ικανοποιητικές για μένα … γι ‘αυτό, προσέθεσα άλλους 6 μήνες στους 24 και έτσι έβαλα στόχο να θηλάσω για 30 μήνες. Προσπάθησα να μην κάνω τίποτα που θα εμπόδιζε τη σχέση θηλασμού μας ή την παραγωγή γάλακτός μου (όχι πιπίλες, χωρίς συμπλήρωμα διατροφής, χωρίς να αναγκάσουμε απογαλακτισμό κατά τη διάρκεια της νύχτας, χωρίς τεχνητές ορμόνες, μη κοντινές διαδοχικές εγκυμοσύνες, κ.λπ.) και ό, τι θα μπορούσα να κάνω για να εξασφαλίσω πως θα επιτύχουμε (πρώιμη άντληση όταν υπήρχαν προβλήματα, μεγάλη χρήση sling, κοιμόμασταν μαζί, αποκλειστικός θηλασμός μέχρι 10 μηνών, το μωρό καθοδήγησε τον απογαλακτισμό κ.λπ.).

Σήμερα, ομολογώ, είμαι ενθουσιασμένη, γιατί αυτός ο στόχος έχει επιτευχθεί! Όχι ότι δεν υπήρξαν δοκιμασίες στη διαδρομή (ειδικά τις πρώτες εβδομάδες, όταν ο γιος μου δεν έπιανε σωστά το στήθος, γεγονός που οφειλόταν σε τραύμα κατά τη διάρκεια της γέννησης), αλλά οι ανταμοιβές και τα οφέλη υπερκαλύπτουν κατά πολύ οποιεσδήποτε πολιτιστικές προκλήσεις αντιμετωπίσαμε.

Όταν δημοσίευσα μια φωτογραφία θηλασμού μας στο Facebook, αναρωτιόμουν πόσο καιρό θα πάρει μέχρις ότου κάποιος κρίνει το περιεχόμενό της ακατάλληλο και ζητήσει να αφαιρεθεί… αντιθέτως όμως, μόλις δημοσιεύτηκε, αρκετές άλλες μαμάδες ενθαρρύνθηκαν και μοιράστηκαν φωτογραφίες των ευτυχισμένων, υγιών μικρών παιδιών τους την ώρα που θηλάζουν. Και έτσι, αποφασίσαμε να φτιάξουμε μια συλλογή φωτογραφιών, προκειμένου να γιορτάσουμε τις πολλές χαρές του θηλασμού των μικρών μας για ένα φυσιολογικό χρονικό διάστημα.

Στο βιβλίο “Mothering Your Nursing Toddler”, της Norma Jane Bumgarner γράφει:
“Ο θηλασμός για το παιδί είναι ένα είδος «δόσης», αλλά είναι υγιής. Δεν είναι εθιστικός […] αλλά ακριβώς το αντίθετο. Η λαχτάρα του παιδιού μειώνεται με το χρόνο. Δεν είναι περίεργο ότι μερικές οικογένειες αποκαλούν το μητρικό γάλα ”χυμός χαράς”. Ο θηλασμός έχει όλες τις θετικές επιρροές που έχει ένα φλιτζάνι του καφέ το πρωί χωρίς να την καφεΐνη. Είναι τόσο χαλαρωτικό όσο ένα κοκτέιλ το βράδυ, χωρίς θολά επακόλουθα.

Το πιπίλισμα είναι απαραίτητο για τη γρήγορη ανάπτυξη των μικρών μας, τόσο` που τα περισσότερα παιδιά που δεν θηλάζουν αναζητούν μια εναλλακτική λύση -μπιμπερό, πιπίλα, τον αντίχειρα, τα δάχτυλα, τα μαλλιά, τη γωνία μιας κουβέρτας, κ.λπ. Μας δείχνουν μέσα από την ύπαρξη αυτών των συμπεριφορών τους ότι τα μικρά παιδιά χρειάζονται την ηρεμία και τα καθησυχαστικά αποτελέσματα που έχει το πιπίλισμα τόσο ή και ακόμη περισσότερο, από ό, τι ορισμένοι ενήλικες έχουν ανάγκη την ηρεμία τους. Είναι τόσο μικρά, τόσο ατελή και άπειρα, ενώ την ίδια στιγμή υποβάλλονται σε τεράστια ανάπτυξη και αλλαγή.

Η άνεση που νιώθουν κατά τη διάρκεια του πιπίλισματος είναι ευλογία για τα βρέφη και τα μικρά παιδιά διευκολύνοντας τα να αντιμετωπίσουν έτσι τη σωματική και ψυχική αναστάτωση, που είναι δυσκολότερη από αυτή της εφηβείας, που τα ωθεί από τη μήτρα στην παιδική ηλικία μέσα σε λίγα μόλις χρόνια. Τα παιδιά μπορούν να ξυπνήσουν και να χαλαρώσουν, να καθησυχαστούν και να ηρεμήσουν με το πιπίλισμα. […].

Η καλύτερη θέση για αυτό το πιπίλισμα είναι στην αγκαλιά της μητέρας του, στο στήθος της, πράγμα απολύτως φυσικό. Η απλή πράξη του πιπίλισματος στην αγκαλιά  μητέρας – παιδιού, μετατρέπεται στον ολοκληρωμένο θηλασμό, όπου υπάρχει δούναι και λαβείν και κατανόηση μεταξύ μητέρας και παιδιού. Και φυσικά, το παιδί λαμβάνει ένα μπόνους, πράγμα αδύνατο όταν χρησιμοποιούνται υποκατάστατα – το δώρο του γάλακτος της μητέρας τους, που παράχθηκε ειδικά για αυτή τη στιγμή στη ζωή τους. […].

Όταν τα παιδιά μιλούν για το θηλασμό, μιλούν για κάτι πολύ ζεστό και ξεχωριστό για αυτά. Ο θηλασμός είναι η τροφή της ψυχής τους.”

Ελάτε να φτιάξουμε κι εμείς, τη δική μας συλλογή!! Αν θέλετε να συμπεριλάβετε φωτογραφικό υλικό στη γκαλερί μας με θέμα τη χαρά του θηλασμού των μικρών μας, απευθυνθείτε στο: editor@mitrikosthilasmos.com

❤ Ευχαριστούμε που θηλάζετε το μικρό σας! ❤

Επίσης, ξεχωρίσαμε μερικά από τα 38 σχόλια αναγνωστών της ίδιας σελίδας, που αξίζει να διαβάσετε!
Η Beverly είπε…
Θήλασα το πρώτο μου μέχρι τους 27 μήνες. Το δεύτερό μου είναι σχεδόν 33 μηνών και εμείς ακόμα θηλάζουμε μία φορά κάθε βράδυ. Είναι η ώρα που ηρεμούμε (καλά, μερικές φορές αυτή συμπεριφέρεται σαν πιθηκάκι, αλλά τέλος πάντων). Ω! Η χαρά του θηλασμού ενός 2,5 χρονών παιδιού. Καμιά φορά μουρμουρίζει ένα τραγουδάκι ενώ θηλάζει. Άλλες φορές, θα αποτραβηχτεί, θα επιθεωρήσει τη θηλή μου και θα αποφασίσει πω έχει τελειώσει με εκείνη την πλευρά και θα πει … “Άσε αυτό στη άκρη, μαμά. Είναι άδειο. Θέλω την άλλη πλευρά τώρα». OΚ 🙂 !
Ξέρω ότι είναι το τελευταίο μωρό μου και έτσι δε βιάζομαι να απογαλακτιστεί 100%. Μία φορά τη μέρα λειτουργεί μια χαρά για μας.
Ένας ανώνυμος είπε …
Γεια σας,
Είμαι μια γριά με γκρίζα μαλλιά πια αλλά μ’ αρέσει να διαβάζω και θυμήθηκα τις παλιές καλές μέρες του θηλασμού. Τα τέσσερα «μωρά» μου είναι ηλικίας 38 έως 28 ετών και όλα τα είχα θηλάσει για τέσσερα χρόνια και τα δύο πρώτα και τελευταία δύο παράλληλα για ένα χρόνο δίνοντάς μου 14 χρόνια ασταμάτητου θηλασμού. Επίσης, πίστευα στον κοινό ύπνο με τα παιδιά έως ότου ήταν έτοιμα να εγκαταλείψουν το οικογενειακό κρεβάτι. Έτσι μοιραστήκαμε ένα μεγάλο κρεβάτι μέχρις ότου το μικρότερο ήταν πέντε και η αδελφή της εννέα. Δεν είχαμε ποτέ βρεγμένο κρεβάτι, αϋπνίες ή πιπίλα. Είμαστε ακόμα καλοί φίλοι και κάνουμε παρέα πια και με τα 3 θηλασμένα εγγόνια μας. Δεν σκόπευα να θηλάσω τόσο πολύ ειδικά αφού η μητέρα μου με θήλασε 9 μήνες… ήθελα όμως να έχω χαρούμενα μωρά και έτσι δεν μπορούσα να αρνηθώ Τα περισσότερα από αυτά απογαλακτίστηκαν από μόνα τους αλλά τώρα που το σκέφτομαι νομίζω πως θα ήθελαν να θηλάσουν κι άλλο και μακάρι να είχα το χρόνο να το κάνω τότε… Δεν είμαστε hippies, απλά μορφωμένοι άνθρωποι μεσαίας τάξης που θέλησαν να δώσουν στα μωρά το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα στη ζωή. Έχω ακόμα ωραίο στήθος 36D, και είμαι βέβαιη ότι σε μια άλλη κουλτούρα θα είχα θηλάσει άλλα τέσσερα με ευκολία. Δυστυχώς βλέπω πολύ περιορισμένο μακροπρόθεσμο θηλασμό στον ενημερωμένο κόσμο που ωθεί τις γυναίκες να επιστρέψουν στην εργασία όσο το δυνατόν συντομότερα και να τους επιτρέπει να πιστεύουν ότι μπορούν να περιμένουν για να φτιάξουν οικογένεια. Υπάρχει μόνο μια οικογένεια καθώς η εργασία και η καριέρα εξαφανίζονται εύκολα. Ένα από τα καλύτερα μπόνους για μένα από το θηλασμό ήταν ότι η περίοδός μου δεν επέστρεφε για δύο χρόνια μετά από κάθε μωρό έτσι η αντισύλληψη ήταν πανεύκολη συνδυάζοντας το θηλασμό με τη μέθοδο Billings (ψάξτε στο Google αν είστε ανίδεοι για το πώς λειτουργεί το σώμα σας). Τα πρώτα δύο γεννήθηκαν στο νοσοκομείο, αλλά τα δύο τελευταία στο σπίτι. Μαντέψτε τι προτιμώ; Ευχές σε όλες τις θηλάζουσες μητέρες και παρακαλώ, παρακαλώ μην πείτε ποτέ όχι!
Ένας ανώνυμος είπε …
Και μόνο που βλέπω αυτή τη σελίδα κατεβαίνει το γάλα. Τα μωρά και οι μαμάδες φαίνονται τόσο ευτυχισμένοι. Η βαθιά ικανοποίηση είναι τόσο εμφανής. Αυτό είναι πραγματικά ενθαρρυντικό καθώς το 16-μηνών μωρό μου βγάζει τραπεζίτες και είναι πολύ ώρα στο στήθος αυτή την περίοδο.
Η Ann είπε …
Υπέροχο να βλέπει κανείς αυτά τα λαμπερά μάτια των παιδιών! «Χυμός χαράς», ναι πράγματι. Στην έρευνα μου, ένα μικρό αγόρι το ονόμασε “Χαρούμενο γάλα!». Ο θηλασμός μετατρέπει τα μικρά παιδιά σε παιδιά που έχουν ακόμη ανάγκη να απολαύσουν το ανθρώπινο γάλα. Συνεχίστε μαμάδες και η κουλτούρα γύρω από το θηλασμό θα αλλάξει!
Ann Sinnott, « Breastfeeding Older Children »
Η Anastasia είπε …
Ευχαριστούμε για το άρθρο αυτό! Είναι πολύ καλό για τον κόσμο να δει ποια είναι η πραγματική χρήση του στήθους. Εάν θα μπορούσαμε να αφαιρέσουμε τη σεξουαλικότητα από το στήθος τότε ίσως περισσότερες μαμάδες θα θήλαζαν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Πολλοί άνθρωποι όλα αυτά τα χρόνια έχουν ενοχληθεί από τον παρατεταμένο θηλασμό μου και αυτό είναι δύσκολο, όμως, δεν θα άλλαζα τίποτα. Έθρεψα το πρώτο μου μέχρι τα 5 και σήμερα θηλάζω παράλληλα το δεύτερό μου ετών 4 και το μικρότερό μου μωρό που είναι 11 μηνών. Στην κοινωνία μας αυτό θεωρείται εντελώς τρελό, αλλά αυτό που έχω δει εγώ είναι τα παιδιά μου να θηλάζουν μαζί και να είναι κοντά και τόσο γλυκά μαζί. Νομίζω ότι βοηθά στην ανοικοδόμηση της σχέσης τους και πραγματικά βοηθάει με την ζήλια που οι περισσότερες οικογένειες αντιμετωπίζουν όταν ένα νέο μωρό έρχεται σε αυτήν. Σε εμάς αυτό απλά δεν συναίβει. Θήλασα παράλληλα τα 3 μικρότερα παιδιά μας που ήταν πραγματική ευλογία για όλους μας. Ελπίζω περισσότερες μητέρες να αποκτήσουν την εμπειρία και την ευτυχία του εκτεταμένου θηλασμού, με μεγαλύτερη υποστήριξη. Ευχαριστώ και πάλι για αυτή τη δημοσίευση και το φωτογραφικό υλικό.
Η StrongMamaof5 είπε …
Το 22 μηνών παιδί μου και εγώ είδαμε τις φωτογραφίες μαζί. Αυτός χαμογελούσε συνεχώς και έλεγε “μαμά” και “μωρό”. Νόμιζα πως θα ήθελε και αυτός να θηλάσει αλλά απλά γύρισε και μου έδωσε την πιο σφιχτή αγκαλιά. Μετά με κοίταξε και είπε, “Μαμά”. Νομίζω ότι βλέποντας τις φωτογραφίες αυτές αισθάνθηκε αγάπη και ασφάλεια, διότι όλοι γνωρίζουμε πως ο θηλασμός δεν είναι μόνο τροφή αλλά και ένα ιδιαίτερο δέσιμο μεταξύ της μαμάς και του παιδιού. 🙂

Πείτε μας για τη δική σας εμπειρία!!
Αφήστε το σχόλιό σας παρακάτω!


Πηγή & φωτό: Ρeaceful Ρarenting at DrMomma.org

1 Σχόλιο

  1. Έχουν περάσει 6 μόλις μήνες από τότε που γεννήθηκε ο μπεμπούλις μου…6 μήνες αποκλειστικού θηλασμού…6 μαγικοί μήνες! Πόσο εύκολος είναι ο θηλασμός για τη μανούλα! Ούτε αποστειρωτές, ούτε μπουκάλια, ούτε δοσολογίες, ούτε απαρηγόρητα μωράκια! Ο θηλασμός σε συνδέει μ' ένα μαγικό τρόπο με το μικρό σου πλασματάκι..κλείνεστε σ' έναν δικό σας κόσμο ευτυχίας, πληρότητας & τρυφερότητας. Τι ποιο τέλειο σ αυτό τον κόσμο από δύο ματάκια που σε κοιτάνε με ευγνωμοσύνη, σου σκάνε τεράστια χαμόγελα, σου αναστενάζουν με ανακούφιση όταν αργείς λίγο παραπάνω να πάρεις το μύνημα ότι "πείνασα μαμα!", σε δαγκώνουν για παιχνίδι & αμέσως σε κοιτάζουν πονηρά, ξεκαρδίζονται στα γέλια όταν τους γελάς, νανουρίζονται γλυκά στη ζεστασιά του στήθους, απλώνουν τα όμορφα χεράκια τους για να σε αγγίξουν?? Το ξέρω ότι πάντα οι μανούλες βρίσκουν νέους τρόπους συνεχώς να αποδεικνύουν την αγάπη τους στα μωρά τους… Αλλά όταν έχεις ένα μέσο τόσο δυνατό & μεγάλο, γιατί να το αφήσεις ανεκμετάλλευτο?? Ας δώσουμε στα μωράκια μας αυτό που τους αξίζει! Κλείστε τα αυτιά σας σε όλους τους καλοθελητές που όλα τα ξέρουν & αγαπήστε τα άνευ όρων, θηλάστε τα για όσο αυτα το επιθυμούν, κοιμηθείτε αγκαλιά… Ευχαριστώ το γιο μου για αυτό το πολύτιμο δώρο που μου έκανε: το ταξίδι του θηλασμού…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *