Κρατώντας το μωρό σου και «επικόλληση στη θηλή»

Κρατώντας το μωρό σου και «επικόλληση στη θηλή»

Γράφει η:
Νάνσυ Μορμπάχερ

Σύμβουλος γαλουχίας IBCLC,
Σύμβουλος γαλακτισμού Ameda προϊόντα θηλασμού
Μία από τους συγγραφείς του «Made Simple» και του «The Breastfeeding Answer Book»


Όπως ακριβώς κάθε άλλη ικανότητα, ο θηλασμός χρειάζεται εξάσκηση. Δε θα αργήσεις όμως να τη νιώσεις σα δεύτερη φύση σου. Στο μεταξύ, παρατίθενται κάποιες συμβουλές:

Χρησιμοποιώντας τις ικανότητες μωρού σου
Ήξερες ότι τα μωρά γεννιούνται με τις απαραίτητες ικανότητες για να φτάσουν στο στήθος και να θρεφτούν χωρίς βοήθεια; Αυτό είναι αλήθεια για όλα τα νεογέννητα θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένου και του δικού σου.

Γνωρίζοντας για τις ικανότητες του μωρού σου φεύγει το άγχος του να τα κάνεις όλα «σωστά». Το μωρό σου ξέρει τι να κάνει! Απλά βοήθησε το να πάρει τη σωστή θέση και να το ενθαρρύνεις.

Για να δεις εν δράση τις έμφυτες ικανότητες του μωρού σου στο τάϊσμα, βγάλε τα ρούχα του μωρού
σου εκτός από την πάνα και άνοιξε το πουκάμισό σου ή βγάλε το. Κράτησε το μωρό όρθιο ανάμεσα στα στήθη σου ακουμπώντας το δέρμα και στραμμένο προς εσένα. Όταν κρατάς ένα ήρεμο, πεινασμένο μωρό με αυτό τον τρόπο:

  • Το κεφάλι του αρχίζει να χτυπάει από πλευρά σε πλευρά
  • Τότε πέφτει προς το μέρος του στήθους.

Όταν αυτό συμβαίνει μπορείς να βοηθήσεις μετακινώντας τα οπίσθιά του προς το άλλο στήθος. Πρέπει να υποστηρίζεις τους γοφούς του και το λαιμό και να το ευθυγραμμίσεις με το στήθος έτσι ώστε η μύτη του να είναι στο ίδιο ύψος με τη θηλή σου. Άφησε το κεφάλι του να γύρω πίσω λίγο και το σαγόνι του να ακουμπήσει το στήθος. Πριν το καταλάβεις , το μωρό θα θηλάζει.

Κρατώντας το μωρό σου
Δεν υπάρχει «σωστός» τρόπος να κρατάς ένα μωρό κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Κάνε αυτό που νιώθεις και για σένα και για το μωρό σου. Επειδή οι γυναίκες έχουν διαφορετικούς σωματικούς τύπους, ό, τι βολεύει τη φίλη σου μπορεί ή και όχι να βολεύει εσένα.

Βρες έναν τρόπο να κρατάς που σου επιτρέπει οι ώμοι και τα μπράτσα σου να είναι χαλαρά. Αν είσαι ανασηκωμένη για να θηλάσεις βρες μια θέση που προσφέρει καλή στήριξη στην πλάτη. Δοκίμασε ένα υποπόδιο και/ή μαξιλάρια για να διαπιστώσεις αν σου δίνουν περισσότερη άνεση.

Σε πολλές μητέρες αρέσει να κρατάνε το μωρό τους μπροστά. Μπορείς να στηρίξεις την πλάτη του μωρού σου και το κεφάλι του με ένα αντιβραχιόνιο κοντά στον καρπό σου. Ή, μπορείς να στηρίξεις την πλάτη και το κεφάλι του μωρού σου με το χέρι σου από την πλευρά του στήθους που δε θηλάζει.

Οποιαδήποτε θέση και να χρησιμοποιείς, έλεγξε για τα παρακάτω:

  • Το κεφάλι, οι ώμοι και οι γοφοί του μωρού σου να είναι σε ευθεία και όχι στριμμένοι ή γυρισμένοι.
  • Το μωρό κοιτάζει απευθείας το στήθος και δεν χρειάζεται να του γυρίσεις το κεφάλι.
  • Το σώμα του ακουμπά προς το δικό σου, με τα πόδια, τα οπίσθια και τους ώμους μαζεμένα κοντά (χωρίς κενά).
  • Το κεφάλι έχει την ελευθερία να γύρει λίγο πίσω και έρχεται προς το στήθος με το σαγόνι πρώτα.

Το να μάθεις να θηλάζεις ξαπλωμένη είναι ζωτικής σημασίας. Σου επιτρέπει να ξεκουραστείς και να κοιμηθείς ενώ θηλάζεις. Κάνε εξάσκηση την ώρα που ξυπνάς, κανένας δε μαθαίνει καλύτερα απ’ όταν είναι μισοκοιμησμένος.

Το πιάσιμο της θηλής
Η άνεση στο θηλασμό εξαρτάται από που προσγειώνεται η θηλή σου στο στόμα του μωρού σου. Και αυτό εξαρτάται από το πως πιάνει το μωρό σου το στήθος ή το γαντζώνει.

Για να το καταλάβεις αυτό καλύτερα, χρησιμοποίησε τη γλώσσα σου ή το δάχτυλό σου για να νιώσεις το πάνω μέρος του στόματός σου. Πίσω από τα δόντια σου και τα ούλα, το νιώθεις σκληρό. Όταν η θηλή σου πιέζεται σε αυτή την περιοχή μέσα στο στόμα του μωρού σου μπορεί να πονέσει.

«Το μωρό σου ξέρει τι να κάνει! Απλά βοήθησε το να πάρει τη θέση και ευθύμησε το».

Αλλά αν πας πιο πίσω στο στόμα σου, θα νιώσεις το πάνω μέρος του στόματος μετατρέπεται από σκληρό σε μαλακό. Κάποιοι του έχουν δώσει το παρατσούκλι ως «ζώνη άνεσης». Μόλις η θηλή σας φτάσει σε αυτό το σημείο ο θηλασμός είναι άνετος. Δεν υπάρχει υπερβολική τριβή ή πίεση στη θηλή σου.

Για να το καταφέρεις αυτό κατά τη διάρκεια της επικόλλησης, όπως το μωρό σου κατευθύνεται στο στήθος:

  • Με το μωρό σου να πιέζει ελαφρά εναντίον σου και τη μύτη του σε ευθεία με τη θηλή σου, άσε το κεφάλι του να γέρνει λίγο πίσω (απόφυγε να πιέσεις το πίσω μέρος του κεφαλιού του).
  • Άσε το πηγούνι του να αγγίξει το στήθος σου και μετά απομάκρυνε το.
  • Επανέλαβε μέχρι το στόμα του να ανοίξει διάπλατα όπως στο χασμουρητό. 
  • Όπως κινείται προς το στήθος σου με το σαγόνι πρώτα, απαλά πίεσε τους ώμους του μωρού σου από πίσω για ένα πιο βαθύ πιάσιμο.

Αυτό το ελαφρύ σπρώξιμο βοηθάει τη θηλή να φτάσει στη ζώνη άνεσης. Ο θηλασμός τείνει να είναι καλύτερος όταν το μωρό σου πιαστεί εκτός κέντρου, ώστε το κατώτερο σημείο του σαγονιού του μωρού είναι όσο το δυνατό πιο μακριά από τη θηλή όσο μπορεί.

Σημάδια ενός καλού πιασίματος

  • Νιώθεις μια έλξη στο στήθος αλλά όχι πόνο. (κατά την πρώτη εβδομάδα ή περίπου μπορεί να νιώθεις λίγο πόνο στην αρχή που περνάει εύκολα)
  • Μπορεί να ακούσεις το μωρό σου να καταπίνει.
  • Και τα δύο χείλη του προεξέχουν προς τα έξω.
  • Βλέπεις μεγαλύτερο μέρος της σκούρας περιοχής της θηλής σου πάνω από το πάνω χείλος του μωρού απ’ ότι στο κάτω, που σημαίνει ότι η επικόλληση είναι εκτός κέντρου όπως θα έπρεπε να είναι.

Αν ο θηλασμός πονάει ζήτησε βοήθεια άμεσα από το γιατρό σου ή σύμβουλο γαλουχίας (IBCLC). Όσο πιο γρήγορα δεις κάποιον που μπορεί να βοηθήσει τόσο το καλύτερο.

Κρατώντας το στήθος
Αν το μωρό σου δυσκολεύεται να πιάσει το στήθος μπορεί να σε βοηθήσει να φτιάξεις το σχήμα του στήθους. Για να το κάνεις αυτό βεβαιώσου ότι ο αντίχειρας και τα δάχτυλα είναι στην ίδια κατεύθυνση με τα χείλη του. (Φαντάσου τον αντίχειρά σου όπως το μουστάκι του μωρού σου.) Κράτα τα δάχτυλά σου πίσω μακριά του. Πιέζοντας το στήθος λίγο αυτό το σάντουιτς της θηλής ίσως είναι ευκολότερο για το μωρό σου να το πιάσει.

Το πού θα βάλεις το χέρι σου για να δώσεις σχήμα στο στήθος σου εξαρτάται από το πως το πιάνεις.
Αν πιάνεις το μωρό σου μπροστά στο πλάι διαμόρφωσε τον αντίχειρα και τα δάχτυλά σου όπως ένα «U». Αν το κρατάς παράλληλα με σένα διαμόρφωσε τον αντίχειρα και τα δάχτυλα περισσότερο ως ένα «C». Θυμήσου ότι τα δάχτυλα σου θα έπρεπε να είναι στην ίδια κατεύθυνση με το στόμα του μωρού σου.

Ο θηλασμός είναι πιο εύκολος αν κρατάς το μωρό σου στο ύψος του στήθους. Μερικά μωρά το κάνουν καλύτερα νωρίς αν υποστηρίξεις το στήθος σου. Άλλα πάλι δεν χρειάζονται υποστήριξη. Κάνε αυτό που έχει καλύτερο αποτέλεσμα.

Αυτές είναι γενικές πληροφορίες και δεν αντικαθιστούν την συμβουλή του γιατρού σου. Αν έχεις πρόβλημα που δεν μπορείς να το λύσεις γρήγορα ζήτησε βοήθεια άμεσα.

Κάθε μωρό είναι διαφορετικό και το μωρό σου μπορεί να μην ανήκει στο μέσο όρο. Αν έχεις αμφιβολίες επικοινώνησε με το γιατρό σου.

Ευχαριστούμε την εταιρεία Ameda για την παραχώρηση του μεταφρασμένου κειμένου και την άδεια αποκλειστικής δημοσίευσης







Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *