Προσκόλληση νηπίου στη γιαγιά

Σύμβουλος – Ψυχοθεραπεύτρια

Έχω ένα αγοράκι 18 μηνών το οποίο είναι προσκολλημένο στη γιαγιά του.

Το πρόβλημα είναι ότι του κάνει όλα τα χατίρια, με αποτέλεσμα να γκρινιάζει όταν έρχεται σπίτι και να ζητάει τη γιαγιά του. Αρκετές φορές μου κάνει “ντα” με το χεράκι του και όταν δεν του κάνουμε εμείς αυτό που θέλει κλαίει υστερικά. Να προσθέσω ότι με τη γιαγιά δεν έχω και τις καλύτερες σχέσεις, άρα δεν μπορώ και να της πω κάτι.

Ειλικρινά δεν ξέρω πως να το χειριστώ.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη βοήθεια!

Αναστασία Π., Αθήνα

30/08/2011
Αγαπητή Αναστασία,

Είναι πολύ όμορφο που το αγοράκι σας λαμβάνει τόση αγάπη από τη γιαγιά του και πραγματικά είναι πολύ τυχερό.  Είναι γεγονός όμως ότι ακόμα και η αγάπη μερικές φορές δημιουργεί προβλήματα.

Καταλαβαίνω και αναγνωρίζω την δυσκολία καθώς και την αμηχανία που πιθανότατα θα αισθάνεσαι όταν γκρινιάζει το παιδί όταν έρχεται σπίτι και ζητάει τη γιαγιά του.

Η προσκόλληση ενός παιδιού σε άτομα του οικογενειακού του περιβάλλοντος αποτελεί μια φυσιολογική φάση της συναισθηματικής ανάπτυξης του παιδιού και διευκολύνεται όταν υπάρχει μια σταθερή προσωπική σχέση και φροντίδα προς το παιδί.

Είναι σημαντικό όμως να τονίσουμε και να διευκρινίσουμε ότι μπορεί σε αυτή τη φάση ανάπτυξης του παιδιού να προτιμάται ένα άτομο αλλά αυτό καθόλου δεν επισκιάζει ή αλλοιώνει τη σχέση του παιδιού με τη μητέρα.

Είναι πολύ βοηθητικό σε αυτή την περίπτωση να δημιουργήσετε μια προσωπική δραστηριότητα με το παιδί.  Η ψυχαγωγία του παιδιού σας δεν χρειάζεται πάντα καινούργια παιχνίδια και συνεχώς να εφευρίσκεται καινούργιες δραστηριότητες.

Υπάρχουν κάποιες ιδέες που τεκμηριωμένα κάνουν τα παιδιά να είναι απασχολημένα και ευτυχισμένα μαζί σας (Dr Sadler,Massachusetts State Women Infant Child Program). Συγκεκριμένα, ένα παιδί δύο χρονών μαθαίνει να χρησιμοποιεί τους μεγάλους μυς στα χέρια του. Η ηλικία των δύο είναι η ηλικία της αυτονομίας. Έτσι θα απολαύσει δραστηριότητες  όπως:

  • Σκούπισμα, με σφουγγάρι, ενός μαυροπίνακα
  • Τρίψιμο λαχανικών και φρούτων
  • Βυθίζοντας στο νεροχύτη τα λαχανικά και τα φρούτα
  • Σπάζοντας το ψωμί για το παραγέμισμα
  • Σπάζοντας απότομα κάτι μαλακό όπως τα φασολάκια

Οποιαδήποτε δραστηριότητα που θα του δίνει την αίσθηση της δύναμης στα χέρια του θα τον κάνει ευτυχισμένο.

Αυτή η δραστηριότητα θα πρέπει να είναι μόνο με τη μητέρα και το παιδί μόνο του.  Με αυτό τον τρόπο θα αισθανθεί ότι η μητέρα του, του αφιερώνεται χωρίς περισπασμούς (δουλειά, τηλεφωνήματα, συγγενείς, φιλικά πρόσωπα) και ότι πραγματικά τα μάτια της οικογένειας είναι στραμμένα πάνω του.

Έτσι θα λάβει την πολυπόθητη επιβεβαίωση που χρειάζεται ένα παιδί για να νιώσει αποδεκτό, αγαπητό, και να βεβαιωθεί ότι η ύπαρξη του είναι όντως σημαντική.  Η πολυπόθητη επιβεβαίωση για το κάθε παιδί είναι «Σε αγαπώ γιατί εσύ είσαι όλος μου ο κόσμος» .

Τις ερωτήσεις σας προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *